Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Μπούγας, συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Μαρτίου 2024 στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εναρμόνιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης των μεταναστών ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην ατζέντα της συνάντησης.

Οι ολοένα και πιο απάνθρωπες μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα εγκληματικά δίκτυα των λαθρο-διακινητών προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια οικονομικά οφέλη από ευάλωτους ανθρώπους, χωρίς να λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή έφερε επιτακτικά το ζήτημα αυτό στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.



Γιάννης Μπουγάς: Υπογράμμισε την επάρκεια του ελληνικού νομικού οπλοστασίου


Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Μπούγας, κατά την διάρκεια της παρέμβασής του, υπογράμμισε την επάρκεια του ελληνικού νομικού οπλοστασίου για την καταπολέμηση του φαινομένου εστιάζοντας στην ειδική διάταξη για την άρση του αξιοποίνου, εάν παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με αντικείμενο την πραγματική δικαστική προστασία και την αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Σκοπός των συμπερασμάτων είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε όλους τους πολίτες, η καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.



Ένα από τα θέματα που απασχόλησε τα μέλη του Συμβουλίου ήταν η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στο πεδίο της διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η δημιουργία δικτύου εξειδικευμένων εισαγγελέων υπό την αιγίδα της Eurojust και η δικαστική συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδίως της Λατινικής Αμερικής, με ταυτόχρονη προώθηση και εμπέδωση της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και του κράτους δικαίου.



Στο ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας και την αποφυγή της παρείσφρησης οργανωμένων εγκληματικών δικτύων στο δικαστικό σώμα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, με παρέμβασή του, επεσήμανε μεταξύ άλλων τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ενισχύουν περαιτέρω την ακεραιότητα του δικαστικού σώματος στην Ελλάδα.

Κατά το γεύμα εργασίας, τα μέλη του Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον Ουκρανό Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο της Eurojust για τις προσπάθειες που καταβάλλονται ως προς την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για τα βασικά διεθνή εγκλήματα, κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας, τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στη διασφάλιση της λογοδοσίας για αυτά τα εγκλήματα