Συνεχίζεται στη Βουλή, εν μέσω αντιπαράθεσης και υψηλών τόνων για δεύτερη ημέρα η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

«Για νομοσχέδιο πραγματικό έκτρωμα από την αρχή μέχρι το τέλος, που παρά την ομοβροντία ψεμάτων και προπαγάνδας, ακόμη και στις ελεγχόμενες δημοσκοπήσεις, δείχνει να έχει το μισό της κοινωνίας απέναντι του», έκανε λόγο στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

*Διαβάστε εδώ: Κυρανάκης στα Παραπολιτικά 90,1 για μη κρατικά πανεπιστήμια: Ο Ανδρουλάκης έχει εγκλωβιστεί στη θέση του "όχι", δεν συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ

«Θεσμοθετείτε πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία, τα οποία θέλουν οι φοιτητές», επεσήμανε τονίζοντας ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση, είναι να προωθεί το Πανεπιστήμιο της αγοράς, που φιλοτεχνείται από τα λόμπι της Ε.Ε.

Ο κ. Κουτσούμπας, χαρακτήρισε ανέκδοτο το Σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους.

«Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε», είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

«Μεγάλο τόλμημα στο οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε με σύνεση και προσοχή», χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

Έχοντας - όπως είπε -το βλέμμα του στραμμένο στα ιδανικά του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μια ευκαιρία για άμιλλα και εξέλιξη του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στην χώρα μας.

«Νομικό έκτρωμα με ταξικό χαρακτήρα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση «νομοθετεί μια αντιμεταρρύθμιση για την εμπόρευμα της ανώτατης παιδείας».

Επίσης, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, καθώς -όπως είπε- αν την ένοιαζε πραγματικά θα φρόντιζε να μην βρίσκεται η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, με ποσοστό 7,1 % του ετήσιου προϋπολογισμού.

«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί ντε γιούρε και ντε φάκτο από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης,τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης», σχολίασε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο επιχειρεί για λόγους μικροκομματικής πονηρίας να συγκεράσει δύο στόχους, την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, μετά από πέντε χρόνια υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και απραξίας και το πλαίσιο δημιουργίας τάχα μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

«Εμείς το νομοσχέδιο το αποδοκιμάζουμε ηχηρά και το καταψηφίζουμε», συμπλήρωσε Μιλένα Αποστολάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmvoc5kkcjt)