Εντός του Μαρτίου πρόκειται να έρθει η νέα αύξηση του κατώτου μισθού, όπως επισημαίνουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως όλα δείχνουν ο νέος κατώτατος θα έχει σίγουρα μπροστά το 8 και στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα κάνει την εισήγησή της ενώ την ίδια ή το αργότερο την επόμενη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα ληφθεί η απόφαση μετά την σχετική εισήγηση. «Ο κατώτατος μισθός πρέπει να ανέβει και θα ανέβει πάνω από τα 800 ευρώ. Στο τέλος της τετραετίας θα φτάσει τα 950 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως όλα δείχνουν από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού. 

Από την πλευρά των εργοσοτών, τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και ο ΣΕΒ προτείνουν αύξηση της τάξης του 4% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 811,2 ευρώ, πρόταση αντίστοιχη με αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι έμποροι από την πλευρά τους (ΕΣΕΕ) κατέθεσαν πρόταση αύξησης 3,5% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε αυτή την περίπτωση στα 807,30 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε πρόταση για αύξηση 5%-την μεγαλύτερη μεταξύ των φορέων - η οποία θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 819 ευρώ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023.

Η πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από την ακρίβεια, να απεγκλωβιστούν από την παγίδα της σχετικής φτώχειας και να μην μεταβληθεί η θέση τους στη διανομή του εισοδήματος.