Ως μια προσωπική δικαίωση για τους αγώνες που έχει δώσει με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ένιωσε την πρώτη σχετική Οδηγία της Ε.Ε. η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η κ. Βόζεμπεργκ τη χαρακτήρισε «ιστορική», καθώς υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. μιλάει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πώς αυτές άλλαξαν μετά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναφέρεται, επίσης, στην εκ νέου υποψηφιότητά της και μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά ομορφιάς της.

Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα;

Ενα σημαντικό βήμα, που θα το χαρακτήριζα ιστορικό, έγινε τον περασμένο μήνα, με την αποδοχή από τα κράτη-μέλη της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Επειτα από πολυετείς προσπάθειες, έχουμε επιτέλους τη μεγαλύτερη θεσμική κατοχύρωση απέναντι στην ειδεχθέστερη μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, αισθάνομαι την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας ως μια προσωπική δικαίωση για τους αγώνες που έχω δώσει για τον σκοπό αυτόν από τη θέση της αντιπροέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Ακόμα μία πρόσφατη ρύθμιση που ενισχύει τη θέση των γυναικών είναι η Οδηγία που ορίζει ότι στις θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων το ποσοστό του υποεκπροσωπούμενου φύλου δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 40%.

Είχατε σχολιάσει ότι «στην Ε.Ε. θα απαιτηθούν ακόμα 60 χρόνια για να υπάρξει ισότητα των φύλων». Συνεχίζετε να υποστηρίζετε αυτή την εκτίμηση;

Εκανα την παραπάνω δήλωση γιατί αυτή τη στιγμή ο Δείκτης Ισότητας στην Ε.Ε. είναι 69%. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την ετήσια μεταβολή που καταγράφεται, για να φθάσουμε στο 100%, δηλαδή στην πλήρη ισότητα, χρειάζονται ακόμα 60 χρόνια. Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και χρησιμοποιεί ως βασικά κριτήρια τη θέση των γυναικών στους τομείς εργασίας, αμοιβών, θέσεων ευθύνης και πρόσβασης στη γνώση. Ο συγκεκριμένος δείκτης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στον αγώνα για την ισότητα είναι ακόμη μακρύς.

Είναι οι γυναικοκτονίες η σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας;

Οι γυναικοκτονίες και η βία κατά των γυναικών εν γένει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενδοοικογενειακή βία, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς καταγράφεται έξαρση τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρώπη σοκάρουν, με τη μία στις τρεις γυναίκες να έχει υποστεί κάποιας μορφής βία. Επίσης είναι σοκαριστικό ότι μία στις δύο γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονείται από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο. Καταλαβαίνω πόσο βαθύ και δύσκολο είναι το πρόβλημα, όμως αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας. Τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η διαδικτυακή πύλη metoo.gr και η εφαρμογή panic button, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι εκεί για να τις βοηθήσουν.

Πιστεύετε ότι εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ειδικά μετά τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη;

Είναι αλήθεια ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα έγιναν κάποια βήματα εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων. Ομως γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα. Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, ότι είμαστε συνεπείς, αλλά όχι αφελείς. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία πιο ισχυρή από ποτέ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθησαν επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπουν στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Νέα Δημοκρατία τι σημαίνει για σας;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μου. Είναι η παράταξη στην οποία ανήκω από παιδί και αισθάνομαι υπερήφανη, γιατί είναι αυτή που αποκατέστησε τη δημοκρατία, έβαλε τη χώρα μας στην ΕΟΚ, έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση, κράτησε όρθια την πατρίδα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και σήμερα εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που οδηγεί την Ελλάδα μπροστά.

Εχετε άγχος για την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές;

Οταν έχεις μάθει να αγωνίζεσαι, να βάζεις στόχους και να τους κερδίζεις, η προσπάθεια δεν γίνεται χωρίς άγχος. Δημιουργικό άγχος, που σε οδηγεί να διορθώνεις λάθη, να υπηρετείς με συνέπεια στόχους και να προσπαθείς να δικαιώνεις όσους σε εμπιστεύονται με την ψήφο τους. Η αίσθηση ευθύνης χωρίς άγχος είναι νησί χωρίς θάλασσα.

Είστε η επιτομή της κομψότητας. Ασχολείστε με την εμφάνισή σας; Λέτε την ηλικία σας;

Η ηλικία προσώπων με πολυετή και ποικίλη δράση, επαγγελματική και πολιτική, δεν κρύβεται. Αναφορικά με την εξωτερική εμφάνιση, πιστεύω ότι είναι θέμα αξιοπρέπειας.

Έχουμε μάθει ότι η μέρα σας ξεκινά από νωρίς το πρωί με γυμναστική. Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμά σας;

Αθήνα - Βρυξέλλες καθημερινά, Δευτέρα με Πέμπτη, 08.00 με 19.00 γραφείο, επιτροπές, συνεργασίες, ολομέλεια. Μία εβδομάδα τον μήνα η καθημερινότητα στο Στρασβούργο. Σαββατοκύριακο συναντήσεις στην πατρίδα, εκδηλώσεις, ομιλίες, ΜΜΕ και κοντά στην οικογένεια και στους φίλους.

Σας λείπει από τη ζωή σας ένας σύντροφος;

Μου λείπει ο σύζυγός μου, που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και εννέα χρόνια. Δεν μου λείπει η συντροφιά. Εχω πολλούς σταθερούς φίλους πολλά χρόνια, που με στηρίζουν και τους στηρίζω στα δύσκολα και στα εύκολα. Η αληθινή φιλία στη ζωή μου ήταν και είναι υπέρτατη αξία.

Ποια είναι τα χόμπι σας;

Εκτός από την καθημερινή γυμναστική, διάβασμα, ποίηση, θέατρο και λατρεύω το κολύμπι στη θάλασσα, όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά