Μεταξύ Αθήνας, Αµερικής και Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι κινείται ο πρώην δήµαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, το τελευταίο διάστηµα και µετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο επαφών που έχει χτίσει τα προηγούµενα χρόνια, αλλά και την εκτίµηση της οποίας χαίρει ο ίδιος για τον τρόπο που αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της ελληνικής πρωτεύουσας σε µια περίοδο γεµάτη προκλήσεις.

1
Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον διακεκριμένο καθηγητή Ricky Burdett


Παράλληλα µε τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα ως επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης, ο τέως δήµαρχος Αθηναίων επιλέχθηκε να διδάξει στο περίφηµο Institute of Politics της Σχολής J. Kennedy του Πανεπιστηµίου του Harvard, ίσως της πιο φηµισµένης σχολής για τη µελέτη της σύγχρονης πολιτικής και των ρευµάτων. Η πρόσκληση για τις διαλέξεις µόνο τυχαία δεν έφτασε στα χέρια του, µιας και το ακαδηµαϊκό βιογραφικό του σε συνδυασµό µε την αυτοδιοικητική του εµπειρία τον καθιστούν ιδανικό πρόσωπο για να µεταφέρει στους φοιτητές του τα όσα διαχειρίστηκε τα προηγούµενα χρόνια ως δήµαρχος Καρπενησίου, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και φυσικά δήµαρχος Αθηναίων. Brown University, Harvard και Οξφόρδη ήταν οι βασικοί σταθµοί των σπουδών του κ. Μπακογιάννη, ο οποίος συζητά µε την οµάδα εργασίας του για τη διασύνδεση µεταξύ εθνικών και τοπικών ζητηµάτων, εξετάζοντας τις συνθήκες µέσα από την «από τα κάτω» διαχείριση κρίσεων.

2
Ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας επιλέχθηκε να διδάξει στο περίφημο Institute of Politics της Σχολής J. Kennedy του Πανεπιστημίου του Harvard


Αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύσσει ο 46χρονος πολιτικός και στην από εδώ όχθη του Ατλαντικού. Το πρώτο δείγµα γραφής δόθηκε την περασµένη εβδοµάδα στο London School of Economics, όπου ο Κ. Μπακογιάννης ήταν φιλοξενούµενος του διεθνούς κέντρου για τη µελέτη της σύγχρονης πόλης LSE Cities και του διακεκριµένου καθηγητή Ricky Burdett, ο οποίος µελετά την πολυπλοκότητα των σύγχρονων πόλεων. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πώς οι πόλεις άντεξαν το ντόµινο των κρίσεων που αντιµετώπισαν τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα (κρίση χρέους, Μεταναστευτικό, COVID-19, κλιµατική κρίση) σε ένα µεγάλο ακροατήριο. Η περίπτωση της Αθήνας, µάλιστα, κεντρίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον, µε τον τέως δήµαρχο να αναλύει εκτενώς τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος και η οµάδα του ανέλαβαν για την ανάταξη της πόλης, σε µια περίοδο που απαιτούνταν ταχύτητα και ευελιξία, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους.

4


Οσο για τα επόµενα βήµατά του; «Ο ίδιος επιµένει να παραµένει πιστός στην Αθήνα και στους ανθρώπους της. Και στα προβλήµατά της», σχολιάζουν συνεργάτες του.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»