Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

«Σήμερα η πρεμιέρα θα γίνει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχουμε τέσσερα νοσοκομεία τα οποία ξεκινούν το θεσμό των απογευματινών ιατρείων. Με βάση τους σχεδιασμούς και τις πληροφορίες που έχουμε από τα νοσοκομεία μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα θα έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, πολύ λίγα νοσοκομεία δεν θα ενταχθούν στο θεσμό. Περίπου σε αυτό το διάστημα, μετά από ένα-ενάμιση μήνα, θα ξεκινήσουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που είναι με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο να μειωθεί η αναμονή», τόνισε σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.
 
«Γνωρίζουμε ποια νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συμμετάσχουν που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρά νοσοκομεία εκτός από δύο νοσοκομεία μεγάλα στη Θεσσαλονίκη όπως αναμενόταν, τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας έχουν δηλώσει καταρχήν θετική πρόθεση αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε σε περίπου ενάμιση μήνα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών υποστήριξε ότι «έχουμε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις των γιατρών που καταφέρονται κατά των απογευματινών χειρουργείων γιατί είναι ιδεολογική η διαφορά και βλέπουμε τους γιατρούς και τους υγειονομικούς που είναι αυτοί που εργάζονται μέσα τα νοσοκομεία να έχουμε μια πολύ καλή δήλωση πρόθεσης συμμετοχής».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν οι γιατροί και το προσωπικό που θα δραστηριοποιηθούν στα απογευματινά χειρουργεία είναι επαρκές σε αυτή τη φάση υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι είναι επαρκές. Δεν θα είναι ο ίδιος γιατρός που είναι το πρωί θα είναι το απόγευμα, οι γιατροί έχουν συγκεκριμένους κανόνες που εργάζονται για το λόγο αυτό το έχουμε αφήσει στους γιατρούς για να αποφασίσουν. Άρα σήμερα οι γιατροί του Παπαγεωργίου πχ αποφάσισαν ότι μπορούν να βάλουν απογευματινό χειρουργείο. Η απάντηση δεν θα δοθεί από εμένα ούτε από τους συνδικαλιστές η απάντηση θα δοθεί στην πράξη, και στην πράξη σήμερα ξεκινάνε. Έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος να μειωθούν τα πρωινά χειρουργεία».

«Τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι μια ελληνική πατέντα, τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες. Άρα είναι ένας θεσμός που έχει δοκιμαστεί», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους αναισθησιολόγους στα δημόσια νοσοκομεία επεσήμανε ότι «υπάρχει ανταπόκριση, καλύπτουν τις θέσεις και έχουμε αύξηση στον αριθμό. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ευτυχώς λιγοστεύουν όσο περνάει ο καιρός πχ η Θεσσαλονίκη και κάποιες παραδοσιακές περιοχές που είναι τα νησιά στα οποία έχουμε πρόβλημα με αναισθησιολόγους. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει τοπικό πρόβλημα αλλά στο σύνολο της χώρας και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουμε περισσότερους αναισθησιολόγους σε σχέση με αυτούς που είχαμε πριν από πέντε χρόνια».

Ερωτηθείς αν εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλύψουν ένα μέρος του κόστους του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Πρέπει να υπάρξει εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με βάση και το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς για τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας τόνισε ότι «είναι 6.500 προσλήψεις, είναι ο μεγαλύτερο αριθμός που έχει προκηρυχθεί ποτέ στο ΕΣΥ, ήδη έχει εκκινήσει η διαδικασία των προκηρύξεων. Μιλάμε για γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων».

Ακούστε τη συνέντευξη:

O Μάριος Θεμιστοκλέους στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα              | Parapolitika