Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί αύριο για την Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επισκεφθεί για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Άγιον Όρος, γνωστό ως το Περιβόλι της Παναγίας.

Στο επίνειο του Αγίου Όρους, την Δάφνη, τον Κύπριο πρόεδρο θα καλωσορίσει αντιπροσωπεία της Ιεράς Επιστασίας. Στην συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις Καρυές, πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας, όπου θα τον υποδεχθούν ο πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας, Στέφανος Χιλανδραρινός, οι ηγούμενοι των 20 Μονών και η πολιτική ηγεσία του Αγίου Όρους.

Ο Πρωτεπιστάτης Στέφανος Χιλανδαρινός

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου στον Ναό του Πρωτάτου, που αποτελεί την έδρα του Πρωτεπιστάτη (Πρώτου), θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία. Μετά την Δοξολογία ο Πρωτεπιστάτης Στέφανος θα προσφωνήσει τον υψηλό επισκέπτη, ο οποίος θα ίσταται επί του θρόνου του Ναού και αυτός (Πρόεδρος Χριστοδουλίδης) θα αντιφωνήσει.

Στο Ιερό Βήμα του Ναού ο πρόεδρος θα ασπαστεί την θαυματουργή εικόνα «Άξιον εστίν», που φυλάσσεται σήμερα στο ιερό σύνθρονο. Βρέθηκε κατά τα τέλη του Ι’ αιώνα σε ένα κελί κοντά στις Καρυές, που σήμερα φέρει την ίδια επωνυμία «Άξιον εστίν». Μετά θα υπάρξει συνάντηση με την Ιερά Κοινότητα στο οίκημα της Επιστασίας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στην συνέχεια στην Μονή Διονυσίου, της οποίας ηγούμενος είναι ο εξ Αμμοχώστου Αρχιμ. Πέτρος. Μετά την Δοξολογία και την ξενάγηση στην Μονή θα παρατεθεί γεύμα.

Από την Μονή Διονυσίου ο κ. Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για την Μονή Βατοπεδίου, όπου θα παρακολουθήσει τον Εσπερινό και θα διανυκτερεύσει. Την επομένη, Παρασκευή (15.3.2024), μετά τη Θεία Λειτουργία θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για την Κύπρο.

Δεν αποκλείεται αναλόγως των χρονικών δυνατοτήτων ο κ. Χριστοδουλίδης να επισκεφθεί και την Μονή Ιβήρων, της οποίας η αίγλη είναι ά­με­σα συν­δε­δε­μένη και με την πα­ρου­σί­α της θαυ­μα­τουρ­γής ει­κό­νας της Θε­οτό­κου Πορ­τα­ΐ­τισ­σας.

Το πα­ρεκ­κλή­σι­ο της ο­πο­ί­ας κτίσθη­κε πι­θα­νόν με­τά τα μέ­σα του 11ου αι­ώ­να κον­τά στην κεν­τρι­κή πύ­λη του συγ­κρο­τή­μα­τος. Λίγο αρ­γότε­ρα και η ίδι­α η μο­νή των Ίβηρων θα ο­νο­μα­τίζε­ται πολ­λές φο­ρές στις πη­γές ως η μο­νή της Θε­ο­τόκου Πορ­τα­ΐτισ­σας.