Κατά 15 έδρες θα αυξηθεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των βουλευτών σε 720.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αυξήσει τον αριθμό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά 15 σε 720 για τις Ευρωεκλογές 2024 και τη νομοθετική περίοδο 2024-2029. 

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βασίστηκε σε έκθεση του Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές 2024: Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται σήμερα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την 31η.01.2020, από 705 ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών για την περίοδο 2024 - 2029 στις Ευρωεκλογές 2024 θα αυξηθεί σε 720.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών λαμβάνουν χώρα κάθε πέντε χρόνια, με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται την ίδια χρονική περίοδο στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα, ωστόσο έχουν προταθεί από το κοινοβούλιο κοινές αρχές για την εκλογή των ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με τις κυριότερες από αυτές, εφαρμόζεται:

-Η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης.

-Διαίρεση της επικράτειας σε εκλογικές περιφέρειες (για χώρες που υπερβαίνουν τα 20 εκατομμύρια κατοίκους).

-Θέσπιση ασυμβίβαστου και αδυναμία ταυτόχρονης συμμετοχής ενός ευρωβουλευτή σε εθνικό κοινοβούλιο.

Η κατανομή των εδρών βασίζεται εν μέρει στον πληθυσμό των κατοίκων, έτσι ώστε η εκπροσώπηση από βουλευτές να είναι η αντίστοιχη. Ωστόσο, δεν πραγματοποιείται αναλογική κατανομή αυστηρά με αυτό το κριτήριο· προκειμένου να ενισχυθούν τα μικρότερα κράτη, πριμοδοτούνται με περισσότερους βουλευτές σε σχέση με τον αριθμό που αντιστοιχεί στην πληθυσμιακή τους κατάσταση. Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο κατέχει έξι έδρες, ενώ με βάση τον πληθυσμό της χώρας θα έπρεπε να κατέχει μόλις μία.

Ευρωεκλογές 2024: Έδρες ανά χώρα

edres

Πώς αποφασίζεται ο αριθμός των ευρωβουλευτών ανά χώρα;

Η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει το πολύ 750 ευρωβουλευτές, συν τον Πρόεδρο και ο αριθμός των εδρών ανά χώρα αποφασίζεται πριν από τις Ευρωπαϊκές εκλογές.

Η κατανομή των εδρών λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης για τους Ευρωπαίους πολίτες από μικρότερες χώρες. Αυτή η αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», η οποία κατοχυρώνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαίνει ότι ενώ οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, οι ευρωβουλευτές από μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους ανθρώπους από τους ομολόγους τους από μικρότερες χώρες.

Ο ελάχιστος αριθμός θέσεων ανά χώρα είναι έξι και ο μέγιστος είναι 96.