Τον οµφάλιο λώρο, που τον έδενε µε το κόµµα του, έκοψε στο συνέδριο της «Καθηµερινής» ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας µε αυτόν τον τρόπο να ξανασυστηθεί στην ελληνική πολιτική ζωή. Ο πρώην αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική και να αναγνωρίσει συνολικά τα λάθη της διακυβέρνησής του, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα τον φέρει απέναντι στο κόµµα του.

Η παραδοχή ότι στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και στην υπόθεση της Novartis έγιναν λάθη ενόχλησε πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν δώσει µάχες χαρακωµάτων µε τη Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να πείσουν την κοινή γνώµη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο.

Η στάση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, µετά την παρέµβασή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ζήτησε να γίνουν ξανά εσωκοµµατικές εκλογές, έφερε αµηχανία ακόµα και στους πιο πιστούς υποστηρικτές του, καθώς κανείς δεν µπορούσε να απαντήσει µε ασφάλεια στο ένα και µοναδικό ερώτηµα: Τι επιδιώκει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε αυτή τη στάση; Οι περισσότεροι λένε ότι προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να απεγκλωβιστεί από τις «µαύρες τρύπες» της διακυβέρνησής του, προκειµένου στο απώτερο µέλλον να εµφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο αναβαπτισµένος και έχοντας αφήσει πίσω του το παρελθόν.

Η αυτοκριτική που έκανε -υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- δείχνει ότι θέλει να καθαρίσει µε το παρελθόν του σε ουδέτερο χρόνο, προκειµένου όταν αποφασίσει να εµπλακεί και πάλι ενεργά µε την πολιτική να µην πρέπει να λογοδοτήσει για τα λάθη του, ανασύροντας µνήµες από δύσκολες υποθέσεις. Οσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη λένε ότι απώτερος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να ηγηθεί µιας νέας προσπάθειας, η οποία θα έχει βασική επιδίωξη τη δηµιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, ο οποίος θα απευθύνεται στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά. ∆ηλαδή, επιθυµεί να εκφράσει τον αποδεκατισµένο χώρο του Κέντρου, ο οποίος εξαϋλώθηκε από τη Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

∆εν θα κάνει άλλη παρέµβαση

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστηµα ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει άλλη παρέµβαση, καθώς ό,τι είχε να πει το είπε τόσο µε την παρέµβασή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο συνέδριο της «Καθηµερινής», δεδοµένου ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί από την «εργαλειοποίηση» που τον εγκλώβιζε στα µάτια του κόσµου που τον στήριζε εδώ και πολλά χρόνια. Η επόµενη κόντρα του Αλέξη Τσίπρα µε τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να έρθει πάντως εάν και εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρήσει να µπει στη Βουλή ζητώντας από κάποια στελέχη που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραιτηθούν.

Το σενάριο αυτό θέλει τον Οθωνα Ηλιόπουλο -που είναι ο πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας- να παραιτείται για να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθούν, εκτός από τον Ευάγγελο Αποστολάκη και την Ελενα Ακρίτα, όσοι ήταν υποψήφιοι στο Επικρατείας µέχρι την ένατη θέση, που κατέχει ο Στέφανος Κασσελάκης. Ωστόσο η αµέσως επόµενη για να καταλάβει τη θέση στη Βουλή είναι η Πόπη Τσαπανίδου, ενώ εάν παραιτηθεί κι αυτή ακολουθεί ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σίγουρο ότι θα θελήσει να διευκολύνει την όλη κατάσταση, καθώς δεν έχει καµία δέσµευση απέναντι στον νέο πρόεδρο.