Σε ρυθµούς ευρωεκλογών εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χρόνος µετράει αντίστροφα τόσο για το πολιτικό πλαίσιο µε το οποίο θα κατέλθει το κόµµα στις εκλογές όσο και για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο. Το Εκτελεστικό Γραφείο, που συνεδρίασε στα µέσα της εβδοµάδας, συµφώνησε στις βασικές αρχές της διακήρυξης, η οποία εν πολλοίς θα κινείται στα νέα πολιτικά δεδοµένα, αυτά που έχουν δηµιουργηθεί µετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη.

Η φιλοδοξία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ανοιχτεί σε ευρύτερες πολιτικές θάλασσες, που δεν θα σχετίζονται τόσο µε φορτισµένους όρους, όπως αυτός περί ριζοσπαστικής Αριστεράς. Παρότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση Ζαχαριάδη, Ραγκούση και Θεοχαρόπουλου, εκτιµήθηκε πως δεν είναι ακόµη ώριµες οι συνθήκες για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής οικογένειας. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραµείνει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, ωστόσο, όπως λένε, µε τα µάτια στραµµένα στις συµµαχίες που πρέπει να οικοδοµηθούν µε τους Σοσιαλδηµοκράτες και τους Πράσινους.

Ο κ. Κασσελάκης έβαλε την Πέµπτη το βράδυ µε την οµιλία που έκανε το πολιτικό πλαίσιο, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητήθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο και είναι κυρίως γραµµένη από τη Ρένα ∆ούρου, ενώ προσθήκες κάνουν και άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Μπουρνούς, η Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά. Η έµφαση έχει δοθεί κυρίως σε ζητήµατα που σχετίζονται µε τα εργασιακά, το κράτος ∆ικαίου σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην αυτονοµία της Ευρώπης, στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς, στον κοινωνικό αποκλεισµό, τις διακρίσεις, την πράσινη µετάβαση, τη µετανάστευση, την Τεχνητή Νοηµοσύνη κ.ά.

Ταυτόχρονα, αρχίζουν οι διαδικασίες για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το ευρωψηφοδέλτιο, µε βάση το σκεπτικό που έχει καταθέσει ο κ. Κασσελάκης. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρµα που κλείνει αύριο, Κυριακή, θα µπορούν όσοι/ες το επιθυµούν να καταθέσουν την επιθυµία τους να είναι υποψήφιοι. Ακολούθως θα γίνει ο έλεγχος και το ξεκαθάρισµα των προσώπων που έχουν καταθέσει τη διαθεσιµότητά τους. Είναι τα βιογραφικά που είπε ο κ. Κασσελάκης πως θα εξετάσει στον κενό χρόνο που θα έχει τις µέρες που θα πραγµατοποιεί τη στρατιωτική του θητεία στη Θήβα. Οσοι/ες εγκριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την καµπάνια τους για περίπου 20 ηµέρες στα µέλη του κόµµατος και µετά θα γίνει η εκλογική διαδικασία µε ηλεκτρονικό τρόπο. Τα µέλη του κόµµατος θα κληθούν να αποφασίσουν για την πλειονότητα των ανθρώπων που θα συγκροτήσουν το ευρωψηφοδέλτιο. Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τους δύο εν ενεργεία βουλευτές, την Ελενα Κουντουρά και τον Κώστα Αρβανίτη. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν από την Κουµουνδούρου, υποψήφιοι επιθυµούν να είναι, µεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού ∆ικαίου Νικόλας Φαραντούρης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην µπασκετµπολίστας Νίκος Παππάς, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου ∆ώρα Αυγέρη, η υπεύθυνη των think tanks του ΣΥΡΙΖΑ, ∆ιάνα Βουτυράκου, η δηµοσιογράφος ∆ώρα Τσαµπάζη, ενώ ακούγεται ότι κ. Κασσελάκης έχει κάνει πρόταση στον Γιώργο Καπουτζίδη.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά