Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Βασίλης Κόκκαλης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής για το δυστύχημα των Τεμπών.

«Δεν περιμένουμε τίποτα από τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή. Δυστυχώς απεδείχθη ότι ήταν μια εξεταστική, η οποία ήταν πολύ κατώτερη των περιστάσεων, συζητήθηκε το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στον σταθμάρχη, στους μηχανοδηγούς και στις χρόνιες παθογένειες των σιδηροδρόμων. Αυτό το έγκλημα έγινε για πολλούς λόγους, συνέτρεξαν πολλοί λόγοι παράλληλα, σίγουρα έφταιξε ο σταθμάρχης αλλά έφταιξαν πάρα πολλά τα οποία οφείλαμε να διερευνήσουμε», είπε αρχικά.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Κόντρα Βορίδη με Φάμελλο για τα Τέμπη - ''Γιατί δεν καταθέτετε πρόταση Προανακριτικής;''

Σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης ότι θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη, ανέφερε: «Αυτό καταντάει ανέκδοτο, οι ευθύνες των πολιτικών δεν ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Εννοείται ότι η Δικαιοσύνη ερευνά μόνη της, ανεξάρτητα για τις ευθύνες όλων των άλλων πλην των πολιτικών. Όταν «συναντήσει» τον πολιτικό θα στείλει το φάκελο στη Βουλή χωρίς όμως την παραμικρή έρευνα και μετά η Βουλή έχει δύο επιλογές ή να συστήσει προανακριτική επιτροπή και να γίνουμε εμείς οι βουλευτές δικαστές και εισαγγελείς να παραπέμψουμε ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο, ή να πούμε η Βουλή -εμείς το ζητήσαμε ομόφωνα– ότι είναι αρμόδια η τακτική Δικαιοσύνη».


Βασίλης Κόκκαλης: Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση και αναγκάστηκαν να πάνε στην Ευρώπη

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μαρινάκη για την εργαλειοποίηση του πόνου των συγγενών των θυμάτων, είπε: «Αυτό που είπε ο κ. Μαρινάκης δεν στέκει ούτε καν στη λογική, διότι προσβάλει τους συγγενείς και τη μνήμη των θυμάτων. Οι συγγενείς ζητούν δικαίωση και αναγκάστηκαν να πάνε στην Ευρώπη και από εκεί περιμένουν τη δικαίωση».

Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, επισήμανε: «Λένε από την κυβέρνηση «τι να κάνουμε θέλουμε την αλήθεια αλλά είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορούμε να τον ξεπεράσουμε», εσείς πιστεύετε ότι στο νόμο υπάρχουν αδιέξοδα; Όχι. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναζήτηση της αλήθεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πούμε κάτι πολύ απλό να αποδοθούν στη Δικαιοσύνη για έρευνα. ...Εμείς θέλουμε να γίνει η σωστή ερμηνεία του νόμου. Είναι δυνατόν οι μηνύσεις των συγγενών να είναι συκοφαντικές και προσχηματικές; Όχι δεν είναι, άλλες μηνύσεις σε άλλους υπουργούς είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ πιθανόν να ήταν για άλλες περιπτώσεις εδώ όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ προέχει η σωστή ερμηνεία και σε αυτό πρέπει να βάλουν πλάτη όλες οι πολιτικές δυνάμει να αποδοθούν στη Δικαιοσύνη, και ναι με την αναθεώρηση του συντάγματος είμαστε υπέρ της κατάργησης τώρα όμως να γίνει η σωστή ερμηνεία».

Ερωτηθείς αν επανέρχεται το αίτημα προανακριτικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Από εμάς όχι. Εμείς θα επιμείνουμε στο αίτημα, το οποίο διατυπώσαμε και με το πόρισμά μας ομόφωνα οι εισηγητές των κομμάτων να δηλώσουν ότι τα αδικήματα αυτά δεν ήταν στα υπουργικά καθήκοντα συνεπώς ισχύει ότι ισχύει για όλους τους πολίτες».

Στην ερώτηση αν αυτό αφορά και τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Κόκκαλης απάντησε: «Βεβαίως. Ο κ. Σπίρτζης συμφωνεί και επαυξάνει να πάει στην τακτική Δικαιοσύνη, ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ γιατί δεν το λέει; Εμείς ζητάμε να ερευνηθούν τα πολιτικά πρόσωπα, το οφείλουμε στην κοινωνία».

«Η εξεταστική αυτή δεν έχει σχέση με άλλες εξεταστικές, μιλάμε για ένα γεγονός το οποίο συγκλόνισε όλο τον κόσμο, με 57 θύματα, μιλάμε για ένα γεγονός για το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα δεν έδωσε σαφή απάντηση αν είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος δεν έπρεπε να έρθει και να απαντήσει για ποιο λόγο σήμερα δεν είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος; Και μετά αναζητούμε ποινικές ευθύνες του Καραμανλή, την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι τόσο ασφαλής όσο το επιτρέπουν οι χρόνιες παθογένειες. Είναι αδιανόητη η δήλωση αυτή», τόνισε.

Ο Βασίλης Κόκκαλης  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 20-03-24