Ο Παύλος Χρηστίδης είναι από τα νέα παιδιά στα οποία πίστεψε πολύ η Φώφη Γεννηµατά και τους έδωσε πολλές ευκαιρίες, όπως αυτή που έδωσε στον ίδιο, τοποθετώντας τον στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόµµατος από το 2015 µέχρι το 2021. Ο βουλευτής στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας µε το ΠΑΣΟΚ μίλησε
στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» για την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, τις ευρωεκλογές και τη Φώφη Γεννηµατά.

Πώς έχει αλλάξει η ζωή σου µετά τον ερχοµό των δύο κοριτσιών; Πώς είναι να ζεις στο σπίτι µε τρεις γυναίκες, πλέον;

Είναι πολύ ωραία η ζωή µε τρεις γυναίκες µέσα στο σπίτι, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι είναι εύκολη. Ετσι κι αλλιώς δεν είναι εύκολο να έχεις µια οικογένεια εν έτει 2024. Είναι ένας πολύ µεγάλος αγώνας για τους γονείς, ειδικά όταν είναι εργαζόµενοι. Οµως έχει και καταπληκτικές στιγµές, πολύ όµορφες. Εγώ επιδιώκω να περνάω όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες µε τα κορίτσια και να είµαι σπίτι τις ώρες πριν κοιµηθούν. Είναι οι ώρες στις οποίες περνάµε πολλές στιγµές µαζί. Επίσης τώρα είναι µια πολύ ωραία περίοδος που τις βλέπω για πρώτη φορά να ντύνονται, τη δε µικρή να ντύνεται αποκριάτικα. Ναι, είναι πολύ όµορφα!

Τι µπαµπάς είσαι; Ασχολείσαι µαζί τους ή µόνο παίζετε;

Με τη µεγάλη είχα ασχοληθεί γενικά µε όλα, διότι γεννήθηκε την περίοδο του κορονοϊού, άρα είχαµε πάρα πολύ χρόνο να περάσουµε µαζί. Ηµουν αυτός που είχε αναλάβει το µπανάκι και τη βραδινή ρουτίνα του ύπνου της. Οσο είµαι σπίτι φυσικά µπορώ να ασχοληθώ µε όλα. Είµαι ο µπαµπάς ο οποίος πηγαίνει το πρωί τα παιδιά στο σχολείο. Είµαι εκείνος που τις παίρνει το µεσηµέρι και όπως είπα και προηγουµένως, προσπαθώ τις περισσότερες µέρες της εβδοµάδας να περνάω κάποιες ώρες µαζί τους λίγο πριν κοιµηθούν. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνουµε µαζί και στην παιδική χαρά και σε άλλου τύπου δραστηριότητες.

Εχετε κάποιες οικογενειακές συνήθειες;

Τα Σαββατοκύριακα πίνουµε καφέ σε παιδικές χαρές ή πάρτι, τρώµε όλοι µαζί έξω, πηγαίνουµε µικρές εκδροµές στη φύση. Μας αρέσει να παρακολουθούµε παραστάσεις στο θέατρο. Κάθε πρωί, ετοιµαζόµαστε όλοι µαζί, µπαίνουµε στο αυτοκίνητο και ακούµε παιδικά τραγούδια µέχρι να φτάσουµε στο σχολείο. Τα απογεύµατα χορεύουµε όλοι µαζί στο σαλόνι.

Με τη σύζυγό σας, Νάντια, προλαβαίνετε να κάνετε πράγµατα οι δυο σας;

Ναι, αλλά όχι όσο συχνά θα το θέλαµε. Τους τελευταίους µήνες το κάνουµε πιο τακτικά απ’ ό,τι παλιότερα. Μας βοηθάει πολύ να περνάµε χρόνο οι δυο µας. Μπορούµε νασυζητάµε και θέµατα τα οποία δεν έχουν µόνο την πολιτική στο επίκεντρο και είναι πολλά αυτά.

Πώς και πού γνωριστήκατε µε τη Νάντια;

Είµαστε και οι δύο από τον ίδιο νοµό, αλλά δεν γνωριστήκαµε στο Ναύπλιο και στο Αργος. Η Νάντια ασχολήθηκε αρκετά µε την πολιτική από τα φοιτητικά της χρόνια και έτσι ήρθαµε πρώτη φορά σε επαφή. Πολύ αργότερα αρχίσαµε να βγαίνουµε. Βγήκαµε δυο-τρεις φορές και νοµίζω ότι κατευθείαν καταλάβαµε ότι θέλουµε να είµαστε µαζί.

Αρα η πολιτική σάς ένωσε;

Το ΠΑΣΟΚ µάς ένωσε. Η ενασχόλησή µας µε την πολιτική είναι αυτό το οποίο µας ένωσε και γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι και σε πολλά πράγµατα έχει τόσο µεγάλη κατανόηση, γιατί καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει πόσο σηµαντικό είναι να δίνεις σηµασία σε ανθρώπους, να τους ακούς, να κυκλοφορείς ανάµεσα σε κόσµο.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια στο Ναύπλιο; Τα αναπολείς;

Ναι, µου άρεσαν πάρα πολύ τα χρόνια εκείνα. Εκανα πραγµατικές φιλίες, έζησα σε ένα µέρος το οποίο ήταν πολύ όµορφο και φιλήσυχο, αλλά και επίκεντρο πολλών πολιτισµών και κουλτούρας. Στην πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Οι τότε φιλίες που είχα µε ακολουθούν ακόµα και σήµερα και είµαι πολύ χαρούµενος για τους ανθρώπους µου.

Οταν έχω την ευκαιρία να πάω στο Ναύπλιο, το κάνω µε πολύ µεγάλη χαρά και πάντα επιδιώκω να βλέπω και τους φίλους µου από εκεί, όταν ανεβαίνουν κι αυτοί στην Αθήνα.

Χόµπι έχεις;

Ναι, πολλά! Μου αρέσει πολύ το διάβασµα, γιατί µε ηρεµεί. Βασικό µου χόµπι, όµως, είναι ο αθλητισµός. Μου αρέσει πάρα πολύ να παρακολουθώ και όποτε µπορώ
να παίζω µπάσκετ ή ποδόσφαιρο. Τα πρώτα sites τα οποία διαβάζω κάθε πρωί είναι εκείνα που σχετίζονται µε τον αθλητισµό. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας που δεν ξέρει ότι είµαι Ολυµπιακός. Απολαµβάνω την οπαδική καζούρα και δεν υπάρχει µέρα που να µην κάνω ή να µη δέχοµαι από φίλους και γνωστούς.

Πηγαίνεις γήπεδο;

Πηγαίνω πολύ συχνά. Με φίλους, µε τη Νάντια και µια φορά έχω πάρει και τη µεγάλη µου κόρη µαζί. Ηµασταν οι δυο µας και είχαµε περάσει πολύ ωραία.

Είχες πάρει και µωρουδιακά φορµάκια του Ολυµπιακού στα κορίτσια;

Οχι, όχι, δεν το σκέφτηκα και δεν ξέρω και πώς θα το έπαιρνε και η Νάντια, γιατί είναι Παναθηναϊκός. Οµως οι κόρες µου, η µεγάλη περισσότερο νοµίζω ότι έχει πλήρη κατανόηση τι είναι Ολυµπιακός και ξέρει τα συνθήµατα τα οποία φωνάζω στο σπίτι µαζί µε όσους βλέπουµε αγώνες.

Στις ευρωεκλογές που έρχονται ποιος είναι ο πήχυς του ΠΑΣΟΚ;

Ο πήχυς, αυτονόητα, έπειτα από πολλά χρόνια, στα οποία το ΠΑΣΟΚ έκανε σηµαντικότατη προσπάθεια να επανέλθει ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό σκηνικό, είναι
να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Για εµάς ένα πολύ σηµαντικό βήµα θα είναι να είµαστε µε ένα πολύ καλό ποσοστό δεύτεροι.

Οχι γιατί ο στόχος µας µπορεί να είναι η δεύτερη θέση αυτή καθαυτή, αλλά γιατί όταν ένα κόµµα έχει ξεκινήσει το 2015 από την τελευταία θέση, το να καταφέρνει µέσα σε εννιά χρόνια να είναι πάλι δεύτερο, είναι το απαραίτητο βήµα για να γίνει πρώτο. Και ο στόχος µας στις επόµενες εθνικές εκλογές είναι να είµαστε πρώτη δύναµη. Οποιος έχει πολιτικές ιδέες θέλει και να τις εφαρµόσει. Και όντας δεύτερος, τρίτος, τέταρτος δεν τις εφαρµόζεις. Εµείς θα γίνουµε πρώτοι για να εφαρµόσουµε τις ιδέες µας.

Αν δεν είστε δεύτεροι στις ευρωεκλογές, τι θα σηµαίνει αυτό για την επόµενη µέρα του ΠΑΣΟΚ;

Θα είµαστε δεύτεροι στις ευρωεκλογές και αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω και σε µια περίοδο στην οποία βλέπω όλη αυτή τη συζήτηση να ξανανοίγει µε πολλούς και
διαφορετικούς τρόπους. Εγώ δίνω και µια έµφαση στο ότι διεκδικούµε και ένα σηµαντικό ποσοστό. Και αυτό το λέω διότι δεν µου αρέσει να βάζω χαµηλά τον πήχυ. Η οµάδα στην οποία ανήκουµε και σε επίπεδο ευρωεκλογών και κοινοβουλευτικά είναι η δεύτερη µεγαλύτερη οµάδα. Πιστεύω στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες της και θεωρώ ότι αυτό το οποίο λέµε προοδευτική και δηµοκρατική παράταξη πρέπει να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές για να έχουµε ακόµα πιο δίκαιη Ελλάδα, ακόµα καλύτερες µέρες, ακόµα µεγαλύτερη αισιοδοξία, δικαιοσύνη, διαφάνεια και καλύτερο µέλλον.

Τι σηµαίνει να είσαι ΠΑΣΟΚ;

ΠΑΣΟΚ σηµαίνει καλύτερες µέρες για όλους. ΠΑΣΟΚ σηµαίνει εξωστρέφεια, αισιοδοξία, ισόρροπη ανάπτυξη, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, φωνή στους
νέους και στις γυναίκες.

Είναι και συναίσθηµα;

Η πολιτική είναι συναίσθηµα και αυτό λείπει τα τελευταία χρόνια και έτσι η νεότερη γενιά µένει έξω από την κοµµατική διαδικασία. Υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι απογοήτευσαν την πολιτική ζωή του τόπου, αλλάζοντας κόµµατα σαν τα πουκάµισα. Εχουν υπάρξει πολιτικοί οι οποίοι άλλα έλεγαν πριν από τις εκλογές και άλλα κάνουν µετά. Εγώ δεν είµαι αυτής της άποψης. Θεωρώ ότι η πολιτική χρειάζεται πολύ συναίσθηµα και αυτό είναι που µε οδηγεί να υπερασπίζοµαι όσα πιστεύω στη Βουλή.

Λείπει η Φώφη Γεννηµατά από το ΠΑΣΟΚ;

Η Φώφη Γεννηµατά λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου. Λείπει από την Ελλάδα. Ηταν µια φωνή καθαρή, µια φωνή µε ενσυναίσθηση. Μια παρουσία η οποία αποτελεί παράδειγµα για τον οποιονδήποτε θέλει να κάνει στη ζωή του πολιτική. Ενώ καθόλη τη διάρκεια της πορείας της την αµφισβήτησαν πολλοί γι’ αυτά τα οποία έκανε, σήµερα καταλαβαίνουν και την αποτελεσµατικότητά της και το όραµά της και τη δουλειά την οποία έκανε και τον δρόµο τον οποίο άνοιξε. ∆ιότι χωρίς τη Φώφη Γεννηµατά σήµερα δεν θα συζητούσαµε για ΠΑΣΟΚ.

Ποια από τις στιγµές σας µε τη Φώφη Γεννηµατά ξεχωρίζεις;

∆εν είναι εύκολο να επιλέξω µια στιγµή, αλλά είναι πολύ εύκολο σε πάρα πολλά από αυτά τα οποία κάνω καθηµερινά να ανατρέξω σε βιώµατα τα οποία είχα µαζί µε τη
Φώφη. Ολα όσα έζησα µαζί της µε βοηθούν να κάνω και επιλογές που κι εκείνη έκανε όταν τα πράγµατα δυσκόλευαν. Η Φώφη Γεννηµατά είχε µια βαθιά αυτοπεποίθηση, η οποία την έκανε πάντοτε να κοιτάζει τη µεγάλη εικόνα. Και το πιο σηµαντικό χαρακτηριστικό το οποίο είχε ήταν η αδιαµεσολάβητη σχέση µε τον κόσµο. Εβγαινε µε τον κόσµο, µιλούσε µαζί τους, δεν έκανε µια χειραψία, ένα χτύπηµα στην πλάτη και προχωρούσε. Στεκόταν εκεί. Ενδιαφερόταν για όποιον της µίλαγε.

Και για µένα δεν υπάρχει τίποτα πιο όµορφο τώρα που συναντώ πολύ κόσµο µέσα στο ΠΑΣΟΚ να µου περιγράφει ιστορίες που επιβεβαιώνουν όλα εκείνα τα οποία ζήσαµε σε εκείνη την πολύ απαιτητική εξαετία. Ηταν χρόνια στα οποία δίναµε διαρκώς µάχες, πάρα πολλές εκλογές, πάρα πολλές προκλήσεις, συγκρούσεις µέσα και έξω από τη Βουλή.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής