Τις διακρίσεις που υφίστανται σήμερα τα άτομα με αναπηρία έρχεται να αμβλύνει η νέα εθνική στρατηγική για τα δικαιώματά τους, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση με την Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 – 2030, που θα παρουσιάσει στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, βάζει φρένο στον κοινωνικό αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρία.

Διαβάστε ακόμα: Παπασταύρου: Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Μαρτίου, η Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συμπεριλαμβάνονται:

  • Ίδρυση και συγκρότηση Εθνικού Κέντρου Αναπηρίας με καθολική ανάληψη της πιστοποίησης αναπηρίας
  • Προσβάσιμες γειτονιές (που εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε παιδικές χαρές, δίκτυα πεζής μετακίνησης, χώρων αναψυχής)
  • Συμπερίληψη στην εκπαίδευση (με τη διασφάλιση συνθηκών ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης.
  • Ακριβής αποτύπωση αναπηρίας στην ελληνική κοινωνία.

Βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι η πλήρης συμπερίληψη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό εντός της χώρας όσο και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνει ένας γονιός παιδί με Αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Μαριλένα Γερογιάννη είναι 19 ετών, γεννήθηκε πρόωρα και έχει κινητική και νοητική αναπηρία. Πηγαίνει σε ειδικό σχολείο στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στην Αργυρούπολη. Όπως λέει στην κάμερα του ERTΝews ο πατέρας της, η προσβασιμότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η κόρη του στην καθημερινότητα.

Ο Βασίλης Γερογιάννης, πατέρας παιδιού με Αναπηρία ανέφερε: «Πριν από δύο εβδομάδες συμμετείχαμε στον ημιμαραθώνιο στην Αθήνα. Κατεβήκαμε με τον ηλεκτρικό. Ο ανελκυστήρας εδώ στο ΚΑΤ δεν δούλευε, ο ανελκυστήρας στον σταθμό του Συντάγματος δεν δούλευε και έτσι αναγκαστήκαμε να κουβαλήσουμε εμεις τα άτομα και ήταν πολύ στενάχωρο». Ο κ. Γερογιάννης επισημαίνει πως τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι το μέτρου του Προσωπικού Βοηθού. «Εδώ και αρκετούς μήνες έχει η Μαριλίνα προσωπικό βοηθό και έχει βοηθήσει πολύ όλη την οικογένεια αυτό καθώς αποφορτίζονται οι άλλοι φροντιστές, οι γονείς στο να ασχολούνται συνέχεια με τα άτομα με αναπηρία».

Αυτό που επισημαίνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία, είναι ό,τι η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει με την κοινωνική ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Πηγή: ΕΡΤ