Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», Περικλής Δημητρολόπουλος, μίλησε στο MEGA και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για το ρεπορτάζ του «Βήματος» – που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα, αλλά και αντιδράσεις από τα κόμματα και την κυβέρνηση – όπου εξήγησε αναλυτικά τι ακριβώς λέει το ρεπορτάζ και ποια ερωτήματα θέτει και γιατί.

«Αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη, που «ξεριζώθηκαν» παράνομα από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη», αποκαλύπτει «Το Βήμα» μέσω της ανάλυσης των συγκεκριμένων τεσσάρων λέξεων του επίμαχου διαλόγου τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Ένα μοντάζ που αναδείκνυε μόνο το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας.

Όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε στην μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Χρειάζεται μία μικρή ανακεφαλαίωση, το δημοσίευμα του ”Βήματος” λέει επί της ουσίας δύο πράγματα: το ένα είναι ότι είχαμε μια διαρροή των ηχητικών συνομιλιών πριν αυτές παραδοθούν στην αστυνομία. Το δεύτερο κρατούμενο είναι η συνομιλία αυτή που μας είχε συγκλονίσει όλους τότε που λέει ”Βασίλης φεύγεις; Φεύγω”. Σήμερα έρχεται το ”Βήμα” και λέει ότι αυτός ο διάλογος είναι προϊόν συρραφής γιατί το πρόσωπο ήταν ένα τρίτο πρόσωπο μίας τοπικής αμαξοστοιχίας. Το δημοσίευμα αυτό συνοδεύεται και από ορισμένα έγγραφα – που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας – κι ένα από αυτά τα έγγραφα περιέχει την κατάθεση ενός μάρτυρα στην αστυνομία που δόθηκε επί τη βάσει του διαλόγου που θεωρούσαμε μέχρι και πρόσφατα αληθή».

Και συμπλήρωσε ο κ. Δημητρολόπουλος ξεκαθαρίζοντας: «Το ”Βήμα” θέτει ερωτήματα και μέσα στο κείμενο: ποιος, γιατί και με ποιο σκοπό έκανε αυτή την διαρροή και αυτή την συρραφή. Δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κανέναν».

Καταληκτικά δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ»: «Εδώ υπάρχει μια σκιά την οποία οι αρχές θα διερευνήσουν κατά τον τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις του δημοσιεύματος, όπου όπως όλα δείχνουν ότι οδηγείται το πολιτικό γίγνεσθαι σε πρόταση δυσπιστίας την οποία καταθέτει καταρχάς το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο Περικλής Δημητρολόπουλος:

«Η κυβέρνηση μπορεί να την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 157 βουλευτών, τώρα εάν η αντιπολίτευση ταύτισε αυτές τις πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα το ”Βήμα” με την κυβέρνηση απευθείας και βάσει αυτών των πληροφοριών καταθέτει την πρόταση δυσπιστίας, φαντάζομαι ότι θα την συνοδεύσει κι από μία ανάλογη επιχειρηματολογία και τα επιχειρήματα αυτά θα κριθούν κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά».