Στη Βουλή στρέφονται τα βλέμματα τις επόμενες τρεις μέρες, καθώς το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο», με επίκεντρο το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», που αναφέρει ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας.
Στις 3 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, σε δημόσια συνεδρίαση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. 

Με την πρόταση μομφής συντάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Στηρίζουν την πρόταση ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Εφόσον όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά, θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Απαιτείται αριθμός 50 υπογραφών, οπότε θεωρείται δεδομένο πως θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σήμερα το μεσημέρι οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα από τον Καναδά, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.

Το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να έχουμε το αίτημα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, θα γίνει γνωστό το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό υπάρχει ένα περιθώριο 48 ωρών. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσει αμέσως το απόγευμα ή έπειτα από δύο μέρες. Το βέβαιο είναι ότι η διάρκειά της θα πρέπει να είναι έως τρεις μέρες. Τρεις μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τον λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται να είναι μακρύς ο κατάλογος των ομιλητών, οπότε θα εξαντληθεί και το χρονικό όριο που προβλέπουν ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03j9w9uoq5l)


Έτοιμο το κείμενο της πρότασης μομφής του Νίκου Ανδρουλάκη – Τι περιλαμβάνει

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ έχει ετοιμάσει το κείμενο που θα κατατεθεί, αναμένεται να ξεκινήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που θα υπογράψουν επίσης την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Στο κείμενο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως και κάποιες παρατηρήσεις, γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους Δικαίου, στο θέμα των υποκλοπών και της διαρροής των e-mails. Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο το οποίο θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 15:00 στην Ολομέλεια, κατά τη δεκάλεπτη ομιλία του, όπου θα παρουσιάσει το σκεπτικό της πρότασης μομφής.

Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπογράψουν αυτή την πρόταση μομφής. Γι' αυτό γίνονται και αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κ. Χαρίτση και Κωνσταντοπούλου. Πάντως, το κείμενο θα το υπογράφουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια οι υπόλοιποι των άλλων κομμάτων.


Πρόταση μομφής: Η κυβέρνηση δεν μετατρέπει τη μομφή σε ψήφο εμπιστοσύνης

Η βασική εισήγηση που υπάρχει στο τραπέζι είναι να μη μεταβληθεί η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει η αντιπολίτευση σε ψήφο εμπιστοσύνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η κυβέρνηση θα επιλέξει να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

Η κυβέρνηση, που σήκωσε το γάντι στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση μομφής για τα Τέμπη, αναφέροντας ότι είναι καλοδεχούμενη, θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή σε πολλά ερωτήματα, όπως ποιος και αν έδωσε την εντολή για αλλοίωση στοιχείων και σκοπεύει να απαντήσει σε όλα τα αντιπολιτευτικά πυρά, προκειμένου να μην υπάρξει τίποτα αναπάντητο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως «είναι ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα και τη σταθερότητα και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας».

Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για «κυνική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών», αναφέροντας ότι γίνεται φανερό πως αυτή «η αντικυβερνητική εκστρατεία», στην οποία συμμετέχουν διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, δεν είναι παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος όμως προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και σε βοήθημα των Σπαρτιατών», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης. Ασχολίαστες όμως δεν έμειναν και οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή εκλογών, με τον κ. Μαρινάκη να τον χαρακτηρίζει «έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλώντας, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να του απαντήσει εντός 24 ωρών. Με βίντεο - ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τη διεξαγωγή εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών.

«Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις κατηγορίες για συγκάλυψη.

Διαβάστε ακόμα: Πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ: Σκληρή μάχη στη Βουλή ξεκινά αύριο για την τραγωδία στα Τέμπη - "Πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης" βλέπουν στο Μαξίμου


Μαρινάκης για Τέμπη: Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του

Στη σκληρή γραμμή επέμεινε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τονίζοντας ότι «υπήρξε ομολογία του ιδίου του σταθμάρχη για το ανθρώπινο λάθος του. Αν διέρρευσαν στοιχεία σε μία άλλη ποινική υπόθεση, όπως σε κάθε υπόθεση, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Το διά ταύτα είναι να αμφισβητηθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους. Οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν ακέραια στη Δικαιοσύνη από την Αστυνομία».

«Γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης ενός λυμένου θέματος ως προς την ομολογία, ώστε να παρουσιασθεί ως αφήγημα συγκάλυψης και να καλλιεργηθούν θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους, αντικειμενικά και αμερόληπτα», συνέχισε.


Γεωργιάδης: Δεν υπήρξε μοντάζ - Απαράδεκτες οι κατηγορίες για συγκάλυψη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τονίζοντας ότι «αν ο πόνος των γονέων και συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν απαλύνεται με επιθέσεις εναντίον μου, ας συνεχίσουν, τους το επιτρέπω. Όσον αφορά την επιχείρηση ανάσυρσης ψάχνοντας για επιζώντες, έπρεπε να γίνει αμέσως από τους γερανούς. Με την αναφορά του, ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής εξηγεί ό,τι ακριβώς συνέβη με κάθε λεπτομέρεια. Η αντιπολίτευση συνασπίσθηκε γύρω από τα συμφέροντα που επιθυμούν να ρίξουν την κυβέρνηση».

Και συνέχισε: «Η στοχοποίηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή είναι απαράδεκτη. Αφού ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει το δημοσίευμα και να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ήρθε η ώρα να ακουσθούν όλες οι αλήθειες στη Βουλή. Είναι απαράδεκτο να κατηγορούν αυτοί την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η δίκη προχωρά εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ για το Μάτι έκανε έξι χρόνια. Η βουλευτική ασυλία δεν έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα».

«Ο σταθμάρχης είναι φυλακή επειδή ομολόγησε το ανθρώπινο λάθος του. Κακώς διαρρέουν στοιχεία από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μοντάζ δεν έχει υπάρξει, δεν υπήρχε λόγος», συμπλήρωσε.

Πρόταση μομφής: Θα τη στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

H πρωτοβουλία Ανδρουλάκη φαίνεται να συγκεντρώνει τις απαιτούμενες υπογραφές από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται το 1/6 του σώματος, ήτοι 50 βουλευτές, για τη σχετική διαδικασία στην Ολομέλεια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, επικράτησε σύγχυση και αιφνιδιασμός. Αν και αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη διεξαγωγή εκλογών παρουσία… διεθνών παρατηρητών, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τελικά την πρόταση δυσπιστίας.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση, υπογράμμισε ωστόσο πως θα στηρίξει την πρόταση με το δικό του σκεπτικό.

Η Ελληνική Λύση επίσης είναι θετική, αν και ο επικεφαλής του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, εκτιμά πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα αντίκρισμα, αλλά αντιθέτως θα συσπειρώσει τη ΝΔ.

«Η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση», διεμήνυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θυμίζοντας ότι η ίδια και το κόμμα της «καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί».

«Ναι» στην πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη λέει και η Νέα Αριστερά, με πηγές του κόμματος να χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό «αρχιερέα της συγκάλυψης» και να υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου είχαν καλέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας σε ανάλογη πρωτοβουλία.


Τι είναι η πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το Άρθρο 150 του ΚτΒ:

H Βoυλή μπορεί, ύστερα από γραπτή πρόταση πενήντα τουλάχιστον βoυλευτών, να εκφράσει μoμφή κατά τoυ πρoέδρoυ της ή άλλoυ μέλoυς τoυ πρoεδρείoυ. H απoδoχή συνεπάγεται τη λήξη της θητείας τoυ καθ’ oυ η πρόταση.

H πρόταση υπoβάλλεται στη διάρκεια συνεδρίασης της Oλoμέλειας της Boυλής και πρέπει να καθoρίζει με σαφήνεια τoυς λόγoυς της μoμφής. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό βoυλευτών, oρίζεται, ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης, ημέρα συζήτησης της πρότασης μoμφής σε μία από τις δύo επόμενες συνεδριάσεις κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ.

H συζήτηση της πρότασης μoμφής oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση. Σ’ αυτήν μετέχoυν έως πέντε από τoυς βoυλευτές πoυ υπoγράφoυν την πρόταση, έως πέντε άλλoι βoυλευτές πoυ δεν είναι μέλη της Koινoβoυλευτικής Oμάδας εκείνων πoυ την υπέβαλαν, τo μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται, oι πρόεδρoι των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και η κυβέρνηση. Για τη διάρκεια των αγoρεύσεων εφαρμόζεται τo Άρθρo 97. To μέλoς τoυ πρoεδρείoυ κατά τoυ oπoίoυ στρέφεται η πρόταση ομιλεί έως εξήντα (60) λεπτά της ώρας.

H πρόταση μoμφής γίνεται δεκτή κατά τoυς όρoυς τoυ Άρθρoυ 142 παρ. 7.