Εβδομάδα έντονων πολιτικών εξελίξεων θα είναι αυτή που ξεκινά, καθώς από αύριο αναμένεται στη Βουλή σκληρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατά της κυβέρνησης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο αφορά τις ηχητικές καταγραφές του ΟΣΕ το βράδυ του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Και συνέχισε: «Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι' αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Ν. Ανδρουλάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα στηρίξει στη Βουλή όταν τελικά κατατεθεί.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0213jr1nj5d)


Πρόταση δυσπιστίας: Η διαδικασία

H σχετική διαδικασία μετά την ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μετά τα ρεπορτάζ για την τραγωδία στα Τέμπη έχει ως εξής: Βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 50 βουλευτές και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση μομφής ξεκινά με την ομιλία, τουλάχιστον, δύο βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν ενώ συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Κανονισμός προβλέπει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι τρία κόμματα – δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά- αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, έτσι θα την υπογράψουν πολύ περισσότεροι από 50 βουλευτές και θα κατατεθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση της ολομέλειας, πιθανότατα την Τρίτη 26 Μαρτίου.


Απάντηση από την κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση μιλάνε για fake news με το συγκεκριμένο δημοσίευμα και κάνουν λόγο για προσπάθεια απροσανατολισμού της κοινής γνώμης και συντονισμένη επιχείρηση φθοράς της κυβέρνησης, αλλά και συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το δημοσίευμα.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως η απάντηση θα δοθεί από την Βουλή συντονισμένα. Για το βίντεο του Κασσελακη που επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για τραμπισμό και για πρακτικές που παραπέμπουν στα άκρα.


Σύγκρουση Κασσελάκη - Μαρινάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, «ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές». «Με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να του απαντήσει εντός 24 ωρών αν συμφωνεί «με τον οδικό χάρτη προς την ομαλότητα», που περιέγραψε.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη "πίστα" και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος», απάντησε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκη. «Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα τη λαϊκή βούληση και να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d026cflfh78p)

Νωρίτερα ο κ. Μαρινάκης είχε απαντήσει στο ρεπορτάζ του Βήματος περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος: «Ας πάρουμε πρώτα τα πράγματα με τη σειρά: 1.⁠ ⁠Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας. 2.⁠ Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν. 3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη. Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει «γενικά» μόνο η κυβέρνηση; Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν! Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».