Μια νέα και άκρως σηµαντική πρωτοβουλία αναλαµβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και η αρµόδια υπουργός Νίκη Κεραµέως, σε συνεργασία µε την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, µε στόχο την ακεραιότητα των εργαζοµένων στα υπουργεία, αλλά και τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Πρώτη φορά στην ελληνική δηµόσια διοίκηση συστήνεται ο θεσµός του συµβούλου Ακεραιότητας, ενός ανθρώπου δηλαδή στον οποίο θα µπορούν να απευθύνονται οι εργαζόµενοι για οποιοδήποτε πρόβληµα αντιµετωπίζουν, ο οποίος παράλληλα θα κάνει και τους ανάλογους ελέγχους στην εκάστοτε υπηρεσία.


Υπουργείο Εσωτερικών: Από τον Απρίλιο οι σύμβουλοι Ακεραιότητας

Ετσι, λοιπόν, από τις αρχές Απριλίου 15 «Ράµπο» πιάνουν δουλειά και αναµένεται να συµβάλουν τα µέγιστα στην εύρυθµη και διαφανή λειτουργία των υπουργείων. Η πρωτοβουλία αυτή είχε εξεταστεί και παλαιότερα και ήδη έχουν επιλεγεί 150 άτοµα, τα οποία εν δυνάµει θα αναλάβουν τον ρόλο αυτό. Ωστόσο η αρχή θα γίνει µε τους πρώτους 15, δηλαδή θα αντιστοιχεί ένας σύµβουλος Ακεραιότητας σε κάθε υπουργείο.


Η ειδική αποστολή

Οι «Ράµπο» των υπουργείων θα έχουν πολύ συγκεκριµένη αποστολή, η οποία θα περιλαµβάνει τη διασφάλιση ενός πλαισίου αποτελεσµατικής προστασίας των υπαλλήλων που διαπιστώνουν, ή επιθυµούν να αναφέρουν περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς, παράτυπης συµπεριφοράς και εργασιακού εκφοβισµού ή υφίστανται τις συνέπειές τους. Για παράδειγµα, αν ένας υπάλληλος δέχεται εργασιακό bullying από κάποιον συνάδελφο ή προϊστάµενό του και φοβάται να µιλήσει για τα περιστατικό, θα µπορεί πλέον να ανοιχτεί και να µιλήσει στον ειδικό σύµβουλο Ακεραιότητας για το πρόβληµα που αντιµετωπίζει.

Επίσης µπορεί σε κάποια υπηρεσία να υπάρχουν ακόµη και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, και στις περιπτώσεις αυτές για κάποιους είναι δύσκολο να τα εκµυστηρευτούν. Εκεί είναι που θα αναλαµβάνει δουλειά ο «Ράµπο» και µε εχεµύθεια θα κινεί τις διαδικασίες, προστατεύοντας παράλληλα τον εργαζόµενο. Ταυτόχρονα, ο ειδικός σύµβουλος θα µπορεί να ελέγχει τους εργαζόµενους των υπηρεσιών για το αν όλες οι διαδικασίες γίνονται µε όρους διαφάνειας και θα παρεµβαίνει όταν υπάρχουν φαινόµενα διαφθοράς ή όταν τα διαπιστώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, οι σύµβουλοι θα παρέχουν υποστήριξη, ενηµέρωση και συµβουλές για ζητήµατα ηθικής και ακεραιότητας στον χώρο εργασίας τους. Σηµειώνεται ωστόσο πως ο ρόλος του συµβούλου είναι υποστηρικτικός, ενηµερωτικός και συµβουλευτικός για τους υπαλλήλους που έρχονται αντιµέτωποι µε κρούσµατα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, αντικοινωνικής συµπεριφοράς, σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και κάθε άλλης µορφής παραβίασης ακεραιότητας είτε από συναδέλφους είτε από προϊσταµένους.

Ο σύµβουλος Ακεραιότητας πρόκειται επίσης να παρέχει εξατοµικευµένη συµβουλευτική βοήθεια στα θύµατα, θα παραλαµβάνει σχετικές αναφορές και θα διαµεσολαβεί προκειµένου να διερευνηθούν αυτές αρµοδίως, ενώ θα παρακολουθεί και την πορεία τους, ενηµερώνοντας τον ενδιαφερόµενο υπάλληλο. Ως συµβουλευτικός φορέας στα θέµατα της αρµοδιότητάς του, ο σύµβουλος Ακεραιότητας θα παρέχει ενηµέρωση στους υπαλλήλους των υπουργείων κατ’ αρχάς ως προς τον ρόλο και τις αρµοδιότητές του, αλλά και γενικότερα για θέµατα δεοντολογίας και ακεραιότητας, οργανώνοντας αντίστοιχες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες.

Επίσης, ο σύµβουλος Ακεραιότητας θα συνεργάζεται στενά µε τη ∆ιεύθυνση ∆ιοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου ∆υναµικού της υπηρεσίας του, έτσι ώστε να συζητούν για τα ζητήµατα που προκύπτουν στην εκάστοτε υπηρεσία και να αναπτύσσουν εκείνες τις εσωτερικές πολιτικές και τα πρότυπα ακεραιότητας που θα δώσουν λύσεις και θα εξασφαλίσουν την καλύτερη λειτουργία των οργανισµών. Οι πρώτοι 15 «Ράµπο» που θα ξεκινήσουν άµεσα θα είναι µόνο η αρχή, αφού αν η πρωτοβουλία αυτή λειτουργήσει και φέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό στην υπηρεσία αυτή.


Ποιοι µπορούν να γίνουν σύμβουλοι Ακεραιότητας

Για να µπει κάποιος στο µητρώο των συµβούλων Ακεραιότητας θα πρέπει να πληροί ορισµένες προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριµένα, δικαίωµα πρόσβασης στο Μητρώο έχουν κατά λόγο αρµοδιότητας: α) οι υπάλληλοι της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ανθρώπινου ∆υναµικού ∆ηµόσιου Τοµέα του υπουργείου Εσωτερικών, που ορίζονται µε απόφαση του γενικού γραµµατέα ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε τον ρόλο «Κεντρικός ∆ιαχειριστής Μητρώου Συµβούλων Ακεραιότητας», β) οι εξουσιοδοτηµένοι υπάλληλοι ∆ιευθύνσεων ∆ιοικητικού/Προσωπικού µε τον ρόλο «∆ιευθυντής ∆ιεύθυνσης Προσωπικού», γ) οι υπάλληλοι της Γενικής ∆ιεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας που ορίζονται µε απόφαση του διοικητή της Αρχής µε τον ρόλο «∆ιαχειριστής ΕΑ∆».

Μετά την ανάλογη αίτηση που θα κάνουν, µπορούν να εγγραφούν στο µητρώο:
- πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι,
- µόνιµοι ή µε σχέση εργασίας Ιδιωτικού ∆ικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι∆ΑΧ),
- κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. ή ειδικό επιστηµονικό προσωπικό,
- όποιοι ανήκουν οργανικά σε υπουργεία ή σε αυτοτελείς ή σε Ανεξάρτητες Αρχές ή Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις ή Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου ή Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθµού,
- όσοι έχουν τον α ' βαθµό,
- όσοι έχουν τριετή κατ’ ελάχιστον πραγµατική δηµόσια υπηρεσία και
- διαθέτουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Συµβούλου Ακεραιότητας. Τέλος, σηµειώνεται πως η πρωτοβουλία αυτή είναι βασισµένη στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται για τη συγκρότηση µιας σύγχρονης ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης στα πρότυπα των δυτικών ευρωπαϊκών κρατών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής