Έντονη είναι πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη (26/3) από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Για να ξεκινήσει η διαδικασία χρειάζεται η στήριξη 50 βουλευτών που ούτως ή άλλως υπάρχουν αφού την πρόταση δυσπιστίας ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d030dmsrdmkp)


Νευρικότητα και αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, νευρικότητα και αντιδράσεις επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ και για τη δήλωση Κασσελάκη, που μέσω ανάρτησης στα social media επιτέθηκε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας του να παραιτηθεί.

Η δήλωση Σπίρτζη δεν ήταν η μοναδική αντίδραση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη περί διεξαγωγής εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών, πήρε το πρωί ο Χρήστος Σπίρτζης. «Ήταν βαριά υπερβολική τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη, του προέδρου μας» ανέφερε μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ. Εξέφρασε την άποψη πως θα μπορούσε να αποφύγει ο κ. Κασσελάκης «αυτή την υπερβολή».

Μάντζος: Τα τρία ερωτήματα που περιμένουν απάντηση από την κυβέρνηση

Ήδη από σήμερα τα κόμματα επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων, που αποτελεί τον προάγγελό του τι θα επακλουθήσει στη Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, σε ανακοίνωση που αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης από τους βουλευτές του κόμματος.

«Πρόκειται για μια σειρά από πλήγματα στο κράτος δικαίου, ιδίως όσον αφορά στο έγκλημα των Τεμπών και στην επιχείρηση συγκάλυψης. Μετά και το δημοσίευμα, για εμάς ήταν θεσμικός μονόδρομος η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μια Κυβέρνηση η οποία αποτυπώνεται ότι από τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας είχε ως πρώτο μέλη τη συγκάλυψη» τόνισε.

Μάλιστα ο Δ. Ο Μάντζος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, που η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει:

«Ποιος, την ώρα που ο ελληνικός λαός ήταν βυθισμένος στο σοκ και το πένθος, είχε την προτεραιότητα και τη μόνη έγνοια να παρέμβει στο κρίσιμο ανακριτικό υλικό;
Ποιος είχε πρόσβαση πριν την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη στο κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό;
Ποιος επεξέτησε τις συνομιλίες για να ενισχύσει τη θεωρία του ανθρώπινου λάθους; Ποιος εν τέλει τις διέρρευσε και τις διένειμε σε φιλία προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης;

Η Κυβέρνηση, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, μας είπε ότι δεν πρόκειται για αποκλειστική δημοσίευση, σαν να είναι η ΕΣΗΕΑ. Τίποτα επί της ουσίας.

Την ώρα που 8 στους 10 πολίτες στις έρευνες κοινής γνώμης βλέπουν συγκάλυψη, η Κυβέρνηση μας λέει ότι φταίνε τρεις άνθρωποι –εκ των οποίων οι δυο δεν ζουν για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους– και επιπλέον πως φταίει η αντιπολίτευση γιατί κρατά ανοιχτή τη διερεύνηση εγκλήματος. . . αυτά ζούμε. Ο κ. Ο Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα διέφυγε από τη Βουλή, όπως και ο κ. Καραμανλής. Τώρα θα έρθουν στη Βουλή και δεν θα διαφύγουν ξανά.

Πρόταση δυσπιστίας: Οι αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Από πλευράς κυβέρνησης από την άλλη πλευρά ζήτημα παραμείνει αν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά. Κάποιοι θεωρούν πάντως πως είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για συσπείρωση της γαλάζιας εκλογικής βάσης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d030axyk2mmh)
«Ούτε έγκλημα υπάρχει στην Τέμπη, ούτε συγκάλυψη» ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, την οποία εγκάλεσε ότι συνασπίστηκε γύρω από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, παραθέτει μάλιστα και μια ιστορική αναλογία με τη δίκη των Στρατηγών των Αργινουσών στην αρχαία Αθήνα. «Το Σήμερα είναι πλέον προφανές ότι ισχυρά Οικονομικά Συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την Πολιτική ισχύ που του έδωσε ο Λαός στις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές» τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει: «Γύρω από αυτά τα Συμφέροντα συνασπίστηκε η Αντιπολίτευση και όλοι μαζί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλλουν τους συγγενείς τους νεκρούς, ενώ οι όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Ελληνικός Λαός έχει πιστέψει στη συντριπτική του Πλειοψηφία στο “Έγκλημα των Τεμπών” και στην “συγκάλυψη του εγκλήματος”. Ούτε Έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε Συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας Εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε την Χώρα και τη Δημοκρατία μας επιτρέποντας σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς!» σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

«Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν» η συμβουλή του Ευριπίδου και η Πολιτική Εκμετάλλευση της τραγωδίας των...

Δημοσιεύτηκε από Άδωνις Γεωργιάδης - Adonis Georgiadis στις Κυριακή 24 Μαρτίου 2024


Όσον αφορά το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να αρχίσει ακόμη και αύριο.

Πρόταση Δυσπιστίας: Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που προτίθεται να καταθέσει την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προβλέπεται από το Σύνταγμα, υπό τους όρους της συμμετοχής, αλλά και του χρόνου κατά τον οποίο μπορεί να υποβληθεί.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 84 του Συντάγματος: (Εμπιστοσύνη της Βουλής - αρχή της δεδηλωμένης)
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.

2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

3. Kατ' εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.