Εντείνονται οι προετοιµασίες στα δεξιά της… δεξιάς πολυκατοικίας ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, όπου διεκδικούν αθροιστικό ποσοστό κοντά στο 15%, ενώ δύο εξ αυτών, όπως συνέβη και στις προηγούµενες ευρωεκλογές, διεκδικούν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή.

Στις µετρήσεις προηγείται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, µε ποσοστό άνω του 9%, διεκδικώντας την 4η θέση από το ΚΚΕ. ∆ηµοσκοπικά, τουλάχιστον, έχει διπλασιάσει τη δύναµή του σε σχέση µε το 4,18% που έλαβε το κόµµα του στις ευρωεκλογές του 2019, εκλέγοντας τότε έναν ευρωβουλευτή, τον Εµµ.
Φράγκο.

Ο κ. Βελόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ευρωψηφοδέλτιο, αναµένοντας -σύµφωνα µε συνεργάτες του- εξελίξεις στη Νέα ∆ηµοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ. Κατά τις ίδιες πηγές, συνοµιλεί και µε παλαιά στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης από τη Βόρεια Ελλάδα.

Πρώτος από τα κοινοβουλευτικά κόµµατα που ανακοίνωσε ψηφοδέλτιο είναι ο πρόεδρος της «Νίκης», ∆ηµ. Νατσιός, συµπεριλαµβάνοντας σε αυτό τον διευθυντή του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, καθηγητή Ακη Τσελέντη, τον διευθυντή Καρδιοχειρουργικής του «Ιπποκράτειου», Γ. Σταυρόπουλο, την καθηγήτρια Νευρολογίας Ερριέτα Πελίδου, τον ηθοποιό Νίκο Αναδιώτη και τους Φώτη Ηλιόπουλο, ∆ηµήτρη Χιωτακάκο, Ραφαήλ Καλυβιώτη, Νικόλαο Μαγγίνα, Ανέστη Χριστιανίδη, Κωνσταντίνο Καραΐσκο, Ιωάννη Ιντζέ, Αβραάµ Κωστίδη, Μάρθα Γανωτή, Αθηνά Φούσα, Γιώργο Βλαχόπουλο, Σπυρίδωνα Καλαϊτζαντωνάκη και Γιώργο Ανθρακέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκας, έχει εκδηλώσει επιθυµία να κατέβει στις ευρωεκλογές ή έστω να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο, αλλά
αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το Εκλογοδικείο θα εγκρίνει τη συνέχιση της συµµετοχής του κόµµατος, που κατηγορείται ότι τον περασµένο Ιούνιο παραπλάνησε το Α1 Τµήµα του Αρείου Πάγου, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως προκάλυµµα του καταδικασµένου Ηλία Κασιδιάρη.

Οι «Σπαρτιάτες» µπορεί δηµοσκοπικά να υποχώρησαν κάτω από το 2%, παρά ταύτα η δυναµική του υπόγειου ρεύµατος της Χρυσής Αυγής, που τους έστειλε στη Βουλή σε δύο µόλις εβδοµάδες στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, παρακολουθείται µε προσοχή. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που κινείται προς το 2,5%.

Η νεαρή νοµικός θα κατέβει η ίδια υποψήφια ευρωβουλευτής µε οµάδα επιστηµόνων της γενιάς της. Οσο δε για το κόµµα «Πατριώτες», του επιχειρηµατία Πρόδροµου Εµφιετζόγλου, συµπεριλαµβάνει στην ευρωλίστα τη Γεωργία Μπίκα, που ήταν υποψήφια και στις περιφερειακές εκλογές, καθώς και τους Ολγα Πανταζίδου,
Ολγα Βασιλειάδου, Ράνια Κούρου, Ελ. Λάβδα, Πέτρο Τσολιά, Ορέστη Μπίθα, Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο, Αθ. Κοσµατόπουλο και Μιχάλη Μπέλλο. Το Χριστιανοδηµοκρατικό Κίνηµα του πρώην υφ. Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου θα δοκιµάσει και πάλι τις δυνάµεις του, µε επικεφαλής τον ίδιο.

Τέλος, ο νέος πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Φίλιππος Καµπούρης, λέγεται ότι έχει προσεγγίσει τον τραγουδιστή Θέµη Αδαµαντίδη. Τον περασµένο Οκτώβριο ο Θ. Αδαµαντίδης είχε τραγουδήσει σε εκδήλωση του κ. Καµπούρη, που τότε διεκδικούσε την Περιφέρεια Αττικής.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 23/3