∆ιακόσιες πανέµορφες και µοναδικές περιοχές της Ελλάδας αξιοποιούνται ήδη ως κινηµατογραφικά πλατό για τις ανάγκες γυρισµάτων 188 ξένων, αλλά και εγχώριων ταινιών, από µεγάλες εταιρείες παραγωγής, µετατρέποντας τη χώρα µας σε κινηµατογραφικό brand.

Το υπουργείο Πολιτισµού και ο αρµόδιος υφυπουργός, Χρίστος ∆ήµας, θα καταθέσει εντός του µήνα στη Βουλή το νοµοσχέδιο «Creative Greece» (∆ηµιουργική Ελλάδα), που στοχεύει να αναπτύξει και να ενισχύσει περαιτέρω τον κινηµατογραφικό, οπτικοακουστικό και δηµιουργικό τοµέα, προσελκύοντας εταιρείες και κεφάλαια που θα επενδύσουν στα υπέροχα τοπία και τις φυσικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Αλλωστε ήδη έχουν υπάρξει προπαρασκευαστικές επαφές τόσο µε το Hollywood όσο και µε το Bollywood, µετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία, και πλέον ο δρόµος για συνεργασίες σε µεγάλες παραγωγές εντός Ελλάδας ανοίγει διάπλατα.

«Στόχος µας είναι η χώρα να έχει ενιαία και αδιαίρετη πολιτική στις κινηµατογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές, να τις στηρίζει έµπρακτα -τόσο τις εγχώριες όσο και αυτές από το εξωτερικό- και να αποκτήσουµε σηµαντικά οφέλη από την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριµένου τοµέα», δήλωσε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός Πολιτισµού, Χρίστος ∆ήµας, για τη «∆ηµιουργική Ελλάδα». Παράλληλα, προβλέπεται ο εξορθολογισµός του χρηµατοδοτικού εργαλείου cash rebate, για τη στήριξη και προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο, αλλά και την επέκτασή του στα κινούµενα σχέδια (animation) και τα ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια (video gaming).

Επεσήµανε πως ταυτόχρονα «το νέο σχέδιο νόµου φέρνει σηµαντικές αλλαγές στον χώρο του βιβλίου, µε τη σύσταση του νέου φορέα Ελληνικό Ιδρυµα Βιβλίου και Πολιτισµού (ΕΛΙΒΙΠ), ο οποίος θέτει στο επίκεντρο των δράσεών του την αναβάθµιση του εγχώριου οικοσυστήµατος του βιβλίου, καθώς και την προβολή του στο εξωτερικό». Αναλυτικότερα, σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο: Ιδρύεται ενιαίος φορέας υπό τη µορφή ανώνυµης εταιρείας µε την επωνυµία Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και ∆ηµιουργίας Α.Ε. και µε διακριτικό τίτλο «Creative Greece», συγχωνεύοντας κατ’ ουσίαν δύο υφιστάµενα νοµικά πρόσωπα, δηλαδή το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E. και το Ελληνικό Κέντρο Κινηµατογράφου.

- Θεσµοθετείται το Cash Rebate Greece, ένα νέο πρόγραµµα υποστήριξης των οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, αφενός πιο φιλικό και προσβάσιµο στους επενδυτές και, αφετέρου, µακροπρόθεσµα βιώσιµο.

- Συστήνεται το Εθνικό Ψηφιακό Αποθετήριο Οπτικοακουστικών Εργων για τη διάσωση της εθνικής, οπτικοακουστικής κληρονοµιάς, ο ∆ηµιουργικός Κόµβος Creative Hub, για την προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραµµάτων οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και ταυτόχρονα δηµιουργείται το Πρόγραµµα Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας του Οπτικοακουστικού Τοµέα.

- Συστήνεται το Ελληνικό Ιδρυµα Βιβλίου και Πολιτισµού. Πρόκειται για ένα νέο νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου µε την επωνυµία που θα συµβάλει σηµαντικά στην ανάπτυξη και προβολή του βιβλίου και των ελληνικών γραµµάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

- ∆ηµιουργείται ένα νέο νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου µε την επωνυµία Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου αντί της υφιστάµενης ανώνυµης εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., καθώς η φύση των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων του φορέα δεν προσιδιάζουν ούτε µπορεί να υπαχθούν σε εµπορικό και κερδοσκοπικό πλαίσιο, όµοιο µε αυτό µιας εµπορικής εταιρείας.

- Επέρχονται βελτιώσεις διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας σε υφιστάµενους εποπτευόµενους φορείς του υπουργείου Πολιτισµού, όπως το Κέντρο Πολιτισµού και ∆ηµιουργίας Ακροπόλ, ο Οργανισµός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κρατικά θέατρα και οι κρατικές ορχήστρες.

Χρηµατοδότηση

Το πρόγραµµα χρηµατοδότησης του ΕΚΟΜΕ -Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- ξεκίνησε τον Απρίλιο 2018 και µέχρι σήµερα:

- Εχει ολοκληρωθεί η καταβολή της ενίσχυσης 188 οπτικοακουστικών έργων, όπως ταινίες µυθοπλασίας µεγάλου και µικρού µήκους, τηλεοπτικές σειρές µυθοπλασίας, τηλεοπτικά ντοκιµαντέρ, ντοκιµαντέρ, µεταπαραγωγές, ψηφιακά παιχνίδια, συνολικού ύψους 105.112.251 €.

- 103 εγχώριες παραγωγές έχουν λάβει χρηµατοδότηση ύψους 37.499.703 € και 85 παραγωγές/συµπαραγωγές έχουν λάβει χρηµατοδότηση ύψους 67.612.548 €.

- 84 επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί, για οικονοµική ενίσχυση µε το κίνητρο της επιχορήγησης, εκ των οποίων τα 44 είναι εγχώριες παραγωγές µε εκτιµώµενη δηµόσια δαπάνη ποσού 34.296.943 € και τα 40 παραγωγές/συµπαραγωγές µε εκτιµώµενη δηµόσια δαπάνη 64.460.039 €.

Οι παραγωγές/συµπαραγωγές περιλαµβάνουν συνεργασίες από Αµερική, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα, χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκανίων. Ενώ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γερµανία, Αυστρία, Ισραήλ, Κύπρος, Ισπανία, Ελβετία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Τουρκία, Κολοµβία, Εσθονία, Ρουµανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σερβία, Γεωργία και Αλβανία.  Γυρίσµατα πραγµατοποιούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια σε πάνω από 200 τοποθεσίες, όπως Αττική, Πελοπόννησος, Ηπειρος, Στερεά, Νίσυρος, ∆ήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Πάρος, Μήλος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθµός, Μονεµβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαµία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Υδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αµοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Αγιον Ορος, Ρόδος, Λευκάδα, Μέγαρα.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής