Στον απόηχο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, της συνάντησής του µε τον πρόεδρο Ελ-Σίσι και της συµφωνίας Ε.Ε. - Αιγύπτου, ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα, Οµαρ Αµερ Γιούσεφ, µιλά αποκλειστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή». Αποκαλύπτει ότι ανησυχεί πολύ για την κρίση στη Μέση Ανατολή και λέει ανοιχτά ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αποτελούν πρότυπο συνύπαρξης στην περιοχή της Μεσογείου και ότι οι χώρες µας είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξηγεί πώς προχωρά η διµερής συνεργασία στο κοµµάτι της ενέργειας και της µετανάστευσης

Είναι η Αίγυπτος ικανοποιηµένη από την ιστορική συµφωνία που υπεγράφη µεταξύ της Ε.Ε. και της χώρας σας για την αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού;

Έχετε απόλυτο δίκιο, είναι πράγµατι µια ιστορική συµφωνία. Η σύνοδος Αιγύπτου - Ε.Ε., που πραγµατοποιήθηκε στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου, αποτελεί ένα σηµαντικό ορόσηµο στις σχέσεις Αιγύπτου - Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα έλεγα µια κρίσιµη φάση στις σχέσεις µεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Α.Ε. πρόεδρος Αµπντελ Φατάχ Ελ-Σίσι και η κ. Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψαν µια «Κοινή Πολιτική ∆ιακήρυξη» για να εγκαινιάσουν µια διαδροµή συνεργασίας προς την αναβάθµιση των σχέσεων µεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο ολοκληρωµένης και στρατηγικής εταιρικής σχέσης, µε στόχο την πιο στενή συνεργασία για την επίτευξη αµοιβαίου οφέλους και τη διαµόρφωση µιας πορείας βαθύτερων σχέσεων µεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνοδευόµενη από ένα χρηµατοδοτικό πακέτο 7,4 δισεκατοµµυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αιγυπτιακής Οικονοµίας. Η υπογεγραµµένη συµφωνία αντικατοπτρίζει σαφώς το βάθος των σχέσεων της Αιγύπτου µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Κύπρο και την Αυστρία πολιτικά, οικονοµικά, εµπορικά και πολιτιστικά και είµαστε βέβαιοι ότι η υπογραφή της συµφωνίας θα µας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουµε περαιτέρω ζητήµατα που αφορούν την αµοιβαία και περιφερειακή συνεργασία κοινού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίµησή µας προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον εκλεκτό του ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των αιγυπτιακών - ευρωπαϊκών σχέσεων, είτε διµερώς είτε µέσω των θεσµικών µηχανισµών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σας ανησυχεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή;

Ναι, ανησυχούµε βαθιά για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τον πόλεµο στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αίγυπτος συνεχίζει ακατάπαυστα να ασκεί τις µέγιστες διαµεσολαβητικές και ουσιαστικές προσπάθειές της µε στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την ανταλλαγή αιχµαλώτων. Τονίζουµε την αναγκαιότητα µιας άµεσης εκεχειρίας, επισηµαίνοντας ότι η Λωρίδα της Γάζας και οι άνθρωποί της εκτίθενται σε µια ανθρωπιστική καταστροφή και πείνα που απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών. Η Αίγυπτος προειδοποίησε επανειληµµένα για τις επικίνδυνες συνέπειες οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης στην παλαιστινιακή πόλη της Ράφα και την απόρριψη της εκτόπισης των Παλαιστινίων έξω από τη γη τους µε οποιονδήποτε τρόπο ή µορφή. Τονίζουµε επίσης την αναγκαιότητα επειγουσών δράσεων για να επιτραπεί η είσοδος επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι τεράστιες προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης στη Γάζα βασίζονται στην ανάγκη να αντιµετωπιστεί το παλαιστινιακό ζήτηµα από µια ολιστική και ενοποιηµένη προσέγγιση, που εξασφαλίζει τα δικαιώµατα των Παλαιστινίων για την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους τους, κατά µήκος των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, µε την Ανατολική Ιερουσαλήµ ως πρωτεύουσά τους. Θα πρέπει να τονίσουµε την ανάγκη να ενοποιήσουµε το µήνυµά µας προς τη διεθνή κοινότητα, επαναλαµβάνοντας ότι η υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού σε όλα τα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα δείξει σηµάδια υποχώρησης, εκτός εάν αναγνωριστεί ότι το κράτος της Παλαιστίνης απολαµβάνει δικαιώµατα πλήρους µέλους των Ηνωµένων Εθνών, καθώς και τις πρώτες προσπάθειες για την εφαρµογή των λύσεων των δύο κρατών, σύµφωνα µε τις διεθνείς αναφορές. Η αναβλητικότητα στην επίλυση αυτών των ζητηµάτων εκθέτει όχι µόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσµο σε κατάσταση αστάθειας.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου σήµερα;

Η ελληνοαιγυπτιακή σχέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζεται στρατηγική. Αντανακλώντας εκτεταµένους ιστορικούς δεσµούς, βασισµένους σε γεωγραφικά, κοινά αξιώµατα, ειδικά καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν τις αρχαιότερες πολιτισµικές κληρονοµιές στην Ιστορία. Εποµένως, οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αποτελούν πρότυπο συνύπαρξης στην περιοχή της Μεσογείου και οι δύο χώρες αποτελούν µαζί τους πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο. Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κάιρο επιβεβαιώνει όλες αυτές τις σηµασίες. Προσθέτει µια νέα επιτυχηµένη ιστορία στην πορεία των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε µια πρωτόγνωρη πρόοδο προσόντων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι αποφασισµένες να βαθύνουν περαιτέρω τις διµερείς σχέσεις τους µε βάση το διεθνές δίκαιο, την αµοιβαία εµπιστοσύνη και τον σεβασµό, µε στόχο την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευηµερίας ως κοινούς στόχους που µοιράζονται δύο κύριοι εταίροι. Η Κοινή ∆ήλωση θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία µεταξύ των δύο χωρών και θα προωθήσει τη συνεργασία στους τοµείς της οικονοµίας, του εµπορίου, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισµού, του αθλητισµού και του τουρισµού.

Στον τοµέα της µετανάστευσης πώς συνεργάζονται Ελλάδα και Αίγυπτος;

Ο Α.Ε. πρόεδρος Ελ-Σίσι έχει δηλώσει σαφώς ότι και οι δύο χώρες συµφωνούν στη ζωτική ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στις κοινές προκλήσεις, κυρίως στην παράνοµη µετανάστευση, και ότι η Αίγυπτος είναι αµετακίνητα αφοσιωµένη στην καταπολέµηση αυτού του φαινοµένου µέσω των συνεχιζόµενων προσπαθειών συνεργασίας µας και αυτό θα περιλαµβάνει την αντιµετώπιση των ριζικών αιτίων µέσω της ανάπτυξης, εστιασµένων λύσεων και τη βελτίωση των τακτικών διαδρόµων µετανάστευσης. Η Ελλάδα υποστηρίζει σαφώς την κρίσιµη σηµασία της ενίσχυσης των προσπαθειών της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν αποτελεσµατικά περιορίσει την εισροή της παράνοµης µετανάστευσης από τις ακτές της Αιγύπτου από το 2016. Επιπλέον, η Αίγυπτος φιλοξενεί 9 εκατοµµύρια ξένους, οι οποίοι απολαµβάνουν τις ίδιες κοινωνικές και υγειονοµικές υπηρεσίες, όπως οι Αιγύπτιοι πολίτες.

Η συνεργασία µας στον τοµέα της ενέργειας προχωρά;

Η συνεργασία µεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στον τοµέα της ενέργειας έχει σηµαντική στρατηγική σηµασία. Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, µεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και µεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, είναι ακόµη ένα παράδειγµα της πολύ στενής στρατηγικής συνεργασίας µεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αιγύπτου. Εχουµε έναν κοινό στόχο στο να αξιοποιήσουµε το γεγονός ότι είµαστε γείτονες, το γεγονός ότι µοιραζόµαστε τη Μεσόγειο ως µια κοινή θάλασσα, πάνω στην οποία µπορούµε να συνεργαστούµε, και πιστεύω ότι το έργο GREGY, από τον Οµιλο ELICA, είναι το καλύτερο δυνατό παράδειγµα αυτού. Το έργο GREGY είναι το καλύτερο παράδειγµα του πώς µπορούµε να επιταχύνουµε την πορεία µας προς µια καθαρότερη ενέργεια και µια µείωση των εκποµπών των αερίων θερµοκηπίου µέσω της καθαρής ενέργειας, και η Αίγυπτος έχει µια αφθονία από ηλιακό φως, µεγάλο δυναµικό όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας ειδικότερα, αλλά και άλλων ανανεώσιµων πηγών. Η Αίγυπτος έχει µεγάλο δυναµικό να αυξήσει τις εξαγωγές εκείνης της πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ετσι, το έργο GREGY έχει προχωρήσει πολύ και τώρα βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Σύστηµα, ως αυτό που αποκαλούµε έργο αµοιβαίου ενδιαφέροντος για τους παραπάνω λόγους. Σε άλλη σηµείωση, η Αρχή της ∆ιώρυγας του Σουέζ και ο Οµιλος V Group συµφώνησαν να συνεργαστούν και να δηµιουργήσουν την Antipollution Egypt, ένα καινοτόµο έργο που στοχεύει στην παροχή µιας αποδοτικής και πρωτοποριακής υπηρεσίας ∆ιαχείρισης Λιµενικών Αποβλήτων, υπηρεσία για τη συλλογή στερεών και υγρών αποβλήτων από πλοία που διέρχονται από τη ∆ιώρυγα του Σουέζ. Επιπλέον, το έργο θα ενισχύσει την κυκλική οικονοµία και θα εστιάσει στην «αξιοποίηση αποβλήτων», δηµιουργώντας και παρέχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν κοινωνικά, οικονοµικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, εδραιώνοντας ένα ισχυρό εταιρικό αντίκτυπο. Επιπλέον, το κύριο αντικείµενο του έργου είναι η υλοποίηση µιας στρατηγικής µηδενικών αποβλήτων από την πρώτη ηµέρα λειτουργίας και η διατήρηση ενός αποτυπώµατος µηδενικού άνθρακα σε όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής