Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενισχυμένη παρουσία διεθνών παρατηρητών στις εκλογές του Ιουνίου μπορεί να εξόργισε την κυβέρνηση, ωστόσο παραξένεψε και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν είναι σύνηθες να μπαίνουν θέματα διαβλητότητας των εκλογών στη χώρα, δεδομένου ότι οι νόμιμες και ανόθευτες εκλογές θεωρούνται κεκτημένο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτό, πάντως, που μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν σίγουρο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών -ούτε θα μιλήσει για νοθεία-, εκτός φυσικά εάν μέχρι τότε ή κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας προκύψουν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Τα επόμενα βήματά μας θα εξαρτηθούν από το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση και από το εάν ετοιμάζεται να υπερβεί τα εσκαμμένα», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ωστόσο να φανεί ότι ανάμεσα στα κριτήρια που βάζουν είναι και η χειραφέτηση του εκλογικού σώματος, καθώς υποστηρίζουν ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει ένα μεγάλο ποσοστό των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα αυτή δεν προέκυψε από τους γνωστούς πολιτικούς κύκλους της Κουμουνδούρου, αλλά από κάποιους συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι βρίσκονται εκτός θεσμικών οργάνων. 

Ειδικός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο άνθρωπος αυτός, καθώς μιλάμε για ένα πρόσωπο, κατέχει τη θέση ειδικού συνεργάτη του προέδρου και εκ του αποτελέσματος φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στον Στέφανο Κασσελάκη. Τόσο μεγάλη, που πολλές φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζονται με νόημα να τραγουδήσουν το «Χέρια ψηλά», ειδικά όταν βρίσκονται μπροστά σε αποφάσεις και θέσεις του κόμματος που δεν γνωρίζουν.

Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος την ημέρα που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαζαν την υπογραφή τους στο κείμενο για την πρόταση δυσπιστίας, αυτός -ως συγγραφέας του άρθρου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Εφημερίδα των Συντακτών»- χαρακτήριζε «σόου» και «κοκορομαχίες» την όλη διαδικασία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Επιμένει στην αμφισβήτηση του αδιάβλητου των εκλογών - "Είμαι έτοιμος να γίνω πρωθυπουργός", δηλώνει τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί ο εν λόγω κύριος, αντί να ασχοληθεί με το τραγούδι, που το ξέρει πολύ καλά, γιατί έχει κάνει και μεγάλες επιτυχίες, επεμβαίνει στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τινάζοντας πολλές φορές τα πράγματα στον αέρα.  Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη που λέει ότι εμπνευστής της ιδέας για τους παρατηρητές είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος το αποφάσισε με βάση τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Προφανώς το συζήτησε με τον ειδικό σύμβουλό του και η συνέχεια είναι γνωστή. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε πανικός, καθώς εκτιµήθηκε ότι για τουλάχιστον τρεις ηµέρες το κόµµα της Χαριλάου Τρικούπη θα πρωτοστατούσε στην επικαιρότητα.

Έτσι, υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειµένου να υπερκαλύψει την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και να εµφανιστεί ότι η Κουµουνδούρου καθορίζει τις εξελίξεις. 

Οι προτάσεις

Ανάµεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν και η πρόταση για παραίτηση του πρωθυπουργού και η προσφυγή στις κάλπες. Λίγο αργότερα η πρόταση αυτή... διανθίστηκε και από την παρουσία διεθνών παρατηρητών, πυροδοτώντας, έτσι, την ένταση µε την κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά πολλά στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εµφανίστηκαν επιφυλακτικά στο να υποστηρίξουν µια τέτοια άποψη.

Γρήγορα, όµως, όλοι κατάλαβαν ότι, από τη στιγµή που το αίτηµα αυτό κατατέθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να το ακολουθήσουν και να το υπερασπιστούν.  Η αλήθεια είναι ότι τα επόµενα εικοσιτετράωρα η ιδέα αυτή διευκρινίστηκε αρκετές φορές από παράγοντες του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ενώ βρέθηκαν και αρκετά επιχειρήµατα. Για παράδειγµα, έγινε γνωστό ότι παρατηρητές έτσι κι αλλιώς έρχονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των χωρών που είναι ενταγµένες στον ΟΑΣΑ, ενώ ανάµεσα στις αρµοδιότητες αυτών των ανθρώπων είναι και η προστασία των προσωπικών δεδοµένων.  Η υπόθεση της Αννας-Μισέλ Ασηµακοπούλου αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα, προκειµένου τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να δείξουν ότι η πρόταση του προέδρου τους έχει βάση και γι’ αυτό την κατέθεσε.

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούν, µάλιστα, ότι η άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ταρακούνησε το σύστηµα, ενώ παράλληλα έστειλε µήνυµα προς την κυβέρνηση ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να προστατέψει την εκλογική διαδικασία πάση θυσία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».