Η Εµµανουέλα Λαµπροπούλου, Ελληνίδα οµογενής τρίτης γενιάς και βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου, ήταν παρούσα στις διµερείς συναντήσεις που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, µε τον Καναδό οµόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Η νεαρή βουλευτής, που είναι και συµπρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Καναδά - Ελλάδας, µιλάει στο «Secret» για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στον Καναδά, αλλά και για το τι είπαν στη µεταξύ τους συνοµιλία. Μάλιστα, δηλώνει ότι οι δύο ηγέτες έχουν πολύ καλή σχέση, ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «φαινόταν να έχουν πολύ καλή χηµεία». Προσθέτει δε πως οι Ελληνες οµογενείς εκτιµούν ότι πλέον η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό,τι τα προηγούµενα χρόνια.

«Ήµουν παρούσα στις διµερείς συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Τζάστιν Τριντό. Σκοπός µου ήταν να γνωρίζει τι συµβαίνει µε την ελληνική κοινότητα στον Καναδά. Μιλήσαµε λίγο για την κοινότητα και του εξήγησα ότι στον Καναδά είναι βαθιές οι ελληνικές ρίζες. ∆ηλαδή στους Ελληνες οµογενείς αρέσει να είναι Καναδοί, αλλά είναι και περήφανοι Ελληνες. Ακόµα, του εξήγησα ότι τα µέλη της κοινότητας ταξιδεύουν συχνά στην Ελλάδα, όπου έχουµε φίλους και οικογένειες, και οι δεσµοί που έχουµε είναι ισχυροί και δεν σπάνε», αναφέρει αρχικά.

«Επίσης, είχαµε την ευκαιρία να µιλήσουµε για τις εταιρείες που φέρνουν στον Καναδά ελληνικά προϊόντα, προκειµένου να τα πουλήσουν. Ακόµα, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η Ελλάδα αγόρασε τα επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα που θα φτιαχτούν στον Καναδά. Είδαµε πόσο καλή σχέση έχουν µεταξύ τους ο κ. Τριντό και ο κ. Μητσοτάκης. Φαινόταν ότι είχαν πολύ καλή χηµεία. Μάλιστα, ο Τζάστιν Τριντό είπε µπροστά σε πολλούς Καναδούς ότι θα τον καλέσει στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου (σ.σ.: παρέστη στην παρέλαση που πραγµατοποιήθηκε) και ενώ λίγο πριν είχε γίνει ένα τέτοιο ερώτηµα από τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ακόµα, µιλήσαµε για την επιστολική ψήφο, καθώς πλέον είναι πολύ πιο εύκολο για τους Ελληνες που βρίσκονται ανά τον κόσµο να ψηφίσουν στις εκλογές. Μας εξήγησε πώς µπορεί να γίνει η εγγραφή στους καταλόγους για τις ευρωεκλογές. Μαζί του ήταν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές», προσθέτει η κ. Λαµπροπούλου.

lampr

«Παντρεύτηκα στην Ελλάδα»

«Σε µια σύντοµη συνοµιλία που είχαµε του είπα ότι το καλοκαίρι παντρεύτηκα στην Ελλάδα µε Ελληνα. Αυτό γίνεται πολύ συχνά και µε αυτόν τον τρόπο κρατιούνται γερά οι δεσµοί ανάµεσα στις δύο χώρες. Για παράδειγµα, εγώ είµαι Ελληνίδα οµογενής τρίτης γενιάς και ο άνδρας µου είναι 100% Ελληνας. Εάν κάνουµε παιδιά, θα είναι πιο Ελληνες απ’ ό,τι εγώ. Οπότε δεν χάνεται αυτή η σχέση. Υπάρχουν πολλοί Ελληνες οµογενείς που παντρεύονται Ελληνες και είτε πηγαίνουν για να µείνουν στην Ελλάδα είτε επιστρέφουν εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης µού είπε ότι θα ήταν ωραίο να υπάρχουν προγράµµατα για παιδιά από άλλα µέρη που να µπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να την αγαπήσουν. Του απάντησα ότι υπάρχουν τέτοιου είδους προγράµµατα, όπως είναι το “North America Messinian Association”, µέσω του οποίου ήρθα στην Ελλάδα όταν ήµουν 20 ετών, έζησα για έναν µήνα στην Καλαµάτα και πήγα σχολείο. Του εξήγησα ότι θα βοηθούσε εάν υπήρχαν περισσότερα χρήµατα για προγράµµατα, προκειµένου να έρθουν στην Ελλάδα παιδιά από όλο τον κόσµο. Οταν ένα παιδί έρχεται στην Ελλάδα, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών τού µαθαίνουν να αγαπάει περισσότερο τη χώρα», συµπληρώνει η βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου.

«Θα έρθω στην Ελλάδα το καλοκαίρι για διακοπές. Πολλοί Ελληνες εδώ είπαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει αλλάξει τα πράγµατα στην Ελλάδα. Ξέρω ότι πολλοί Ελληνες δεν το βλέπουν αυτό, αλλά από το εξωτερικό βλέπουµε πώς µιλάνε οι ηγέτες άλλων χωρών µαζί του, βλέπουµε τι έχει κάνει. Νοµίζουµε ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, γιατί οι δικές µας χώρες έχουν πάει λίγο πίσω, ιδιαίτερα λόγω COVID, αλλά η Ελλάδα φαίνεται να έχει πάει µπροστά. ∆εν έχει τόσο brain drain όσο είχε τα προηγούµενα χρόνια, οπότε τα παιδιά µετά τις σπουδές τους έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Τώρα µπορούν να σπουδάσουν και να αποκτήσουν περισσότερες εµπειρίες. Κάτι τέτοιο το βλέπω πολύ θετικά. Μπορούν πιο πολλοί Ελληνες να µείνουν εκεί και να ζήσουν καλύτερα. Βέβαια, µπορεί να µην είναι όλα τέλεια, αλλά θεωρώ ότι η κατάσταση πάει στη σωστή κατεύθυνση», καταλήγει.

* Δημοσιεύτηκε στο Secret των Παραπολιτικών