Ο 46χρονος δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Στέλιος Κουτνατζής, είναι τελικά ο διάδοχος του Γιάννη Μπρατάκου, που υπέβαλε την περασμένη Πέμπτη την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας, καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τη θέση, δηλαδή, που κατείχε μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ο Γρηγόρης Δημητριάδης, προτού αυτή «αναβαθμιστεί» με την έλευση του κ. Μπρατάκου, που έγινε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κουτνατζής είχε αναλάβει και μεταβατικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν είχε παραιτηθεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο Γιάννης Μπρατάκος.

Το βιογραφικό του Στέλιου Κούτνατζη

Ο έμπειρος νομικός και συνταγματολόγος είναι άλλο ένα από τα στελέχη της νεότερης γενιάς, με δυνατό βιογραφικό, που εμπιστεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία. Από τον Ιούλιο του 2019, ο κ. Κουτνατζής είχε αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο του Γενικού Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, μια θέση που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Από το γραφείο του στον πρώτο όροφο στο Μέγαρο Μαξίμου μελετά γραμμή προς γραμμή κάθε νομοσχέδιο, είναι σε διαρκή συνεννόηση με τους υπουρογύς και υφυπουργούς και έχει την πρώτη και τελευταία ματιά στο νομοθετικό έργο.

Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με βαθμό «άριστα»), ο – από σήμερα - γ.γ. του πρωθυπουργού έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική στο Χάρβαρντ και στη συνέχεια εκπόνησε στο Τμήμα Νομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου τη διδακτορική του διατριβή, για την οποία του απονεμήθηκαν η διάκριση «summa cum laude» και το Βραβείο Ernst-Reuter.

Ο κ. Κουτνατζής είναι λέκτορας Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, δικηγόρος, συνιδρυτής των δικηγορικών γραφείων MK legal, καθώς και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος Επιστημονικής Γραμματείας του νομικού περιοδικού «Το Σύνταγμα». Οι δημοσιεύσεις του, σε ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα, αναφέρονται ιδίως σε θέματα συνταγματικού δικαίου και συνταγματικής θεωρίας. Από το 2012 έως το 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και τότε ήταν επί της ουσίας που γνωρίστηκε με συνεργάτες και συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη.