Αλλαγές στη σύνθεση, αλλά και… στη χωροταξία του Μεγάρου Μαξίµου έφερε η αποχώρηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και η αντικατάσταση εντός των προσεχών ηµερών του ∆ηµήτρη Τσιόδρα, που θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τη Νέα Δηµοκρατία. Ο στενός πυρήνας του πρωθυπουργικού γραφείου -αλλά και ταυτόχρονα η καρδιά του λεγόµενου επιτελικού κράτους- έχει πλέον νέα πρόσωπα και διαφορετική «αρχιτεκτονική».

Η χωροταξία του Μαξίμου

Ας ξεκινήσουµε, όµως, από τη χωροταξία, που έχει και αυτή τη δική της σηµειολογία. Στο ισόγειο του Μαξίµου, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι µόνοι που διαθέτουν γραφείο είναι ο Στέλιος Κουτνατζής, ο νέος γενικός γραµµατέας του πρωθυπουργού, και η Ελένη Σχινά, νέα διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού. Ο 46χρονος δικηγόρος και επίκουρος καθηγητής ∆ηµοσίου ∆ικαίου της Νοµικής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης αναλαµβάνει µια θέση που έχει πλέον περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, µε µεγάλο βάρος στην προετοιµασία και εποπτεία του νοµοθετικού έργου.

Στον πρώτο όροφο του Μαξίµου στεγάζονται πέντε κοµβικά στελέχη της επιτελικής οµάδας του Μαξίµου: Οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης -που µετακόµισε από τη Ζαλοκώστα-, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο προϊστάµενος του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και ο -αναβαθµισµένος- Θανάσης Νέζης. Ο επί 20 χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη (από το 2004 δηλαδή που πρωτοεξελέγη βουλευτής) µετακόµισε από το γραφείο του στο υπόγειο και ανέλαβε µε τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία µε τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, καθώς και την επικοινωνία µε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και την κοινωνία των πολιτών. Από τους ενοίκους του πρώτου ορόφου, ο κ. Βορίδης ανέλαβε, επιπλέον των αρµοδιοτήτων που ήδη είχε, και τη ρύθµιση θεµάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, σε συνεργασία µε τον κ. Κουτνατζή. Στον κ. Σκέρτσο πέρασε η εποπτεία και η ρύθµιση των οργανισµών και των φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργό (π.χ. Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Ατοµα µε Αναπηρία) και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη η Ειδική Γραµµατεία Μακροπρόθεσµου Σχεδιασµού. Στον τρίτο και τελευταίο όροφο του Μεγάρου, στο υπόγειο, κυριαρχεί το επικοινωνιακό επιτελείο: Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου, ∆ηµήτρης Τσιόδρας, ο οποίος σε λίγες ηµέρες θα αποχωρήσει και θα αντικατασταθεί εκ των έσω, οι δύο αναπληρωτές του, Γιώργος Ευθυµίου και Χρήστος Ζωγράφος, η διευθύντρια επικοινωνίας, Κύρα Κάπη, ο επικεφαλής στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας, Γιάννης Βλαστάρης, και ο συνεργάτης του, ∆ηµήτρης Αντωνίου, ο υπεύθυνος για τα διεθνή ΜΜΕ, Φίλιππος Πάγκαλος, και οι Κώστας Οικονοµόπουλος και Φρέντυ Τράγκας. Επίσης, η ειδική σύµβουλος διεθνούς πολιτικής και δηµόσιας διπλωµατίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη. Τακτική παρουσία στο Μαξίµου έχουν και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως η διευθύντρια του διπλωµατικού του γραφείου, πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα, ο σύµβουλος εθνικής ασφάλειας, Θάνος Ντόκος, ο υπεύθυνος ψηφιακών Μέσων, Ερικ Παρκς, και ο σύµβουλός του για θέµατα ενέργειας, Νίκος Τσάφος.

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου

«Πρωινός καφές»

Βορίδης, Σκέρτσος, Μαρινάκης, Κουτνατζής, Νέζης, Κοντογεώργης, Πατέλης, Κάπη, Ζωγράφος, Ευθυµίου, Πελώνη και Βλαστάρης συµµετέχουν κάθε µέρα στις 8.30 στον «πρωινό καφέ» υπό τον πρωθυπουργό, µαζί µε τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη, τον γενικό γραµµατέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.∆., Νίκο Ρωµανό, ενώ µία φορά την εβδοµάδα συµµετέχει και η γραµµατέας της Ν.∆., Μαρία Συρεγγέλα.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά