Ήταν 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε το πρόγραμμά του για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Καλύτεροι μισθοί, περισσότερες δουλειές». Σήμερα, 5 χρόνια μετά, μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι το σύνθημα αυτό δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έγινε πράξη.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει και στους δύο αυτούς αλληλένδετους άξονες. Από το 2019 έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με την ανεργία να έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια. Ενώ, όσο αφορά τους μισθούς, με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πλέον αυτός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας μαζί βέβαια και επιδόματα, αλλά και τις τριετίες. Έτσι, μετά τις αυξήσεις στο Δημόσιο και τις συντάξεις -έπειτα από 14 και 12 χρόνια αντίστοιχα!, η κυβέρνηση πραγματοποιεί άλλη μια προεκλογική της δέσμευση. Μια δέσμευση μόνιμου χαρακτήρα. Γιατί, ναι, σήμερα τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ακρίβειας. Όμως αυτό το κύμα θα υποχωρήσει. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις θα μείνουν. Και αυτό σημαίνει, τελικά, στήριξη στην πράξη!

Αξίζει να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε και πού έχουμε φτάσει. Το 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ, αυξήθηκε στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 και στα 713 ευρώ τον Μάιο του ίδιου έτους, ενώ με την αύξηση του 2023 ο κατώτατος μισθός έφτασε τα 780 ευρώ. Από το 2019 λοιπόν, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 27,7%.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. Όσο αφορά την αύξηση στον μέσο μισθό, γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια υπουργική απόφαση, όπως γίνεται με τον κατώτατο, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης πορείας που θα ακολουθήσει η χώρα και τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στον δρόμο που είμαστε σήμερα. Στον δρόμο της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της εξωστρέφειας.

Χρειάζεται να γίνουν βήματα ακόμα για να συγκλίνουν οι μισθοί στην Ελλάδα με εκείνους της Ευρώπης. Κι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει. Όμως ακόμα και τα μικρά βήματα είναι καλύτερα από την ακινησία.

*Ο Νίκος Παπουτσής είναι Οικονομολόγος και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΝΔ