Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε 11 βουλευτές του κόμματος των Σπαρτιατών για εξαπάτηση των εκλογέων και στον Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικό αυτουργό, όπως ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Σημειώνεται πως παράλληλα με τις παραπάνω δικαστικές εξελίξεις αναμένεται και η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείο) που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ, Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

1. Επανακατανομή των εδρών των Σπαρτιατών με αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της και τις έδρες της από 158 σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε άλλες 3 έδρες.

2. Διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α' Αθηνών, Β' Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.


Δικαστικές εξελίξεις

Σχετικά με την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης στους 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, όλα ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες περί μαφιόζικων τακτικών στο κόμμα των Σπαρτιατών από τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη.

Η Γεωργία Αδειλίνη στην παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει τις διώξεις στα πολιτικά πρόσωπα, ζητεί την απαγγελία κατηγορίας και στον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, στέλεχος του κόμματος, για τον οποίον προέκυψαν στοιχεία ότι συμμετείχε στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες. Ο Σωτήριος Μεταξάς αναμένεται να διωχθεί για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι:
1 Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,
2 Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ
3 Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,
4 Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,
5 Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,
6 Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
7 Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ
8 Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ
9 Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ
10 Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και
11 Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ

Σπαρτιάτες: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Γ. Μανούσος & Γ. Δημητροκάλλης

Νωρίτερα οι βουλευτές Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης ανακοίνωσαν ότι ανεξαρτητοποιούνται από τους Σπαρτιάτες. Πριν από λίγες ημέρες είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Στους οκτώ ανέρχεται πλέον ο αριθμός των βουλευτών των Σπαρτιατών. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις τις επόμενες ώρες.

Στις ανεξαρτητοποιήσεις τους οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες και επιτίθενται προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, ότι τους έμπλεξε σε μια διαδικασία χωρίς λόγο αδίκως και δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα πρόσωπο και ένα κόμμα που κάνει αυτές τις ενέργειες.

Β. Στίγκας: Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι Σπαρτιάτες έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος.

«Παράλληλα, η δίωξη αυτή», προσέθεσε ο κ. Στίγκας, «αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν διστάζει να εργαλειοποιεί την ποινική δικαιοσύνη και τα συστημικά μέσα που προδικάζουν δικαστικές αποφάσεις, για να εξουδετερώσει όποιους πολιτικούς αντιπάλους της φοβάται. Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών στηρίζω και αγκαλιάζω όλους τους βουλευτές του κόμματος, ώστε να βαδίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μέχρι την τελική νίκη για την Ελλάδα και τους Έλληνες», κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος.

Το ΚΚΕ για τις διώξεις των βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις γύρω από τους Σπαρτιάτες, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Κανένας δεν πέφτει από τα σύννεφα με τις διαπιστώσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και τις διώξεις σε βάρος έντεκα βουλευτών των Σπαρτιατών και του Η. Κασιδιάρη για “εξαπάτηση του εκλογικού σώματος”. Άλλωστε, οι ίδιοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών από την πρώτη στιγμή της εκλογής τους ευχαρίστησαν τον Η. Κασιδιάρη για τη στήριξή του και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του προέδρου του κόμματος, που “εξαιρέθηκε” από το κατηγορητήριο. Επιπλέον, όλους αυτούς τους μήνες έχουν αναδειχθεί οι εθνικιστικές, ρατσιστικές τους θέσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει «αυτό βέβαια που επείγει πάνω απ' όλα είναι να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, που έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα είναι ακόμα σε εξέλιξη και να καταδικαστούν τελεσίδικα οι ναζιστές εγκληματίες. Σε κάθε περίπτωση μόνο ο λαός μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φασισμό, δυναμώνοντας την πάλη του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και το κράτος του που τον γεννά και τον θρέφει, για να τον αξιοποιεί ανάλογα με τις αντιδραστικές επιδιώξεις του».

ΠΑΣΟΚ για Σπαρτιάτες: Τεράστιας σημασίας η δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Η άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει τεράστια νομική, πολιτική και συνταγματική σημασία», σχολίασε ο Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δουδωνής συμπλήρωσε πως «αποδεικνύει αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ότι το κόμμα των Σπαρτιατών αποτελεί ένα πέπλο πίσω από το οποίο κρύβεται ο καταδικασμένος εγκληματίας Κασιδιάρης».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως η άσκηση ποινικής δίωξης κατά των Σπαρτιατών «είναι η αρχή μιας σειράς εξελίξεων και ούτε η Δικαιοσύνη ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε εμείς ως δημοκρατική παράταξη πρόκειται όλο αυτό να το αφήσουμε έτσι».