Τη Δευτέρα δημοσιεύεται η πρόσκληση για γιατρούς και νοσηλευτές σχετικά με το νέο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, ενώ σε περίπου 15 μέρες θα ξεκινήσουν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21 ως 29 ετών, ανέφερε μεταξύ άλλων στο ΕΡΤnews η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Τον Μάιο, ξεκινάει, όπως είπε, το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα επεκτείνονται τα όρια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και ακολουθούν προγράμματα για την ψυχική υγεία. Διευκρινίστηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να ισχύει το έξτρα μπόνους για να υπάρχει αυξημένη κάλυψη για γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά.

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν την αξία της πρόληψης. Δεν μπορούμε πια το 2024 να συζητάμε μόνο για το τι συμβαίνει αφότου χάσει κάποιος τη ζωή του και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί για να μην γίνει αυτό, είτε αφορά γυναικοκτονίες, είτε αφορά τους ανθρώπους που χάνουμε από χρόνια νοσήματα, ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να φροντίσουμε την ύπαρξη μας και όχι να συζητάμε μια ζωή, για ποιο λόγο σκοτώθηκε μια γυναίκα, για ποιο λόγο πέθανε κάποιος ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε προλάβει», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της δολοφονίας της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

«Σκοτώνουν γυναίκες στη χώρα μας γιατί είναι γυναίκες»

Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα. Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως πολυεργαλείο, συνδέεται με σύζυγο ή παιδί όχι με αυτονομία στην προσωπικότητα της. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σκοτώνουν γυναίκες στη χώρα μας γιατί είναι γυναίκες.

Μας συγκλονίζει κάθε φορά που συμβαίνει τέτοιο περιστατικό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους ανθρώπους που ήταν κοντά σε αυτή την κοπέλα», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Όλη αυτή η συζήτηση κάθε φορά μου θυμίζει αυτό που γίνεται στον τομέα της υγείας. Όταν χάνεται ένας άνθρωπος ή όταν κοιτάμε αν έφτασε το ασθενοφόρο, δεν έφτασε το ασθενοφόρο», είπε αναφερόμενη στις γυναικοκτονίες και συμπλήρωσε:

«Οι γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού, απολύονται, οι γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση, έχουν χίλια δυο προβλήματα και ντρέπονται να το πούνε. Όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τη γυναικεία ύπαρξη, τη γυναικεία υγεία, δεν τα συζητάμε ποτέ. Συζητάμε μόνο ποιος έκανε λάθος κι αν μπορούσε να αποφευχθεί μια δολοφονία. Δεν το δέχομαι αυτό. Αυτό είναι έκπτωση στη συζήτηση. Δεν είναι το κύριο θέμα αυτό».

«Συζητάμε στον δημόσιο διάλογο για το αν πρέπει ή όχι να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία. Το ξαναλέω: Σκοτώνουν γυναίκες γιατί είναι γυναίκες. Γιατί ένας άντρας αισθάνεται ότι έχει κάθε δικαίωμα να τη σκοτώσει, να της αφαιρέσει τη ζωή γιατί δεν του είναι πια χρήσιμη. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει κοινωνικά. Αυτό για μένα λείπει από τον δημόσιο διάλογο», είπε η κυρία Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βγουν όλα τα θέματα που κρύβονται κάτω από το χαλί.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί 100%

Δεν υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για τη συγκεκριμένη θεραπεία, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με καταγγελία ότι έκλεισε τμήμα βραχείας θεραπείας για γυναίκες με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης η αντικατάσταση του μηχανήματος κι έχουν δρομολογηθεί όλοι οι ασθενείς, εκτός από έναν που παραμένει σε εκκρεμότητα, πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100% , είπε στη συνέχεια αναφερόμενη στα προγράμματα του υπουργείου Υγείας:

«Δεν έχει καθυστερήσει το πρόγραμμα και καταλαβαίνω ότι υπάρχει δυστυχώς κομματική σπέκουλα ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Τρεις μέρες τώρα που περνάμε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτά ακούω. Αυτό είναι το πρόβλημα, είτε αφορά γυναικοκτονίες είτε αφορά τα θέματα της πρόληψης.

Τη Δευτέρα δημοσιεύεται η πρόσκληση για γιατρούς καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε περίπου 15 μέρες θα ξεκινήσουν τα πρώτα SMS, για γυναίκες 21 ως 29 ετών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες λένε ότι η πρώτη εξέταση, είναι το τεστ Παπανικολάου, ενώ για τις γυναίκες 30 ως 65 ετών και η πρώτη εξέταση είναι το τεστ το οποίο δείχνει τους τύπους οι οποίοι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και μπορούμε να τους εντοπίζουμε έγκαιρα.

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινούν τον Μάιο. «Είναι πολύ σπουδαίο να εκμεταλλευτούμε όλες αυτές τις προληπτικές εξετάσεις», είπε η κυρία Αγαπηδάκη και ανέφερε ότι για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα προγράμματα με δωρεάν εξετάσεις και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα Κέντρα χρόνιων παθήσεων πλέον ανέρχονται σε 312 σε όλη τη χώρα.

Σε σχέση με το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης η Ειρήνη Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που ιδρύονται για πρώτη φορά, τοποθετούνται καθηγητές Πανεπιστημίου με την ειδικότητα της Ψυχολογίας της Υγείας. «Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι και σε θέματα που δεν είναι αμιγώς της σωματικής υγείας να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι βιοψυχοκοινωνική, έχει τρεις διαστάσεις είναι το σωματικό κομμάτι, το ψυχικό κομμάτι, το κοινωνικό κομμάτι, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.