Από τις 22 έως τις 24 Απριλίου 1994 στη Χαλκιδική, στον ιστορικό χώρο του «Άθως Παλάς» («Athos Palace»), όπου πραγµατοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας µε αρχηγό τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραµανλή, διεξήχθη το 3ο Συνέδριο του κόµµατος µε τη συµµετοχή 1.300 συνέδρων.

Κεντρικό σύνθηµα αναδείχθηκε το «Εµπρός για µια ειρηνική επανάσταση» συνοδευόµενο από µια σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Σήµερα, κάνουµε µια αναδροµή µέσω του ιστορικού αρχείου της «Απογευµατινής», που µε εκτενές ρεπορτάζ κατέγραψε τις εξελίξεις του 3ου Συνεδρίου στην Κασσάνδρα, το οποίο διενεργήθηκε σε δύσκολο πολιτικό περιβάλλον και έξι µήνες µετά την ήττα της Ν∆ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993. Επίσης, στον απόηχο µιας ακόµη διάσπασης από τον Αντώνη Σαµαρά, που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη, µε την οποία κατέβηκε στις εκλογές του 1993 πετυχαίνοντας την είσοδο του κόµµατός του στη Βουλή. Η νέα ηγεσία υπό τον Μιλτιάδη Έβερτ, µετά την παραίτηση του Κων. Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε την προσήλωση της Ν∆ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και επιχείρησε να επαναφέρει στο κόµµα στελέχη που είχαν αποχωρήσει ακολουθώντας τον Αντ. Σαµαρά.

Με τετρασέλιδο ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββάτου 23 Απριλίου 1994 υπό τον τίτλο «Γροθιά στους υπονοµευτές. Μπετόν ηγεσία - στελέχη», η «Α» κυκλοφορεί καταγράφοντας τις εργασίες του συνεδρίου, µε απεσταλµένους στη Χαλκιδική τους πολιτικούς συντάκτες Γιάννη Παπαδόπουλο και Σεραφείµ Κοτρώτσο. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο ασκών την προεδρία Αχιλλέας Καραµανλής. «Με απολύτως διασφαλισµένη την ενότητα, µε όραµα και αποφασιστικότητα η Νέα ∆ηµοκρατία ξεκινά από το ιστορικό τρίτο συνέδριό της την οικοδόµηση µιας νέας εποχής για την πολιτική της Ελλάδας. Ο Μιλτιάδης Έβερτ και οι επίτιµοι πρόεδροι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Ράλλης διακήρυξαν στις οµιλίες τους την αρραγή ενότητα και απόλυτη συσπείρωση της παράταξης προκαλώντας στους συνέδρους ενθουσιασµό αλλά και τη βεβαιότητα για το ξεκίνηµα της ειρηνικής επανάστασης και του εκσυγχρονισµού», γράφει η «Α».

screenshot_2024-04-05_at_4_47_49_pm
screenshot_2024-04-05_at_4_47_56_pm

«Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ διακήρυξε από την Κασσάνδρα τη βεβαιότητα ότι η φιλελεύθερη παράταξη ενωµένη, δυνατή και περισσότερο παρά ποτέ αποφασιστική είναι έτοιµη να ανταποκριθεί στην υψηλή της αποστολή και να πάρει στα χέρια της τις τύχες του τόπου». Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από φωτογραφία της Ντόρας Μπακογιάννη µε τον εκδότη της «Απογευµατινής» Πάνο Καραγιάννη και τον διευθυντή της «Απογευµατινής της Κυριακής» Κώστα Κατή στο περίπτερο της εφηµερίδας µας. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΑΛΑΡΗΣ «Οι οµιλίες των Έβερτ και Μητσοτάκη µονοπώλησαν το ενδιαφέρον της πρώτης ηµέρας του τρίτου συνεδρίου. Αυτές άλλωστε περίµεναν και µερικοί µε αγωνία», σηµειώνει στη στήλη της «Αδιακρισίες» η συντάκτρια Τόνια Κονταξή. Την Κυριακή 24 Απριλίου 1994 η «Α» κυκλοφορεί µε πρωτοσέλιδο: «Αναβαπτισµένη βγαίνει η Νέα ∆ηµοκρατία από το ενωτικό συνέδριο». Οι πολιτικοί συντάκτες Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Παπαδόπουλος µεταφέρουν τα γεγονότα από την ψηφοφορία για την ανάδειξη των µελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπου κατέβηκαν 246 υποψήφιοι. Πρώτη εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη µε 324 ψήφους.

Τη ∆ευτέρα 25 Απριλίου 1994 η «Απογευµατινή» κυκλοφορεί µε αποκλειστική συνέντευξη του αρχηγού της Ν∆, Μιλτιάδη Έβερτ. «Πορεία εξουσίας» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο, «Νέο ξεκίνηµα προς τη νίκη» το µήνυµα του προέδρου της Ν∆ στη συνέντευξη που παραχώρησε µία ηµέρα µετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου στον Γιάννη Παπαδόπουλο. Ο αείµνηστος Χρήστος Πασαλάρης στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Επιτέλους Αισιοδοξία», έγραφε µεταξύ άλλων: «Το τρίτο συνέδριο της Χαλκιδικής έληξε υπό τις καλύτερες συνθήκες. Η καρδιά σου, φιλελεύθερε πολίτη, µπορεί να πάει στη θέση της. Οι λεβέντες της ηγεσίας δεν τα σπάσαν, δεν µαχαιρώθηκαν, δεν χωρίστηκαν σε καπετανάτα. Και όχι µόνο, βγήκαν ενωµένοι, µονοιασµένοι, πειθαρχηµένοι και έτοιµοι για τη µεγάλη προπόνηση της εξουσίας».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή