*Βάσω Παλαιού, Γιάννης Πολίτης

Σημαντικές εξελίξεις
και για το κοινοβουλευτικό μέλλον των «Σπαρτιατών» σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της έρευνας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για τις σχέσεις εξάρτησης των βουλευτών του κόμματος με τον κρατούμενο των Φυλακών Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένο σε πρώτο βαθμό για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, και η παραγγελία της για την άσκηση ποινικών διώξεων. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία εκτιμάται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την κρίση του Εκλογοδικείου, η απόφαση του οποίου αναμένεται το επόμενο διάστημα και πιθανότατα μέχρι τον Ιούνιο.

Στην περίπτωση που το Εκλογοδικείο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ότι δηλαδή η πραγματική ηγεσία του κόμματος ανήκει στον Ηλία Κασιδιάρη, τότε το κόμμα «Σπαρτιάτες» θα κηρυχθεί έκπτωτο και οι 12 βουλευτές θα εκπέσουν του αξιώματός τους. Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι οι έδρες του ακροδεξιού μορφώματος των «Σπαρτιατών» να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ποιοι παίρνουν τις έδρες των ''Σπαρτιατών''

Σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. παίρνει πέντε επιπλέον έδρες (Αγγελος Τσιγκρής στην Αχαΐα, Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη στη Β’ Πειραιώς, Βασιλική Κόλλια στην Ανατολική Αττική, Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθηνών) και φτάνει τις 163, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο ή τρεις (Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο) και πάει στις 38 ή 39. Μία με δύο έδρες εκτιμάται ότι θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ (Θανάσης Γλαβίνας στη Β’ Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β’ Πειραιώς), φτάνοντας τους 33-34 βουλευτές, και από μία έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν επίσης η Πλεύση Ελευθερίας και η «Νίκη». Οι έδρες αφορούν τις 12 εκλογικές περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτή οι «Σπαρτιάτες».

Ποιους αφορά η άσκηση ποινικής δίωξης

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατέληξε να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 εκλεγμένων βουλευτών των «Σπαρτιατών» (Αθ. Χαλκιά, Χαρ. Κατσιβαρδά, Γ. Μανούσο, Αλ. Ζερβέα, Ι. Δημητροκάλλη Δ. Βαλτογιάννη, Γ. Ασπιώτη, Μ. Γαυγιωτάκη, Ι. Κόντη, Π. Δημητριάδη και Κ. Φλώρου) για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων. Επίσης, η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του Ηλία Kασιδιάρη για ηθική αυτουργία στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και σε βάρος ενός δικηγόρου για συνέργεια στην εξαπάτηση των εκλογέων. Κατά πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα που διενήργησε προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προέκυψε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των «Σπαρτιατών», αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο, αλλά και στην εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της έρευνάς της, συγκέντρωσε στοιχεία για τις συνεχείς επαφές που είχε μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των «Σπαρτιατών» ο έγκλειστος των Φυλακών Δομοκού.

Παράλληλα, κατέληξε πως αυτός είχε αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους έγκλειστους της Χρυσής Αυγής που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση. Μετά τη δημοσιοποίηση της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, άμεση ήταν η αντίδραση του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος διένειμε δήλωση μέσω της συνηγόρου του, Βάσως Πανταζή, στην οποία τόνιζε: «Αν είχα χιούμορ, θα δήλωνα ότι στηρίζω Ν.Δ., ώστε ο Αρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το Εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή. Πρόκειται για αστειότητες, που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

Νίκος Ι. Παπασπύρου: ''Δεν θα μπορούσα να αποκλείσω το ενδεχόμενο οι έδρες να μείνουν κενές''

Για το συγκεκριμένο θέμα και κυρίως για την ανακατανομή των εδρών μίλησε στα «Π» ο Νίκος Ι. Παπασπύρου, αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών. «Η άσκηση ποινικής δίωξης είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, καθώς και στην ποινική διαδικασία και στο Εκλογοδικείο ανακύπτει το ερώτημα ποιος ήλεγχε το κόμμα των “Σπαρτιατών”. Τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας ενδεχομένως να είναι κρίσιμα για την απόφαση του Εκλογοδικείου». «Η νομική μου άποψη είναι ότι σε τέτοια περίπτωση η ανακατανομή των εδρών στα κόμματα που δικαιούνται συμμετοχή στη Βουλή είναι η ορθότερη λύση (Αρθρο 100, παράγραφος 8 Π.Δ. 26/12). Ωστόσο δεν θα μπορούσα να αποκλείσω το ενδεχόμενο οι έδρες να μείνουν κενές». «Στις ευρωεκλογές θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δηλαδή, θα ελεγχθούν από τον Αρειο Πάγο όλα τα κόμματα και βάσει του νόμου ο Αρειος Πάγος μπορεί να κάνει αυτεπάγγελτα έλεγχο, με πρόσβαση προφανώς σε κάθε κρίσιμο στοιχείο», δήλωσε ο Νίκος Παπασπύρου.

Κώστας Χρυσόγονος: ''Θεωρώ πρακτικά απίθανο την επανάληψη εκλογών''

«Η άσκηση ποινικής δίωξης στους 11 δεν αναμένεται να τους οδηγήσει στη φυλακή, δεδομένου ότι οι κατηγορίες αφορούν πλημμελήματα. Το πιθανότερο είναι, εάν και εφόσον καταδικαστούν, να καταδικαστούν με αναστολή ή εξαγορά. Ομως η κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δημιουργεί πρόκριμα επί της ουσίας για την κρίση του ΑΕΔ στην ένσταση που έχει υποβληθεί επί της εκλογής όλων των βουλευτών. Εάν το ΑΕΔ συμμεριστεί την κρίση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ότι ο πραγματικός ηγέτης ήταν ο έγκλειστος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης, τότε θα διατάξει την έκπτωση όλων των βουλευτών, δεδομένου ότι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές του 2023», τονίζει με δηλώσεις του στα «Π» ο συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Χρυσόγονος.

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε να διαταχθεί η επανάληψη εκλογών στις περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι βουλευτές των “Σπαρτιατών”, κάτι που το θεωρώ πρακτικά απίθανο. Το μόνο ιστορικό προηγούμενο που υπάρχει με επανάληψη εκλογών είναι το 1992, όταν καταδικάστηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας από το Ειδικό Δικαστήριο. Τότε έγιναν επαναληπτικές εκλογές λόγω αρνήσεως των επιλαχόντων να πάρουν τη θέση του. Αυτό βέβαια ήταν άλλη περίπτωση. Επαναλαμβάνω ότι στην περίπτωση των “Σπαρτιατών” δεν είναι πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο», αναφέρει ακόμα ο συνταγματολόγος. «Η δεύτερη δυνατότητα είναι να διαταχθεί ανακατανομή των εδρών με βάση το ποσοστό των κομμάτων που έχουν ξεπεράσει το 3%. Σε αυτή την περίπτωση, η Ν.Δ. θα λαμβανε πέντε έδρες, από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ από μία έδρα θα λάμβαναν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η “Νίκη”. Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης και τη Β’ Πειραιά. Οι δυο δυνατότητες που προανέφερα προβλέπονται στο Αρθρο 32 του Νόμου 345 του 1976», συμπληρώνει ο κ. Χρυσόγονος.

«Το timing για την άσκηση της ποινικής δίωξης το προκάλεσε ο ίδιος ο κ. Στίγκας και, αν θέλετε να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, έβαλε αυτογκόλ. Και αυτό διότι μαζί με τις έδρες των υπολοίπων υπονόμευσε και τη δική του», επισημαίνει ακόμα. «Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης είναι λιγότερο σημαντικό από το εκλογικό. Οι καταδίκες μπορεί να είναι πλημμεληματικές, αλλά εάν έχουμε εκπτώσεις βουλευτών, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα απορρίψει τον συνδυασμό υποψηφίων των “Σπαρτιατών” σε περίπτωση που θελήσουν να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Ακόμα και αν η απόφαση του ΑΕΔ δεν εκδοθεί έως την ημέρα ανακήρυξης των συνδυασμών, δημιουργεί θέμα, γιατί είναι πιθανόν το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου να λάβει υπόψη του το σκεπτικό της κυρίας Αδειλίνη. Το πιο σωστό πολιτικά θα ήταν η έκδοση της απόφασης -χωρίς να υπάρχει τέτοια δικονομική απαίτηση- να γίνει πριν από την ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές. Να σημειώσω, τέλος, ότι οι δύο βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν εξακολουθούν να είναι κατηγορούμενοι και δεν αλλάζει κάτι η κίνηση ανεξαρτητοποίησής τους», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά