Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων και τους ελέγχους υποστήριξε ότι «πριν από τις αγροτικές κινητοποιήσεις είχαμε ξεκινήσει το κυνήγι των διαφόρων καρτέλ που είχαν στηθεί, με μεικτά κλιμάκια ελεγκτικών μηχανισμών από ΕΦΕΤ, από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από διεύθυνση τροφίμων. Πέρα από το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα, εξαπλώθηκε ο έλεγχος και έχει σπείρει ικανοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό και στον χώρο των οπωροκηπευτικών και στον χώρο των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων.

Επίσης έχουμε ελέγχους στο μέλι που για πρώτη φορά γίνεται αυτή η προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολο το τοπίο γιατί έχει εισβάλει στην αγορά κυρίως κινεζικό μέλι, καθώς και από άλλες χώρες υποκατάστατα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ρίξουμε μπουνιά στο πρόβλημα αυτό. Έχουμε οργανωθεί ενόψει των εορτών του Πάσχα να κάνουμε ελέγχους και για το κρέας και για τα αυγά».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 08-04-24
«Ανακαλύψαμε στη Διεύθυνση Τροφίμων από το 2019 ξεχασμένες 167 υποθέσεις που είχαν καταγραφεί παραπτώματα με ελληνοποιήσεις και λοιπά και που για κάποιο λόγο είχαν μείνει στο συρτάρι», συνέχισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είχαν μείνει στο συρτάρι λόγω φόρτου εργασίας και λόγω έλλειψης προσωπικού, αυτή είναι η απάντηση. Εμένα αυτή η απάντηση δεν με ικανοποιεί. Από το τέλος του 2019 είχαμε 167 υποθέσεις οι οποίες είχαν εντοπιστεί, ελεγχθεί από ΕΦΕΤ ή ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, είχαν έρθει στη συγκεκριμένη Διεύθυνση Τροφίμων για να γίνει το πόρισμα, να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και σε δεύτερο βαθμό και να υπογραφεί μετά από τον υπουργό το σχετικό πρόστιμο εφόσον προέκυπτε παράπτωμα. Τέλος πάντων, όλα αυτά προχωρούν με ρυθμό μεθοδικό υπό τη δικιά μου επίβλεψη και με απόλυτη δέσμευση ότι καμία περίπτωση όποιος και αν είναι, όπως και αν λέγεται, όσο κοντά ή μακριά μπορεί να είναι στον οποιοδήποτε, δεν θα ξεχαστεί. Ήδη έχουμε υπογράψει περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόστιμα και συνεχίζεται», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Για την ΚΑΠ ανέφερε ότι «έχουμε δώσει μια πολύ γενναία προσπάθεια, έχουμε βγει πολύ μπροστά από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Έχουμε ήδη καταθέσει 19 προτάσεις, έχουν υιοθετηθεί και από τη συνεργασία των 9 μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών αλλά και από το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με κοινό ψήφισμα. Έχουμε πετύχει μέχρι αυτή την ώρα αγρανάπαυση, ένα πρόγραμμα που ωφέλησε περίπου 120.000 αγρότες στην Ελλάδα και έχουμε τρία ακόμα σημαντικότατα ζητήματα προτεραιοποιήσει σε συνεργασία με τους άλλους ομολόγους μου ενόψει της συνόδου τέλος Απριλίου και της τελευταίας συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου για να πετύχουμε το καλύτερο».

«Αύριο το πρωί θα βρίσκομαι στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, όπου ζήτησα να ενημερωθούν όλα τα μέλη της επιτροπής. Να έρθουν να τους πούμε τι κάνουμε επακριβώς», κατέληξε.