Τον λόγο που η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να συμπεριλάβει τον όρο «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα εξήγησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, μιλώντας σήμερα στο Open.

*Διαβάστε εδώ: Άγιοι Ανάργυροι: Ανίκανοι να φέρουν οπλισμό δύο από τους έξι αστυνομικούς του Τμήματος - Τι αποκαλύπτει η γνωμάτευση ψυχολόγου

«Για εμάς και για κάθε Πολιτεία η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αυθύπαρκτη και ισότιμη, κατά συνέπεια εάν εισάγουμε έναν διαφορετικό όρο για την ανθρωποκτονία των γυναικών, μάλλον υποβαθμίζεται το γεγονός παρά το αναβαθμίζουμε», ανέφερε.


Μπούγας: Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών

«Κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας δεν τιμωρείτο με την εσχάτη των ποινών, δηλαδή με την ισόβια κάθειρξη. Από το 2019 το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται μόνο με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, κατά συνέπεια εάν έχουμε ένα ιδιώνυμο αδίκημα, όπως αυτό της γυναικοκτονίας, δεν μπορεί να έχει κανένα έννομο αποτέλεσμα», επισήμανε.


«Η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει στο ποινικό μας σύστημα κάτι επιπλέον»

«Μπορεί να έχει μια αξία η χρήση του όρου στην κοινωνία, για να μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες σχετικά με την έμφυλη βία ή τη βία κατά των γυναικών», υπογράμμισε.

«Αλλά όσον αφορά τη νομική μεταχείριση, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη και οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει στο ποινικό μας σύστημα κάτι επιπλέον», πρόσθεσε.

«Εάν πρακτικά μπορεί κάποιος να εισφέρει ένα επιχείρημα το οποίο να οδηγεί σε μια αντιμετώπιση αυστηρότερη ή αποτελεσματικότερη στις ανθρωποκτονίες γυναικών, να το συζητήσουμε, όμως μέχρι σήμερα, πέραν των συμβολισμών, δεν έχω ακούσει κάτι περισσότερο», συμπλήρωσε.

«Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει προέχοντος είναι η πρόληψη του εγκλήματος και η προστασία αυτού που θα καταγγείλει ένα έγκλημα που έγινε σε βάρος του. Στη χώρα μας υπάρχουν ήδη δομές που αναλαμβάνουν με μέριμνα και προτάσεις των οικείων εισαγγελέων να φιλοξενήσουν τόσο τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας όσο και τα ανήλικα», κατέληξε ο υφυπουργός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0fdiksx0cmh)