Το εναρκτήριο λάκτισµα της προεκλογικής περιόδου, µε φόντο το επόµενο κρίσιµο εκλογικό ορόσηµο των ευρωεκλογών, ήχησε στην οµιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή, κατά την πρώτη ηµέρα του 15ου Συνεδρίου της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της µεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, δίνοντας µια πρόγευση της ευθείας ταλάντωσης και της οξύτητας που θα χαρακτηρίσουν την περίοδο που διανύουµε έως την εκλογική αναµέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Ο εκλογικός πήχυς για το κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραµένει στα επίπεδα του αποτελέσµατος των ευρωεκλογών του 2019 (33%), ποσοστό το οποίο είχε ωστόσο επιτευχθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, τη στιγµή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγµα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Νέα ∆ηµοκρατία στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές απέναντι στην αντιπολίτευση, ορίζοντας το διακύβευµα της επερχόµενης κάλπης.

Ευρωεκλογές 2024: Η στρατηγική της ΝΔ

Η στρατηγική της Ν.∆., όπως διαφαίνεται, θα κινηθεί σε δύο άξονες. Αφενός θα υπερθεµατίσει στον βασικό στόχο που αφορά την επιλογή ικανών εκπροσώπων στην Ευρωβουλή, που µπορούν να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο ρόλο τους στην επόµενη ηµέρα των µεγάλων προκλήσεων για την Ε.Ε., σε καίρια ζητήµατα όπως το Μεταναστευτικό, η νέα ΚΑΠ και τα ζητήµατα άµυνας, µέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον γεωπολιτικών εξελίξεων. Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο αφήγηµα της Ν.∆. είναι ότι αποτελεί το µοναδικό µεταπολιτευτικό κόµµα που χωρίς αστερίσκους από την πρώτη στιγµή συνδέθηκε µε τον ευρωπαϊκό προσανατολισµό της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας σήµερα να καταστεί µια ισχυρή φωνή και ένας υπολογίσιµος εταίρος στους κόλπους της Ε.Ε., έχοντας επιτύχει σηµαντικές συµµαχίες.

Εξίσου σηµαντικό για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και ο εσωτερικός αντίκτυπος του αποτελέσµατος της 9ης Ιουνίου, που θα κρίνει εάν η χώρα θα συνεχίσει να βαδίζει µε πολιτική σταθερότητα, µε ορίζοντα το 2027, που λήγει η δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση θα επενδύσει στη θετική ατζέντα, προβάλλοντας τις επιτυχίες της εθνικής οικονοµίας που αναγνωρίζονται διεθνώς, τις πρωτοβουλίες της για την καθηµερινότητα του πολίτη µε έµφαση στην ενδυνάµωση των εισοδηµάτων και τα µέτρα για την αντιµετώπιση της ακρίβειας, την εξασφάλιση 35 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράµµατα για την υλοποίηση αναγκαίων έργων µε σκοπό την ανάπτυξη και παράλληλα θα επιδιώξει να ενισχύσει τη σχέση εµπιστοσύνης µε τους πολίτες, βασισµένη στο αφήγηµα της συνέπειας λόγων και έργων.


Σε κλίμα πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το Μαξίµου παρακολουθεί προσεκτικά τον τρόµο µε τον οποίο κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας πως η πολιτική αντιπαράθεση κινείται σε ένα κλίµα πόλωσης, µε βασικό χαρακτηριστικό της την καλλιέργεια ενός τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος. Επάνω σε αυτή τη διαπίστωση αναµένεται να χαράξει τη στρατηγική του στον δρόµο προς την προσεχή κρίσιµη εκλογική αναµέτρηση, προτάσσοντας το αφήγηµα ότι τόσο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όσο και η Χαριλάου Τρικούπη, ελλείψει επιχειρηµατολογίας και προτάσεων για τα καίρια ζητήµατα που απασχολούν τους πολίτες, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική, επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες, επενδύοντας στην ατµόσφαιρα της ακραίας πόλωσης.


Η πολιτική σταθερότητα

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση στηρίζει το αφήγηµα έλλειψης σοβαρότητας της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η οποία επισφραγίζεται από τα επικοινωνιακά σόου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, προκειµένου να καλυφθούν τα κενά στον αντιπολιτευτικό τους λόγο και η ανυπαρξία ρεαλιστικών λύσεων για την καθηµερινότητα των πολιτών, ενώ µετά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στην Ολοµέλεια της Βουλής η κυβερνητική παράταξη επιµένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει στον βωµό της πολιτικής εκµετάλλευσης την εθνική τραγωδία των Τεµπών.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Μαξίµου εκτιµά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει µάθει από τα λάθη του που οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική συντριβή, επενδύοντας εκ νέου στη λασπολογία κατά των πολιτικών αντιπάλων, µε εµβληµατικό παράδειγµα την επίθεση της βουλευτού Επικρατείας του κόµµατος, Ελενας Ακρίτα, στη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα ΓκραµπόφσκιΜητσοτάκη. Επιπροσθέτως, µία από τις «σηµαίες» της Ν.∆., ενόψει των επερχόµενων ευρωεκλογών, θα είναι ότι ο αναβαθµισµένος ρόλος της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πολιτικοοικονοµικό γίγνεσθαι θα πρέπει να συνάδει µε την επάρκεια της ελληνικής ευρωοµάδας να υπερασπιστεί και να διαπραγµατευθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ελληνικά συµφέροντα, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τη στάση που έχουν κατά καιρούς τηρήσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, επικαλούµενοι fake news και διασύροντας τη χώρα, εισηγούµενοι ακόµη και τη διακοπή της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης προς την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική εκστρατεία θα δώσει εθνικά χαρακτηριστικά στη µάχη των ευρωπαϊκών εκλογών, παρουσιάζοντας τη Νέα ∆ηµοκρατία ως τη µοναδική υπεύθυνη πολιτική δύναµη και εχέγγυο για τη σταθερότητα στο πολιτικό σύστηµα, µε δεδοµένο πως η κυβέρνησή του έχει ακόµη τρία χρόνια στο τιµόνι της χώρας, και αντιλαµβανόµενος πως ένα αρκετά χαµηλότερο ποσοστό σε σχέση µε το αντίστοιχο των ευρωεκλογών του 2019 θα αποσταθεροποιήσει την πορεία της οµαλότητας, στην οποία έχει τεθεί η ελληνική οικονοµία την τελευταία πενταετία.

Εξάλλου, τόσο την Παρασκευή στην οµιλία του στο Συνέδριο της Ν.∆. όσο και γενικότερα στις παρεµβάσεις του, ο πρωθυπουργός επαναλαµβάνει την έννοια της «πολιτικής σταθερότητας» απέναντι στις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης για το αντίθετο, µε έµφαση στο αίτηµα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και την ακραία πρόταση για διεθνείς παρατηρητές στη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, ενισχύοντας την εικόνα ότι τα κόµµατα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση σε µια κρίσιµη γεωπολιτικά και οικονοµικά συγκυρία.


Το «όχι σε όλα»

Από την άλλη πλευρά, ως προς το ΠΑΣΟΚ οι επιτελείς του Μαξίµου προβάλλουν το αφήγηµα ότι διαγκωνίζονται µε το κόµµα του Στέφανου Κασσελάκη για τη δεύτερη θέση, δίχως όµως να δύνανται βάσει των προτάσεών τους να εµφανιστούν ως εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, αντιθέτως η αντιπολιτευτική τους τακτική περιορίζεται στο «όχι σε όλα», ακόµη και σε κοµβικές µεταρρυθµίσεις, όπως η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και η θεσµοθέτηση της ίδρυσης των µη κρατικών µη κερδοσκοπικών Πανεπιστηµίων.

Ειδικότερα, για τον Νίκο Ανδρουλάκη στελέχη της κυβέρνησης εξέφρασαν τη θέση ότι επηρεάζεται από συγκεκριµένα οικονοµικά συµφέροντα, αναφορικά µε τα κίνητρά του για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, εξυπηρετώντας ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης µε στόχο να πληγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα το Μαξίµου παρακολουθεί προσεκτικά τις δηµοσκοπήσεις των τελευταίων ηµερών, που δείχνουν το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη να παγιώνεται στην τρίτη θέση και να αδυνατεί να ευνοηθεί από τις απώλειες που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η επέλαση της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου, τόσο σε επίπεδο µεταγραφών στελεχών από το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ όσο και σε επίπεδο υιοθέτησης προοδευτικών νοµοθετικών πρωτοβουλιών, στερεί από τη Χαριλάου Τρικούπη το πολιτικό οξυγόνο. Η παραδοσιακή χαλαρότητα µε την οποία αντιµετωπίζεται η ψήφος στις ευρωεκλογές, σε συνδυασµό µε τη δυσαρέσκεια µερίδας των συντηρητικών ψηφοφόρων για ορισµένες κυβερνητικές επιλογές, όπως η θεσµοθέτηση του γάµου µεταξύ οµόφυλων ζευγαριών, οδηγεί την κυβερνητική παράταξη στην υιοθέτηση στρατηγικής που θα αφορά τη συσπείρωση της παραδοσιακής βάσης, µε επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει η ανησυχία για διαρροές στην Ελληνική Λύση και τη Νίκη.


Τα κοµµατίδια και η αντιευρωπαϊκή στάση

Στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στα κοµµατίδια που αντιµετωπίζουν τις ευρωεκλογές ως µεγεθυντικό φακό για το ανάστηµά τους, κάνοντας λόγο για την αντιευρωπαϊκή τους στάση πίσω από τα δήθεν πατριωτικά συνθήµατα, επικαλούµενος τα λόγια του Samuel Johnson, «ο ψευτοπατριωτισµός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα». Σε αυτόν τον άξονα αναµένεται να στηριχθεί η στάση του Μαξίµου απέναντι στους κοµµατικούς σχηµατισµούς που εποφθαλµιούν σε «σπασίµατα» της συντηρητικής πτέρυγας των ψηφοφόρων της, προβάλλοντας τις θέσεις της Ν.∆. για τα εθνικά θέµατα, την εξωτερική πολιτική, τις πολιτικές που εφαρµόστηκαν για τη θωράκιση των εθνικών συνόρων, αλλά και την αντιµετώπιση του Μεταναστευτικού, απαντώντας µε την αναβάθµιση της ελληνικής θέσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο απέναντι στις ακραίες φωνές.

Κλειδί για την αποφυγή διαρροών εκ δεξιών θα αποτελέσουν οι τελευταίοι µήνες της προεκλογικής εκστρατείας, µε έµφαση στη συσπείρωση της «γαλάζιας» βάσης, µε την αρχή να έχει γίνει ήδη στο πανηγυρικό 15ο Συνέδριο της Ν.∆. Το επόµενο διάστηµα άλλωστε θα ενταθούν οι περιοδείες του πρωθυπουργού σε ολόκληρη την επικράτεια, µε έµφαση σε Μακεδονία και γενικά Βόρεια Ελλάδα, ενώ στον σχεδιασµό για τις εξορµήσεις στην περιφέρεια θα ενταχθούν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη µε καλό πέρασµα στο συντηρητικό ακροατήριο, µε στόχευση να ενισχυθεί η εξωστρέφεια του κυβερνώντος κόµµατος, έπειτα από µια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τη µάχη της κυβέρνησης απέναντι σε πολλαπλά µέτωπα. Αντίστοιχα, εντός των ηµερών θα ανακοινωθούν νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.∆., που θα ενισχύσουν το πατριωτικό προφίλ της «γαλάζιας» ευρωλίστας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή