Η καταψήφιση του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο είναι ψήφος κατά της Ευρώπης των λύσεων τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές οι οποίοι αναμένεται να ψηφίσουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας). «Είναι σημαντική ώρα ευθύνης» διεμήνυσε προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η τελειότητα είναι πάντα ο εχθρός της προόδου. Το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».

Όπως σημείωσε, η ψήφος υπέρ του Συμφώνου οδηγεί στο «να ανοίξει η πόρτα σε ένα νέο σπίτι που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε, όχι μια Ευρώπη φρούριο, αλλά το καλά φυλαγμένο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και σαφείς κανόνες σχετικά με το ποιος δικαιούται να εισέλθει».

Παράλληλα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι με την εφαρμογή του Συμφώνου, όσοι δεν έχουν νόμιμα δικαιώματα να βρίσκονται υπό την προστασία μας θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης με ταχύτητα και αξιοπρέπεια.