Τον συντονισμό των ενεργειών τους, με σκοπό οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) να πραγματοποιηθούν πριν από τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους οι υπουργοί Γεωργίας των Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας, Λευτέρης Αυγενάκης, Luis Planas Puchades και Francesco Lollobrigida αντίστοιχα.

*Διαβάστε εδώ: Οι 5 παρεµβάσεις για αυξήσεις συντάξεων - Αναπροσαρµογές βάσει κατώτατου από το 2025

Οι συνομιλίες των τριών υπουργών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής υπουργικής ημερίδας για το κρασί που λαμβάνει χώρα στην Μπρέσια της Ιταλίας.

Ακόμα, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και οι τρεις πλευρές θεωρούν πολύ σημαντική τη χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων.

Επιπλέον, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία συμφωνούν στη στήριξη των πρωτοβουλιών που αφορούν στη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού.

«Οι Μεσογειακές χώρες έχουμε κοινά προβλήματα σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά», ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και σημείωσε πως «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διπλωματικό μέσο, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, για την προώθηση κοινά αποδεκτών λύσεων, προς όφελος των αγροτών μας. Η Ελλάδα σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, ενεργοποιώντας τον μοχλό της "αγροτικής διπλωματίας", αξιοποιώντας τόσο τη συμμετοχή της στην Ομάδα των Μεσογειακών χωρών EUMED-9 όσο και τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».