Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Το θέμα της βιωσιμότητας είναι καθοριστικό, η στρατηγική μας βασίζεται πιο πολύ στην ποιοτική ανάπτυξη και όχι στην ποσοτική ανάπτυξη και είναι και η στρατηγική της Ευρώπης για τον τουρισμό», είπε αρχικά.

*Διαβάστε εδώ: Τουρισμός: Στα 28,5 δισ. ευρώ και 13% του ΑΕΠ η συμβολή στην ελληνική οικονομία


Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχευσή μας είναι ο τουρισμός να είναι μια δραστηριότητα για όλη τη διάρκεια του έτους

«Το 2023 ήταν χρονιά αναφοράς, με την έννοια ότι ήταν χρονιά ρεκόρ τόσο για τα έσοδα όσο και για τις αφίξεις. Το 2024 έχει ξεκινήσει με πάρα πολύ θετικά μηνύματα και ήδη από τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μια αύξηση της τάξης περίπου του 20% σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις. Μιλάμε για το πρώτο τρίμηνο που είναι εκτός περιόδου αιχμής. Στόχευσή μας είναι ο τουρισμός να είναι μια δραστηριότητα για όλη τη διάρκεια του έτους», επισήμανε.

Για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε: «Τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα προσπαθούν να την προσεγγίσουν πάρα πολλές χώρες στον κόσμο, με την έννοια ότι είναι άνθρωποι, οι οποίοι ταξιδεύουν πολύ, ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής και ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, άρα είναι σίγουρα ένας τουρισμός που μας ενδιαφέρει».

Αναφορικά με τον οδηγό καλών πρακτικών, σημείωσε: «Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και με τους υπόλοιπους τουριστικούς φορείς έχουμε εκδώσει έναν οδηγό καλών πρακτικών που ευαισθητοποιεί τους επαγγελματίες του τουρισμού, αυτούς που θέλουν να προσελκύσουν αυτή την αγορά και αντιμετωπίζει όταν και αν υπάρχουν διακρίσεις. Δίνει δηλαδή κάποιες κατευθύνσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις. Ευαισθητοποιεί και ενημερώνει, δεν επιβάλλει σε κανέναν επαγγελματία το οτιδήποτε καθώς ο οδηγός δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Καλλιεργεί την αποδοχή και την εμπιστοσύνη αυτό που λέμε ούτως ή άλλως φιλοξενία. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής και φιλικός προορισμός για όλους. Μην κυνηγάμε φαντάσματα και δημιουργούμε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».


Για τα Airbnb

Σε ό,τι αφορά τα Airbnb, είπε: «Είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, διότι εμείς ως τουρισμός βλέπουμε πως ουσιαστικά έχει διαμορφωθεί μια παρα-ξενοδοχεία. Μιλάμε πλέον για επιχειρηματική δραστηριότητα συγκεκαλυμμένη, άρα αυτό λειτουργεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός στα ξενοδοχεία που ελέγχονται, που φορολογούνται κλπ. Η πρώτη αυτονόητη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε με τον νόμο του υπουργείου Οικονομικών που επιβάλλει πλέον αυστηρό φορολογικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εμείς ως υπουργείο Τουρισμού, όπως γίνεται έλεγχος στα υπόλοιπα καταλύματα, έτσι θα πρέπει να έχουμε έναν μίνιμουμ έλεγχο και στα καταλύματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ερχόμαστε με νομοσχέδιο που καταθέτουμε τις επόμενες μέρες και βάζουμε κάποιες ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές και προδιαγραφές ασφαλείας όμως η δικιά μας η πρόταση είναι ότι θα πρέπει να έρθουμε και να ρυθμίσουμε ακόμα πιο αυστηρά το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων γιατί εκτός από το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού στην ξενοδοχεία δημιουργεί και πολύ έντονο κοινωνικό πρόβλημα».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 12-04-24