«Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την κυβέρνηση» για τη θέση στον ΟΗΕ ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο Action 24 και χαρακτήρισε «καθαρή συκοφαντία και χυδαιότητα» τα όσα λέγονται και διακινούνται για περί συνεννόησης με την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τη θέση «Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή Τάξη» από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

«Έχω αποφύγει μέχρι σήμερα κάθε δημόσια τοποθέτηση και κάθε δημόσια δήλωση», τόνισε αρχικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ σε ερώτηση αν παραμένει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το όνομά του αναγράφεται στον κατάλογο με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, εξήγησε: «Δεν ήμουν οργανωμένο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκα μέρος της Κεντρικής Επιτροπής. Επαναλαμβάνω ότι εφόσον ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν με θεωρεί καν μέλος, δηλαδή μετά από αυτή τη δημόσια δήλωση ότι "ο κύριος Κατρούγκαλος δεν είναι μαζί μας", εγώ δεν έχω κανένα λόγο να τον αμφισβητήσω. Εγώ μπήκα στον ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσω τον Αλέξη Τσίπρα».

«Θα έπρεπε να συζητάμε για την κυβέρνηση που εισπράττει πολιτικό κόστος από προβλήματα της ακρίβειας, της χειραγώγησης των θεσμών, για αυτά θα έπρεπε να συζητάμε. Αν δεν υπήρχε αυτή η επίθεση, αυτή η χυδαιότητα στο πρόσωπό μου, δεν θα έβγαινα ούτε σε σας» συμπλήρωσε για τις «επιθέσεις» που δέχθηκε μόλις έγινε γνωστή η είδηση της ανάληψης ρόλου στον ΟΗΕ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ibyz49h1s1)

«Αν μπορούσε η χώρα μας να διορίσει Έλληνες στον ΟΗΕ θα είχαμε κι άλλους. Ξέρετε κανέναν εσείς;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός. «Στην πραγματικότητα αυτή η θέση απαιτεί ακαδημαϊκά προσόντα και κάποια πολιτική εμπειρία. Εγώ είχα διεθνή αναγνώριση στο αντικείμενό μου, του συνταγματικού δικαίου». είπε.

Υπογράμμισε με έμφαση πως «δεν υπήρχε καμία συναλλαγή και καμία συνεννόηση με την κυβέρνηση» και συμπλήρωσε πως «αυτή η θέση που είναι πολύ σημαντική αλλά και άμισθη - θα τονίζω και αυτό γιατί τα 30 αργύρια θα πρέπει να είναι υλικά για να τα εξαργυρώσει κανείς».

Κατρούγκαλος: Δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για «ενορχηστρωμένη επίθεση» από ορισμένα site αλλά και από χρήστες στα social media που το έκαναν «από αυτοματισμό». Αποκάλυψε πως δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Αλέξη Τσίπρα για αυτή τη θέση, καθώς και από άλλα πολιτικά στελέχη.

Μίλησε για «καθαρή συκοφαντία και χυδαιότητα» αναφορικά με τα περί συνεννόησης. «Εγώ κρίθηκα από τέσσερις πρεσβευτές μέλη κρατών του ΟΗΕ, αφού εξαιρέθηκε για λόγους αρχής ο Έλληνας, ο κύριος Ιακωβίδης. Μετά πέρασα από συνέντευξη, έγινε η πρόταση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου και στις 5 Απριλίου τέθηκε η συζήτηση. Αρχικά εκφράστηκε αντίρρηση από τον εκπρόσωπο της Τουρκίας που υποστηρίχτηκε από τον εκπρόσωπο του Αζερμπαϊτζάν για τους γνωστούς λόγους, αλλά στο τέλος δεν τόλμησαν οι Τούρκοι να θέσουν ζήτημα. Η επιλογή μου ήταν ομόφωνη... Φαίνεται ότι υπάρχει μία ενδημικότητα χουλιγκανισμού και χυδαιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ξαναλέω υπήρχε και μία προφανής προσπάθεια ενορχήστρωσης από site που έχουν συγκεκριμένη τοποθέτηση».

"Όλα άρχισαν από ένα τουίτ του Παύλου Πολάκη" 

Σε ερώτηση εάν μιλώντας για «χυδαιότητα» συμπεριλαμβάνει και την επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Όταν μιλάω για χυδαιότητα αναφέρομαι σε οποιονδήποτε υπονοεί ότι υπήρχε συναλλαγή. Εάν επομένως ο κύριος Πολάκης διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε ποτέ στις προθέσεις του να μου καταλογίσει συναλλαγή θα το αναιρέσω».

«Δεν αμφισβήτησα κι εγώ ότι όλα ξεκίνησαν από ένα τουίτ του Παύλου Πολάκη. «Δεν περιμένω συγγνώμη από τον κύριο Πολάκη, συγκρατώ όμως ότι κανένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μιλάω για ανθρώπους που εκφράζονται μέσα από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης δεν υιοθέτησε αυτή την άποψη. Αντίθετα πήρα πολλά συγχαρητήρια και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά από το χώρο της Αριστεράς και από άλλους χώρους».