Σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και την ψηφιακή μετάβαση μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Τόνισε ότι η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία αποτελεί μια αναγκαία αλλαγή που θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

"Στον πρώτο βαθμό η Ελλάδα έχει δύο επίπεδα το πρώτο είναι τα Ειρηνοδικεία, το δεύτερο το Πρωτοδικεία άρα πρέπει να ενοποιήσουμε τον πρώτο βαθμό και να μπουν στη μάχη της απονομής της Δικαιοσύνης περίπου 1.000 δικαστές που είναι Ειρηνοδίκες και οι οποίοι σε σχέση με τους Πρωτοδίκες βγάζουν λιγότερο δικαστικό έργο γιατί έτσι είναι διαρθρωμένη η δικονομία μας. Μπαίνοντας 1.000 δικαστές νομίζω ότι θα πάμε και σε πιο γρήγορους χρόνους," δήλωσε ο κος Φλωρίδης.

Μείωση χρόνου έκδοσης αποφάσεων

Σχετικά με το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι έως το τέλος της τετραετίας η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

"Πιστεύουμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο," είπε ο κος Φλωρίδης. "Γίνεται μια συνολική προσπάθεια δηλαδή η βάση όλων αυτών των αλλαγών είναι αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή ενοποίηση του πρώτου βαθμού άρα δηλαδή στον πρώτο βαθμό θα έχουμε περίπου 2.100 δικαστές αντί για 1.100 έχουμε τώρα."

Ψηφιακή μετάβαση

Ο κος Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης στην ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το μέσο του 2026.

"Η ψηφιακή μετάβαση θα είναι έτοιμη μέχρι το μέσο του 2026," τόνισε ο κος Φλωρίδης. "Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα και ταυτόχρονα στο τέλος της τετραετίας να έχουνε λειτουργήσει όλα άρα εκεί θα δούμε το αποτέλεσμα."

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν ενοποιούνται τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Αυτή είναι μια αλλαγή που περιμένει περίπου 100 χρόνια να γίνει και νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια ήρθε ο καιρός να συμβεί. Στον πρώτο βαθμό η Ελλάδα έχει δύο επίπεδα το πρώτο είναι τα Ειρηνοδικεία , το δεύτερο το Πρωτοδικεία άρα πρέπει να ενοποιήσουμε τον πρώτο βαθμό και να μπουν στη μάχη της απονομής της Δικαιοσύνης περίπου 1.000 δικαστές που είναι Ειρηνοδίκες και οι οποίοι σε σχέση με τους Πρωτοδίκες βγάζουν λιγότερο δικαστικό έργο γιατί έτσι είναι διαρθρωμένη η δικονομία μας. Μπαίνοντας 1.000 δικαστές νομίζω ότι θα πάμε και σε πιο γρήγορους χρόνους.

Αναφορικά με το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Πιστεύουμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γίνεται μια συνολική προσπάθεια δηλαδή η βάση όλων αυτών των αλλαγών είναι αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή ενοποίηση του πρώτου βαθμού άρα δηλαδή στον πρώτο βαθμό θα έχουμε περίπου 2.100 δικαστές αντί για 1.100 έχουμε τώρα. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στον πρώτο βαθμό παρατηρούνται άρα εκεί γίνεται η παρέμβαση. Η άλλη παρέμβαση που ήδη έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε μεταφέρει ένα τμήμα της δικαστικής ύλης στους δικηγόρους που σημαίνει ότι αφαιρέθηκε αυτή η ύλη από τα δικαστήρια άρα ελαφρύνονται οι δικαστές, αποκτούν οι δικηγόροι ύλη και ταυτόχρονα οι πολίτες αντί να περιμένουν μερικούς μήνες για αυτές τις υποθέσεις θα χρειάζονται το πολύ πέντε μέρες. Ήδη έχουμε ψηφίσει τους κώδικες στο ποινικό μας σύστημα που εκεί υπάρχουν πολλές διατάξεις για να επιταχύνεται η ποινική δίκη αλλά αυτό που θα ακολουθήσει τώρα μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου που ελπίζουμε να συμβεί πριν από το Πάσχα, θα ακολουθήσει η πολιτική δικονομία δηλαδή ο τρόπος που δικάζουν τα δικαστήρια. Εκεί θελουμε να απλοποιήσουμε πάρα πολύ τα πράγματα και να κερδίζουμε χρόνο και από εκεί άρα δεν είναι μια παρέμβαση η οποία οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα, είναι πολλές έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ψηφιστούν και θα εξελιχθούν στην συνέχεια.

Για την ψηφιακή μετάβαση στη Δικαιοσύνη

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η ψηφιακή μετάβαση θα είναι έτοιμη μέχρι το μέσο του 2026 δηλαδή μέχρι εκεί που τελειώνει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να έχουμε τελειώσει και το έργο αυτό. Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα και ταυτόχρονα στο τέλος της τετραετίας να έχουνε λειτουργήσει όλα άρα εκεί θα δούμε το αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο τρόπο που δικάζει το ΣτΕ

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος του μήνα θα εισηγηθώ την έγκριση μιας νέας δικονομίας για το ΣτΕ η οποία αλλάζει 95 χρόνια μετά από την ίδρυσή της. Αλλαζει ο τρόπος που θα δικάζει δηλαδή η οργάνωση των υποθέσεων που θα οδηγούνται προς εκδίκαση στο ΣτΕ αλλαζει με σκοπό την επιτάχυνση. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 12.000 αποφάσεις ...

ΔΗΜ.: Ποια είναι η πιο παλαιά υπόθεση από αυτές τις 12 χιλιαδες εκκρεμείς υποθέσεις.

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Από το ‘15 ή από το ’17

Αναφερόμενος στην αντίδραση της κυβέρνησης για την θέσπιση του όρου γυναικοκτονία

Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ο όρος πρέπει να παραμείνει στην κοινωνική συζήτηση γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε στο επίπεδο της οργάνωσης της κοινωνίας και των αντιλήψεών της. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά στις οικογένειες, στις συμβουλές προς τις οικογένειες, στα σχολεία, στα πρότυπα που δημιουργούνται, στη δημόσια συζήτηση γενικά άρα ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να παραμείνει εκεί. Στο ποινικό μας σύστημα το προστατευόμενο έννομο αγαθό, το υπέρτατο, είναι η ζωή ενός ανθρώπου άρα το ποινικό μας σύστημα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή γενικά και με τη ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση αυτή το 2021 και την κρατήσαμε εμείς στους νέους κώδικες είναι ότι όταν κάποιος αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών δηλαδή σε ισόβια. Έχουμε και το θέατρο που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό και είναι θέατρο γιατί μέχρι το 2019 όταν είχαμε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής η ποινή που επιβάλλονταν ήταν ισόβια, την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές του ’19 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει εσπευσμένα του ποινικούς κώδικες τότε εισήχθη η δυνατότητα να καταδικάζεται κάποιος ο οποίος σκοτώνει έναν άνθρωπο ισόβια ή με 10 χρόνια. Που σημαίνει δηλαδή ότι θα μπορούσε να σκοτώσει κάποιος μια γυναίκα, γυναικοκτονία, να του επιβάλλει το δικαστήριο με βάση τη διάταξη αυτή 10 χρόνια και αυτός σε τέσσερα χρόνια να είναι έξω. Και τώρα ακούμε αυτές τις οιμωγές του ΣΥΡΙΖΑ περί γυναικοκτονίας...Βλέπετε την υποκρισία!