Η άγαρµπη ιδεολογική στροφή -προς τα δεξιά- του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, έχει φέρει µεγάλη αναταραχή στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλά στελέχη της Κουµουνδούρου εµφανίζονται ενοχληµένα από την αλλαγή πλεύσης του κόµµατος τόσο στα εθνικά θέµατα όσο και για την ιδεολογική ταυτότητα του κόµµατος. Τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το ΝΑΤΟ, µιλώντας για «ιερά Συµµαχία», για το «θαύµα στη βάπτισή του», αλλά και τη θέση που κράτησε συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέµα του Ιράν, έχουν εξοργίσει πολλά στελέχη, τα οποία βλέπουν µεν µε καλό µάτι το άνοιγµα που κάνει ο πρόεδρός τους προς την κοινωνία, ωστόσο δεν υιοθετούν τη λογική του.

Ενοχλήσεις στην Κουμουνδούρου από τη δεξιά στροφή του Κασσελάκη

Παράλληλα, η αναφορά του στο τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», το οποίο χαρακτήρισε «χουντικό», ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε την καπηλεία του από τη ∆εξιά προτρέποντας σε οικειοποίηση των εννοιών αυτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει περιπλέξει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά στελέχη προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτές οι αποκλίσεις από τις πάγιες θέσεις και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται βάσει συγκεκριµένου σχεδίου, επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να µεταλλάξει το κόµµα, δίνοντάς του το στίγµα των ∆ηµοκρατικών των ΗΠΑ, ή εάν πρόκειται απλώς για αστοχίες του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Οπως και να έχουν τα πράγµατα, το ζήτηµα είναι ότι αρκετά στελέχη βρίσκονται σε οριακό σηµείο, καθώς καθηµερινά καλούνται να απαντούν για θέµατα µε τα οποία δεν έχει καµία σχέση το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ετοιμάζονται να ζητήσουν εξηγήσεις

Οι πληροφορίες λένε ότι στελέχη τα οποία έχουν αναφορές στο πρώην προεδρικό στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα µετρούν τον χρόνο αντίστροφα, καθώς µετά τις ευρωεκλογές -όποιο κι αν είναι το αποτέλεσµά τους- αναµένεται να βάλουν µε διάφορους τρόπους τα ζητήµατα αυτά ζητώντας µε τον πλέον επίσηµο τρόπο εξηγήσεις.

Από τους πρώτους που αντέδρασε έντονα είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας σοκαριστικά τα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για το θαύµα µε τον σταυρό, ενώ την ίδια στιγµή ο Παύλος Πολάκης υπενθύµισε ότι το καταστατικό του κόµµατος πρέπει να το τηρούν όλοι, από τα απλά στελέχη µέχρι και τον πρόεδρο. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε σχέση µε τις αναφορές του στο τρίπτυχο «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», αλλά και απαντώντας στο εάν βάζει πλέον άλλα θέµατα στην ατζέντα, που δεν ήταν στην Αριστερά, είπε χαρακτηριστικά: «Το κόµµα µέχρι πέρυσι µπορεί να είχε πολλά στραβά τα οποία έπρεπε να διορθωθούνε, αλλά η µετάλλαξη είναι άλλο πράγµα, ο κόσµος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ιδεολογική µετάλλαξη, η ψυχή που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας, ό,τι λάθη κι αν είχε κάνει, είναι η ψυχή µας». Ωστόσο πίσω από αυτές τις αντιδράσεις βρίσκεται και ένα άλλο µεγάλο παρασκήνιο, το οποίο έχει να κάνει και µε τα πρόσωπα τα οποία φαίνεται να προηγούνται στις δηµοσκοπήσεις για την Ευρωβουλή.

Υποψήφιοι που ανήκουν στην παλιά φουρνιά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η Κουµουνδούρου όχι µόνο δεν τους προωθεί, αλλά αντίθετα προβάλλει τα πρόσωπα που θα δώσουν το στίγµα του νέου κόµµατος. Με βάση µάλιστα αυτές τις πληροφορίες κανείς δεν αποκλείει -µετά τις εκλογές- να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από κάποιους που θεωρούνται ριγµένοι σε αυτή τη διαδικασία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»