∆υόµισι ώρες διήρκεσε η «εν κρυπτώ» συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο στο Λονδίνο. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν προσπαθούσαν εδώ και αρκετές εβδοµάδες να βρουν µια ηµεροµηνία που να τους διευκολύνει, ώστε διά ζώσης να προετοιµάσουν τη συνάντηση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, που θα γίνει στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα. Τα κατάφεραν την τελευταία στιγµή.

Μετά και τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ, την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, τα γραφεία των δύο υπουργών ήρθαν σε επαφή προκειµένου να βρουν ένα «παράθυρο» για συνάντηση πριν από το Πάσχα. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευματινής», επέλεξαν το Λονδίνο επειδή θεωρείται ουδέτερο έδαφος. ∆εν κάλεσε, δηλαδή, ο ένας τον άλλον στην πόλη του. Οι ανακοινώσεις των δύο υπουργείων δηµοσιοποιήθηκαν -ως είθισται- σχεδόν ταυτόχρονα και ήταν πανοµοιότυπες.

Έκαναν λόγο για προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει του τετ α τετ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν. Αρµόδιες πηγές έλεγαν στην εφηµερίδα µας ότι συζητήθηκε η πρόοδος των έως τώρα ελληνοτουρκικών συναντήσεων. ∆ηλαδή, η έκβαση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παράλληλα, εξετάστηκε και το ενδεχόµενο να υπογραφεί κάποια συµφωνία στην Άγκυρα. Αν τελικώς αυτό συµβεί, δεν θα πρόκειται για ένα νέο έγγραφο όπως η ∆ιακήρυξη των Αθηνών. Θα µπορούσε να ήταν µια συµφωνία για τη συνεργασία των χωρών µας στον τοµέα της Πολιτικής Προστασίας. Ούτε στα βαθιά διπλωµατικά νερά φαίνεται ότι θα µπουν οι δύο πλευρές τον Μάιο. «∆εν είµαστε ακόµα εκεί», λένε χαρακτηριστικά γνώστες των συνοµιλιών, αναφερόµενοι στη µοναδική διαφορά µας: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι οι φειδωλές διαρροές περί της «µυστικής» συνάντησης των δύο υπουργών αφήνουν περιθώρια στη φαντασία για πολλά σενάρια. Η Αθήνα, πάντως, εκτιµά ότι οι πρόσφατες -παράλογες- τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα, που θα δηµιουργήσει η Ελλάδα σε Αιγαίο και Ιόνιο, δεν θα επηρεάσουν την πορεία του διαλόγου. Εκτιµάται, επίσης, ότι η ακύρωση του ραντεβού Τζο Μπάιντεν - Ταγίπ Ερντογάν, που θα προηγούνταν (9 Μαΐου) της ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής, δεν θα επιφέρει κάποια αλλαγή στην ατζέντα των συζητήσεων του Κ. Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν.

Η Αθήνα επισήµως δεν έχει σχολιάσει τη µαταίωση της µετάβασης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον, που σηµειωτέον ουδέποτε είχε ανακοινωθεί επισήµως από τον Λευκό Οίκο. Αυτή είναι εξάλλου η πάγια τακτική της χώρας µας, δεδοµένου ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροπροσδιορίζεται. Φαίνεται, πάντως, ότι η ακύρωση αυτή βόλεψε και τον Μπάιντεν και τον Ερντογάν. Τον µεν πλανητάρχη επειδή δεν πήγε (προεκλογικά) κόντρα στο εβραϊκό λόµπι, υποδεχόµενος συνοµιλητή της Χαµάς στον Λευκό Οίκο. Τον δε Τούρκο πρόεδρο επειδή δεν µπήκε στη διαδικασία να τοποθετηθεί επί της Χαµάς εντός της αµερικανικής έδρας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή