Υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης, που αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό µέσω του ρόλου του παπα-Μιχάλη στη δηµοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σασµός», λαµβάνοντας συγχρόνως εξαιρετικές κριτικές.
Ωστόσο, οι Κρητικοί, και ιδιαίτερα οι Χανιώτες, γνωρίζουν καλά το πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του, καθώς διετέλεσε για 17 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του ∆ηµοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης. Ο ταλαντούχος ηθοποιός από την Κρήτη, µε το πλούσιο κοινωνικό έργο, δεν διαφέρει από τον ρόλο του στη σειρά του Alpha, αφού και ο ίδιος είναι άτοµο που ενώνει, αγαπά και βοηθά όποιον έχει ανάγκη. Ακριβώς ό,τι κάνει και ο παπα-Μιχάλης.


Μιχάλης Αεράκης: Με συγκίνησε ο τρόπος που με πλησίασε ο κύριος Ανδρουλάκης 

«Μου έγινε µια πρόταση από τον πρόεδρο, τον κύριο Ανδρουλάκη. Συναντηθήκαµε, κουβεντιάσαµε, του είπα τι µπορώ και τι δεν µπορώ. Πιστεύει σε µένα. Το όνοµά µου κάτω στην Κρήτη είναι γνωστό. Μην ξεχνάς ότι 17 χρόνια ήµουν καλλιτεχνικός διευθυντής στο ∆ΗΠΕΘΕ Κρήτης και υπάρχει πολύς κόσµος που µε σέβεται και µε εκτιµά. Ανήκω στον κεντροαριστερό χώρο, όµως ούτε µέλος του ΠΑΣΟΚ είµαι ούτε έχω πολιτική στέγη. Με συγκίνησε ο τρόπος που µε πλησίασε ο κ. Ανδρουλάκης, έτσι, ανθρώπινα, και δέχτηκα την πρόσκληση να βοηθήσω», λέει στο «Secret» και εξηγεί γιατί λέει «ναι» στην Ευρωβουλή. 

«Θέλω να υπερασπιστώ τη χώρα μου και τα συμφέροντά της»

«Οι ευρωεκλογές είναι κάτι το ξεχωριστό. ∆εν έχουµε να κάνουµε µε αυστηρά κοµµατικά κριτήρια, όπως όταν έχουµε εθνικές εκλογές, όπου υπάρχουν εντάσεις και αντιπαλότητες. Αυτό ήταν το δέλεαρ για µένα. Οτι οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν πάνε µε το εθνόσηµο στο στήθος, για να υπερασπιστούν τα συµφέροντα της πατρίδας µας. Και εγώ, αν εκλεγώ, θα υπερασπιστώ µέσα από το κεφάλαιο του πολιτισµού ό,τι ξέρω. Θα υπερασπιστώ τη χώρα µας και τα συµφέροντά της. Μέσα σε αυτή την πολιτισµένη πολιτική ατµόσφαιρα θέτω και εγώ τον εαυτό µου στη διάθεση της χώρας µου», λέει και αποκαλύπτει πως είχε δεχτεί προτάσεις στο παρελθόν.


«Είχα δεχτεί προτάσεις και στο παρελθόν»

«Είχα δεχτεί προτάσεις και στο παρελθόν και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά, πρώτον, δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για µένα και, δεύτερον, δεν είµαι άνθρωπος των συγκρούσεων. Ο στίβος αυτός είναι πολύ σκληρός σε σχέση µε την Ευρωβουλή, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Είµαι ένας άνθρωπος ηπίων τόνων, που µε ενδιαφέρει το κοινωνικό κεφάλαιο, που έχει σχέση µε κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες δεν είναι µόνο στη χώρα µας, αλλά είναι πανευρωπαϊκό φαινόµενο. Η αποµόνωση των ανθρώπων κυρίως σε µεγάλες πόλεις και η αφόρητη µοναξιά, όλα αυτά µε ενδιαφέρουν. Γι’ αυτό και πάρα πολλά χρόνια θέτω στην υπηρεσία του εθελοντισµού εδώ, στην Ελλάδα, τον εαυτό µου, όπου µε καλούν, στις φυλακές, στον σύλλογο καρκινοπαθών, στα σχολεία. Γενικότερα είµαι δοτικός άνθρωπος και της προσφοράς», εξηγεί.
aerakis_triantou


Μιχάλης Αεράκης: Και στη ζωή µου δεν διαφέρω από τον παπα-Μιχάλη

«Αυτό που βλέπει ο κόσµος στη σειρά, εµένα ως παπά, δεν διαφέρει από την πραγµατικότητα. Και στη ζωή µου τέτοιος είµαι. Εχω µεγαλώσει απότοµα, δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδοµές... Εχω κάνει πολλά. Ξέρω τι σηµαίνει ανθρώπινος πόνος και δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Ακόµα και φέτος, που είµαι δάσκαλος σε µια δραµατική σχολή, αυτό που επιθυµώ από µέσα µου είναι να επιστρέψω τα δανεικά που έχω εισπράξει και εγώ µέχρι τώρα από δασκάλους µου και από την κοινωνία. Ολα είναι δανεικά. Ηρθε η ώρα λοιπόν να τα επιστρέψω. ∆εν µου ανήκουν και θα τα µεταδώσω σε νέους ανθρώπους. Με αυτή την ταυτότητα δίνω τη µάχη µου και λέω “καλή επιτυχία” σε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συµφέροντα της χώρας µας», λέει.

«Είµαι προσγειωµένος, σίγουρα είµαι αναγνωρίσιµος και παίζει και τον ρόλο του αυτό. Αλλά, επειδή έχω δώσει πάρα πολλές συνεντεύξεις και έχω ξεδιπλώσει τη δική µου αλήθεια για τον εαυτό µου, νοµίζω πως αρκετός κόσµος ξέρει ποιος είµαι και ως άνθρωπος. Αυτά τα στοιχεία ας χρησιµοποιήσει και όχι τόσο την αναγνωρισιµότητά µου», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»