Ολοταχώς προς την τελική ευθεία της προεκλογικής µάχης για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου κινείται το κυβερνών κόµµα, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραµµή µέσα από βαρύ πρόγραµµα περιοδειών και µαζί µε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη να δίνουν το «παρών» σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σε γενικές γραµµές, πάντως, το δηµοσκοπικό comeback της Νέας ∆ημοκρατίας, σε συνδυασµό µε το καλό κλίµα στον πυρήνα της εκλογικής βάσης, που δείχνει να αρχίζει να ζεσταίνεται, προκαλεί γενικότερη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το τελικό αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Και αυτό καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν κάτι περισσότερο από εφικτό η Ν∆ να ξεπεράσει τελικά τον πήχη του 33% που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Άλλωστε, το ιστορικό προηγούµενο δείχνει ότι η Ν∆ το 2019 συγκέντρωσε 33,12% στην ευρωκάλπη και δύο µήνες αργότερα στις εθνικές εκλογές εκτοξεύτηκε στο 39,85%, γεγονός που κάνει άπαντες στο Μαξίµου να στοχεύουν πιο ψηλά, όσο και αν δεν το οµολογούν δηµόσια, κρατώντας χαµηλά το κεφάλι.

Διαβάστε ακόμα: Ολική επαναφορά της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών - Οι πρωτοβουλίες που άλλαξαν το πολιτικό κλίμα υπέρ της ΝΔ


Οι δύο πολιτικοί σταθµοί πριν από τις ευρωεκλογές

Έτσι λοιπόν, στις τέσσερις εβδοµάδες µέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου εντάσσονται δύο πολιτικοί σταθµοί, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να µπαίνει ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ταξίδι στην Τουρκία στις 13 του µηνός, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά και της αναβολής της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν, και η προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, που αναµένεται να ζητήσει η αντιπολίτευση.

Οι ολιγοήµερες διακοπές του Πάσχα µόνο διάλειµµα δεν αποτέλεσαν για τα στελέχη της πρώτης γραµµής και ειδικά για τους «γαλάζιους» βουλευτές, οι οποίοι επ’ αφορμή των ημερών είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την ελληνική περιφέρεια και να συνομιλήσουν με πολίτες, κάνοντας πράξη την εντολή Μητσοτάκη. Να τρέξουν δηλαδή και οι ίδιοι για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση σαν να είναι εθνικές εκλογές, ήτοι σαν να διεκδικούν τον σταυρό προτίμησης.


Ο Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη ετοιµάζονται να «οργώσουν» την Ελλάδα για τις ευρωεκλογές

Με άλλα λόγια, ο εκλογικός μηχανισμός της Πειραιώς λειτουργεί ήδη σε φουλ ρυθμούς, ανεβάζοντας κι άλλο τις στροφές από σήμερα, με αιχμή τις περιοδείες και στόχο να μεταφερθεί παντού το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ και την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης της βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές αποτελούν την τελευταία αναμέτρηση σε έναν πολύμηνο εκλογικό κύκλο που άνοιξε με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και τις επαναληπτικές του Ιουνίου 2023 και συνεχίστηκε με τις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες και αναμένεται μέσω του αποτελέσματός τους όχι απλώς να οριστικοποιήσουν την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ, αλλά και να διαμορφώσουν τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς την επομένη.


Μοναδικός αντίπαλος η ακρίβεια

Δεδομένες είναι δε οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες και ζυμώσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούν τους αντιπάλους, θεωρούν όμως ότι τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, δεν απειλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μόνος αντίπαλος, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι η ακρίβεια, που καίει τον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, η οποία θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα και θα αποτελέσει ένα άτυπο debate των πολιτικών αρχηγών.

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάσχεση του φαινομένου και τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, επιδιώκοντας να αποδομήσει τις κατηγορίες που δέχεται ο ίδιος και η κυβέρνηση.

Και καθώς ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για τον τερματισμό αυτής της μακράς σειράς των εκλογικών μαχών και καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει πρόωρες κάλπες, αλλά και τα όποια σενάρια μετακόμισής του στην Ευρώπη, οι ερχόμενες κάλπες έρχονται να κρίνουν τη νέα εικόνα στο πολιτικό σκηνικό. Και όλα δείχνουν πως η νέα πολιτική ανθρωπογεωγραφία θα αφορά τις αλλαγές στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς είναι πασίδηλη η αδυναμία των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν μια εναλλακτική, ανταγωνιστική πρόταση διακυβέρνησης ως απάντηση σε αυτή της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»