Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει την κάθοδο του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές μπορεί, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, να αποτελέσει προπομπό του τέλους της ύπαρξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, απαιτείται η σχετική απόφαση του Εκλογοδικείου.

Πυρήνα της απόφασης για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η καθοδήγηση του κόμματος από τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη και, κατά συνέπεια, η παραπλάνηση του εκλογικού σώματος για την πραγματική ηγεσία των Σπαρτιατών. Αν ακολουθηθεί και από το Εκλογοδικείο ακριβώς αυτό το σκεπτικό, θα υπάρξει η διάλυση της Κ.Ο. των Σπαρτιατών.

«Είναι φανερό ότι άνοιξε ο δρόμος με την εισαγγελική παραγγελία και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Είναι, έτσι, αρκετά πιθανό το Εκλογοδικείο να συνταχθεί και αυτό στην ίδια προσέγγιση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Χρυσόγονος.

Σπαρτιάτες: Τα 3 σενάρια για την ανακατανομή των εδρών τους

Με τα δεδομένα αυτά, αν όντως υπάρξει η έκπτωση του αξιώματος του βουλευτή για όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών, υπάρχουν τρία σενάρια για τις έδρες τους που θα μείνουν κενές στη Βουλή. Το πρώτο, να περάσουν στα άλλα κόμματα με τη διενέργεια τοπικών εκλογών στις περιφέρειες όπου οι Σπαρτιάτες είχαν εκλέξει βουλευτή. Tο δεύτερο, να γίνει ανακατανομή των εδρών στα κόμματα με υπολογισμό των υπολοίπων που είχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Kαι το τρίτο, το Εκλογοδικείο να κάνει από την αρχή την ανακατανομή των εδρών.

Σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο κατευθυνθεί προς το πρώτο σενάριο, δηλαδή να γίνουν τοπικές εκλογές όπου έχασαν έδρες οι Σπαρτιάτες, θα ανοίξει εκ των πραγμάτων ο δρόμος για διαβουλεύσεις και διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που διεκδικούν τις έδρες αυτές.

Καθώς οι εκλογές στις περιφέρειες όπου εξέλεξαν βουλευτές οι Σπαρτιάτες θεωρούνται νέες, το κάθε κόμμα, σύμφωνα με κορυφαίους συνταγματολόγους, δεν είναι υποχρεωμένο να κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες όπου θα στηθούν κάλπες. Με βάση αυτό, μπορεί, έπειτα από συνεννόηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά να κατεβάσουν ανά εκλογική περιφέρεια ένα ψηφοδέλτιο απέναντι σε αυτό της Ν.Δ.

Για παράδειγμα, στη Β’ Πειραιά θα μπορούσε να κατεβάσει υποψήφιο μόνο το ΠΑΣΟΚ, στην Α’ Αθήνας μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας μόνο η Νέα Αριστερά. Έτσι, άτυπα θα έχουν ένα ψηφοδέλτιο να στηρίξουν απέναντι σε αυτό της Ν.Δ. οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς γνωρίζουν ήδη ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί και γι’ αυτό φροντίζουν να κρατούν τους διαύλους ανοιχτούς, καθώς θα χρειαστεί μεταξύ τους συνεννόηση.

«Τα κόμματα προφανώς έχουν σχέσεις ανταγωνιστικές στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Οταν, όμως, εφαρμόστηκε η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Ενιαίο Συνασπισμό, το 1990, για κοινές υποψηφιότητες ειδικού σκοπού, υπό τους Παπανδρέου, Φλωράκη και Κύρκο, είχε προηγηθεί το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου και οι σχέσεις Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ ήταν στο χειρότερο σημείο τους. Ετσι, λοιπόν, και σήμερα μπορεί να υπάρξει μια ανάλογη συνεννόηση προκειμένου να μην πάρει η Ν.Δ. και τις 11 έδρες που θα διεκδικηθούν», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής του κόμματος, για το ενδεχόμενο δημιουργίας μετώπων συνεργασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς για τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές κρίνεται το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεκδικήσει χωρίς δυσκολίες ακόμα μία τετραετία ή αν θα βρει μπροστά του ένα μπλοκ δυνάμεων ικανό να τον αμφισβητήσει, αντιγράφοντας ουσιαστικά το μοντέλο Δούκα στην Αθήνα, η συζήτηση για τις έδρες των «Σπαρτιατών» μπορεί να γίνει το απόλυτο πρόπλασμα για συνεργασίες. Τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με το ποιο κόμμα θα έχει την ηγεμονία στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, θα κρίνουν τις εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι, παρά τα όσα λένε ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης στα κόμματά τους, όλο και περισσότερα στελέχη βλέπουν θετικά την προοπτική των συνεργασιών.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στς 03/05/2024