Ένα διπλό εγχείρηµα περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων ∆υνάµεων και θωράκισης της Πολεµικής Αεροπορίας και του Πολεµικού Ναυτικού, αλλά και εκ νέου προσέγγισης της Γαλλίας, είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση.

*Διαβάστε εδώ: Ευρωεκλογές 2024: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σήμερα το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του μετρό Θεσσαλονίκης και το σχέδιο επεκτάσεων - Θα δει και τον Μητροπολίτη Φιλόθεο

Πριν από δύο χρόνια, οι ελληνογαλλικές σχέσεις είχαν φτάσει στο ζενίθ: Κυριάκος Μητσοτάκης και Εµανουέλ Μακρόν υπέγραψαν ιστορική Συµφωνία Στρατηγικής Συµµαχίας, καθώς και συµφωνίες για την προµήθεια 24 µαχητικών αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belhara, µε οψιόν για µία ακόµα.


Τα σύννεφα στη σχέση Αθήνας - Παρισιού

Στο κοµµάτι των εξοπλισµών, ωστόσο, κάποια σύννεφα άρχισαν να εµφανίζονται αργότερα στον ουρανό που χωρίζει την Αθήνα από το Παρίσι.

Το πρώτο είχε να κάνει µε την προµήθεια νέων κορβετών. Η Ελλάδα ενδιαφερόταν και φερόταν έτοιµη να επιλέξει ανάµεσα στην πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες Gowind της Naval Group (εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες Belhara) και αυτήν των Ιταλών για τις κορβέτες FCX-30 της εταιρείας Fincantieri.

Ωστόσο, τον περασµένο ∆εκέµβριο, τα δηµοσιονοµικά περιθώρια της επόµενης δεκαετίας και οι ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων εξετάστηκαν σε νέα βάση και αποφασίστηκε να µην προχωρήσει η προµήθεια των κορβετών, ούτε να ενεργοποιηθεί η οψιόν για τέταρτη φρεγάτα.

Η απόφαση αυτή σίγουρα δεν έγινε ευµενώς αποδεκτή από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο επίσης θα προτιµούσε η χώρα µας να είχε επιλέξει περισσότερα γαλλικά µαχητικά, αντί για τα αµερικανικά F-35 για το µέλλον.

Στο διάστηµα που πέρασε, µπήκε µπροστά ένα νέο σχέδιο από τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Νίκο ∆ένδια: Αυτό της οµογενοποίησης των αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας, µε πώληση των παλαιών F-4, όπως και των Mirage 2000-5 και των F-16 Block 30.

Με τους πόρους που θα προκύψουν από τις συµφωνίες αυτές, αλλά και µε τη διαρκή επαναξιολόγηση του σχεδιασµού για τις προµήθειες των Ενόπλων ∆υνάµεων, τα «έξτρα» γαλλικά µαχητικά και πολεµικά πλοία φαίνεται πως µπήκαν και πάλι στο τραπέζι.

«∆εν έχουµε βάλει στο ράφι ούτε τη λογική της option προµήθειας τέταρτης φρεγάτας Belhara ούτε το ζήτηµα των κορβετών. Είναι κι αυτό µέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουµε», είπε ο κ. ∆ένδιας στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου DEFEA Conference 2024, µε την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον, σύµφωνα µε πληροφορίες, την πιθανότητα απόκτησης τεσσάρων επιπλέον Rafale.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/05/2024