Στην Λάρισα κατά την διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μίλησε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νίκολας Σμιτ.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό απλώς να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τη ζημιά που έχουν ήδη κάνει τα ακροδεξιά κόμματα στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων και στις δημοκρατικές μας αξίες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ».

Ο ίδιος έφερε παραδείγματα λέγοντας: «Στην Ιταλία όπου η Μελόνι επιτίθεται στην ανεξαρτησία του Τύπου και στα δικαιώματα των γυναικών, Φινλανδία όπου το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επιτίθεται στο δικαίωμα στην απεργία. Στην Ουγγαρία όπου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου, στην κοινωνία των πολιτών και στα δικαιώματα των LGBTI.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια κόκκινη γραμμή - Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την ακροδεξιά

Στην Κροατία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, όπου το ΕΛΚ συνασπίζεται με την ID, το κόμμα της Λεπέν και το AfD. Και τώρα στην Ευρώπη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άνοιξε την πόρτα για να συνεργαστεί με την ακροδεξιά ECR. Και το ID και το ECR είναι εξτρεμιστικά κόμματα, είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία μας»

Παράλληλα ο κ. Σμίντ είπε πως στις ευρωεκλογές, η ψήφος για το ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, είναι μια πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό, σημειώνοντας πως «οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μια σαφή κόκκινη γραμμή. Δεν θα συνεργαστούμε ποτέ ούτε θα κάνουμε συνασπισμό με την ακροδεξιά».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του αναφορικά με τα ζητήματα δικαιωμάτων των γυναικών και των εργαζομένων στην Ευρώπη λέγοντας πως ο ίδιος ως επίτροπος, αφιέρωσε τα τελευταία πέντε χρόνια στην επαναφορά των κοινωνικών θεμάτων στην ατζέντα της ΕΕ.

Όπως είπε, η προτεραιότητά του ήταν πάντα η υποστήριξη της δημιουργίας καλών, ασφαλών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη για να συμπληρώσει πως «με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τα καταφέραμε».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας τονίζοντας πως πάρθηκαν πρωτοβουλίες από τους σοσιαλιστές «για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 30 εκατομμύρια εργαζόμενων και προστατεύσαμε εκατομμύρια επιχειρήσεις από το κλείσιμο». Επίσης είπε, ότι πραγματοποιήθηκαν πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την εξασφάλιση του κατώτατου μισθού, ενώ αναφέρθηκε στα ζητήματα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες

Σχετικά με την κοινοτική οδηγία, που ο ίδιος ως επίτροπος εισηγήθηκε για την απόδοση πλήρων εργασιακών δικαιωμάτων στους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, ο κ. Σμιτ υπογράμμισε:

«Επιτρέψτε μου να σταματήσω λίγο σε αυτό το τελευταίο σημείο, γιατί είναι ένας πολύ καλός καθρέφτης των πολιτικών επιλογών που έχουμε σε αυτές τις εκλογές. Σήμερα το πρωί, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκα με ένα σωματείο διανομέων. Λόγω των νόμων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση, όλοι έχουν το καθεστώς των «αυτοαπασχολούμενων». Αλλά να σας ρωτήσω: Είναι πραγματικά επιχειρηματίας αυτός που σας παραδίδει φαγητό με ποδήλατο;

Δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε επίδομα ασθενείας, επίδομα αδείας και κοινωνική ασφάλιση; Δεν του αξίζει να λάβει το ίδιο επίπεδο προστασίας με κάθε άλλο εργαζόμενο; Γιατί αγαπητοί φίλοι, έτσι είναι. Είναι εργάτες. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να φέρουμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία που τους δίνει το καθεστώς των εργαζομένων. Το βάρος θα βαρύνει τις εταιρείες να αποδείξουν το αντίθετο».


Κλείνοντας, ο κ. Σμιτ έκανε αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε παράνομη υποκλοπή αρχηγών κομμάτων, δημοσιογράφων, δεν είναι κράτος δικαίου. Το κακόβουλο λογισμικό δεν είναι πολιτικό εργαλείο».