Λίγα 24ωρα µετά την επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το ζήτηµα των υψηλότερων τιµών που χρεώνουν πολυεθνικές στην Ελλάδα σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη σκυτάλη παίρνει οµάδα οκτώ κρατών-µελών, µε επικεφαλής την Ολλανδία και τη συµµετοχή της Ελλάδας.

Άρση των στρεβλώσεων

Όπως πρώτοι έγραψαν οι «Financial Times», οι οκτώ κυβερνήσεις παρουσίασαν στην Επιτροπή κοινή πρόταση, που αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στην κοινή αγορά, που ετησίως στοιχίζουν στους καταναλωτές της ΕΕ περισσότερα από 14 δισ. ευρώ. Η πρόταση εστιάζει στην κατάργηση των «εδαφικών περιορισµών εφοδιασµού» (TSC), που δεν επιτρέπουν το παράλληλο εµπόριο, δηλαδή να αγοράζει ένας λιανοπωλητής από άλλο κράτος-µέλος, εφόσον βρει χαµηλότερη τιµή. Θεωρητικά η απελευθέρωση των δυνάµεων του ανταγωνισµού είναι ο θεµέλιος λίθος του ευρωπαϊκού οικοδοµήµατος.

Πρακτική που πλήττει τις μικρότερες αγορές

Στην πράξη όµως, πολυεθνικές επιβάλλουν στους λιανέµπορους να συµµορφώνονται µε κανόνες TSC, µε αποτέλεσµα «να υπάρχουν διαφορετικές τιµές εντός της ΕΕ για πανοµοιότυπα προϊόντα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση των «8». Η πρακτική αυτή πλήττει κυρίως τις µικρότερες αγορές, γι’ αυτό και την πρόταση συνυπογράφουν κυβερνήσεις από κράτη όπως το Βέλγιο, η ∆ανία και η Κροατία. Οι οκτώ εισηγούνται την απαγόρευση ύπαρξης τέτοιων όρων στα συµβόλαια που υπογράφουν οι προµηθευτές µε τους λιανέµπορους. Ζητούν επίσης να καταργηθεί η υποχρεωτική ύπαρξη αναλυτικών ετικετών στη γλώσσα της χώρας όπου πωλείται ένα προϊόν και αντιπροτείνουν να υπάρχει κωδικός QR που θα παραπέµπει σε ιστότοπο µε τις σχετικές πληροφορίες.

Κόστος 14.1 δισ. ευρώ

Σύµφωνα µε έρευνα της κυβέρνησης της Ολλανδίας, οι πρακτικές TSC εφαρµόζονται στο 4% των προϊόντων κι έχουν ως αποτέλεσµα υψηλότερες τιµές κατά 10%. Το 2016 η Κοµισιόν σε δική της έρευνα είχε εκτιµήσει το κόστος για τους καταναλωτές σε 14,1 δισ. ευρώ. Προχθές η Κοµισιόν ανακοίνωσε πρόστιµο 337.500.000 ευρώ στην αµερικανική Mondelez (παράγει προϊόντα όπως Toblerone, τυρί Φιλαδέλφεια, Oreo, 7days, Cadbury, Halls, Milka, Lacta, Tuc, Ritz, Jacobs), επειδή απαγορεύει σε όσους συνεργάζονται µαζί της να αγοράζουν µπισκότα, σοκολάτες ή καφέ από κράτη-µέλη όπου οι τιµές είναι χαµηλότερες. «Είναι παράνοµο», ξεκαθάρισε η επίτροπος Ανταγωνισµού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι «ελπίζουµε αυτή η περίπτωση να λειτουργήσει αποτρεπτικά» και προειδοποιώντας πως «στην ουρά υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις».

Το θέµα των πρακτικών TSC θέτει και ο Ενρίκο Λέτα στην έκθεση που συνέταξε για το µέλλον της κοινής αγοράς, ενώ στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στη Φον ντερ Λάιεν ότι είναι σηµαντικό να δείξουµε στους ψηφοφόρους πριν από τις ευρωεκλογές ότι «µπορούµε να παρέµβουµε αποφασιστικά, γοργά και αποτελεσµατικά ώστε να βρούµε λύσεις σε αυτά τα προβλήµατα». Η Φον ντερ Λάιεν έχει αναφέρει τη βελτίωση της κοινής αγοράς µεταξύ των προτεραιοτήτων ενδεχόµενης δεύτερης θητείας της.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή