Με την παρουσία του στα Χανιά και συγκεκριμένα στους Ιταλικούς Στρατώνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά το 2018, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε σήμερα την παραχώρηση των κτιρίων στον Δήμο Χανίων για την ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

«Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και του Υπουργείου Οικονομικών και του πρωθυπουργού και έχουμε δώσει σαφή κατεύθυνση στη διοίκηση της ΕΤΑΔ να ξεψαχνίσει το χαρτοφυλάκιό της σε όλη τη χώρα, να δει πού υπάρχουν τέτοια αξιόλογα, αδρανή ακίνητα που ρημάζουν και αποτελούν μέρος της ιστορικής μνήμης κάθε πόλης», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα κτίρια να δοθούν και να τεθούν ξανά στην υπηρεσία των πολιτών, των κατοίκων, των δημοτικών Αρχών, «...για να εξυπηρετήσουν λειτουργικές ανάγκες. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και κάνουμε σήμερα την αρχή και από δω και πέρα η δημοτική Αρχή Χανίων έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει το δημαρχιακό μέγαρο που ονειρεύεται». Ευχαρίστησε ο κ. Σκέρτσος τους κυβερνητικούς βουλευτές στα Χανιά, ιδιαιτέρως την κ. Μπακογιάννη, για την οποία ανέφερε ότι ήταν δική της ιδέα η παραχώρηση και αγωνίστηκε για την εξέλιξη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, «πρόκειται για μία χαρούμενη μέρα με εξελίξεις, μετά από 3,5 χρόνια, έχοντας την επίσημη πλέον ανακοίνωση ότι οι Ιταλικοί Στρατώνες δίδονται προς χρήση στον Δήμο Χανίων και με την παρουσία του υπουργού κ. Σκέρτσου και των κυβερνητικών βουλευτών θα επισημοποιήσουμε όλα αυτά που αφορούν μεταξύ άλλων τη σχέση και κυρίως τη δυνατότητα των πολιτών μας να δουν το κτιριακό πολιτιστικό απόθεμα να αξιοποιείται. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι γνωστός, αφορά στο να λειτουργήσει το νέο δημαρχείο Χανίων, το οποίο θα είναι αντάξιο της αρχιτεκτονικής της ιστορίας. Όπως επίσης σε έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι συνολικός, με τις συμπληρωματικές χρήσεις γραφείων στο κτίριο του ΙΚΑ, την πεζοδρόμηση της οδού Τζανακάκη, τη μεγάλη ανάπλαση στον δημοτικό κήπο αλλά και στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Πρόκειται για μία συνολική παρέμβαση που αναβαθμίζει συνολικά όχι μόνο την εικόνα αλλά και τη λειτουργία της πόλης και το αίσθημα των δημοτών ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βελτιώσουμε την πόλη μας, στην καθημερινότητά της και την εικόνα μας, για όλους και για τους φιλοξενούμενούς μας».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μετά την αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η πόλη και για τον λόγο αυτόν ευχαρίστησε τον υπουργό που και επίσημα πλέον από τα Χανιά ανακοίνωσε το σχέδιο μεταβίβασης, το οποίο και θα εγκρίνει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο, όπως επίσης και τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη συνεργασία που είχαν. Είπε μάλιστα ότι τους τελικούς όρους θα τους αποστείλουν για να αποσαφηνιστούν στην ΕΤΑΔ μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ένα πολύ μικρό μίσθωμα που πρέπει να καταβληθεί σύμφωνα με τον νόμο, το οποίο όμως δεν θα επηρεάσει καθόλου τους πολίτες.

Μιλώντας η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για μεγάλη χαρά μετά από 3,5 χρόνια «…όταν και για πρώτη φορά βρεθήκαμε με τον υπουργό Άμυνας τότε τον κ. Παναγιωτόπουλο και μιλήσαμε για αυτό το όραμα για ένα διαφορετικό δημαρχιακό μέγαρο, για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας των Χανίων. Όταν το κόσμημα αυτό κάηκε στενοχωρηθήκαμε όλοι μαζί, σήμερα όμως έχουμε πλέον την προοπτική να το αποκαταστήσουμε, να το κάνουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό δημαρχιακό μέγαρο, να το κάνουμε πάλι ένα κόσμημα για όποιον επισκέπτεται τα Χανιά. Παράλληλα όμως με τη λειτουργία του θα διευκολύνει όλους τους Χανιώτες που περπατώντας θα μπορούν να κάνουν όποια δουλειά επιθυμούν στον δήμο». Η βουλευτής Χανίων τόνισε ότι «...πρόκειται για μία μεγάλη μέρα σήμερα και σίγουρα κάτι πάει καλά σε αυτή τη χώρα».

Η κ. Βολουδάκη και ο κ. Μαρκογιαννάκης, οι οποίοι ενίσχυσαν τις προσπάθειες για την παραχώρηση, έκαναν λόγο για τη διαδρομή από την ιδέα μέχρι τις προσπάθειες και όλα όσα από κοινού πέτυχαν για ένα όραμα που όπως είπαν από σήμερα παίρνει σάρκα και οστά.

Αυτή την ώρα ο υπουργός με το κλιμάκιο των κυβερνητικών βουλευτών επισκέπτεται τον αναβαθμισμένο Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ