Κατρίνης: Ο πρωθυπουργός θέτει χαρακτήρα δημοψηφίσματος προς το πρόσωπό του στις ευρωεκλογές
Στην κούρσα για την ευρωπαϊκή κάλπη
"Πυρά" στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος την κατηγόρησε για μειωμένα αντανακλαστικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ως ευκαιρία να σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, αλλά και σήμα προοπτικής για το μέλλον, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι σε αυτές τις εκλογές το ψηφοδέλτιο θα έχει το ονοματεπώνυμό του πάνω, οπότε θέτει χαρακτήρα δημοψηφίσματος και κρίσης προς το πρόσωπό του», δήλωσε ο κ. Κατρίνης, εκτιμώντας ότι το κόμμα του θα βγει με ενισχυμένα ποσοστά, οπότε θα έχει τη βαριά ευθύνη να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συγκροτηθεί ένα μέτωπο, που στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κοιτάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα μάτια και θα πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει ρεαλιστική αντιπρόταση για τους πολλούς.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μειωμένα αντανακλαστικά, αδράνεια, αδυναμία και ανικανότητα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της ακρίβειας. «Όλα τα μέτρα έχουν αποτύχει, ο πληθωρισμός τροφίμων είναι υπερδιπλάσιος στη χώρα μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε και πρότεινε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, φέρνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Πολωνίας, που εφάρμοσαν το μέτρο και είδαν μείωση τιμών μέχρι 18%. Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται, επίσης, η Ενιαία Αρχή Καταναλωτή, πολλοί έλεγχοι και στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Κατρίνης: Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα κατευνασμού στα εθνικά ζητήματα
Σχετικά με τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί κλίμα κατευνασμού, την ώρα που συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας με αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, και βλέπουμε επίδειξη ισχύος από τον Ράμα στην Αθήνα και προκλήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Ζήτησε ξεκάθαρη εθνική γραμμή και πιο επιθετική και απαιτητική στάση απέναντι σε συμμάχους και εταίρους, καταλήγοντας ότι «δεν πρέπει να υιοθετεί ο Μητσοτάκης Ι.Χ. εξωτερική πολιτική».
Για το ΕΣΥ είπε ότι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, τίποτα δεν έχει γίνει και μίλησε για εικόνα εγκατάλειψης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, φέρνοντας ως παραδείγματα την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. «Για την κυβέρνηση, το ΕΣΥ είναι δημόσιο σύστημα προνοιακού τύπου που παρέχει μόνο βασικές υπηρεσίες», δήλωσε.
Τέλος, στα εργασιακά ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την Ευρώπη όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς στη χώρα μας αποτελούν μόλις το 20%, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πάνω από το 70%.