Για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά μοιάζουν απρόσιτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες να φαίνεται ανώφελη, ιδίως για τους νέους. Αυτή η αποστασιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις νεότερες γενιές να είναι ιδιαίτερα αποξενωμένες.

Ωστόσο, μέσα σε αυτήν την απάθεια, υπάρχει ένα φως ελπίδας. Η ενδυνάμωση της νέας γενιάς μέσω των προληπτικών μέτρων που στοχεύουν στη γέφυρωση μεταξύ της παραδοσιακής πολιτικής σκέψης και των σύγχρονων προσλήψεων των πολιτών της Ευρώπης. Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία στην ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των νέων.

Χορηγώντας στους 16χρονους το δικαίωμα ψήφου, η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της ενεργού συμμετοχής στα δημόσια θέματα από νεαρή ηλικία. Αυτή η κίνηση όχι μόνο συνεισφέρει στην πολιτική επανευθυγράμμιση της επόμενης γενιάς αλλά σηματοδοτεί και την αναγνώριση στο δικαιώμά τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.


Επίδραση στην Λήψη Πολιτικών Αποφάσεων

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή όλων των Ευρωπαίων. Από τον σχεδιασμό νέων ρυθμίσεων μέχρι την κατανομή χρηματοδοτήσεων και την εναρμόνιση κοινών πολιτικών για πλήθος τομέων όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον και οι ευκαιρίες απασχόλησης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των πολιτικών, που μας επηρεάζουν όλους. Μέσω της συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές Εκλογές, οι νέοι μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται στους διαδρόμους της ανώτατης διεθνικής πολιτικής σκηνής, επηρεάζοντας αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς

Παρά τις αντιλήψεις περί αδιαφορίας των νέων, δεν συντάσσομαι με την άποψη ότι οι νέοι είναι απολύτως αποπολιτικοποιημένοι. Αντίθετα, συχνά νιώθουν απάθεια λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις παραδοσιακές πολιτικές διαδικασίες.

Μέσω της απήχησης διαφορετικών φωνών όπως είναι αυτές των νέων και της προώθησης σύγχρονων τρόπων πολιτικής συμμετοχής, όπως η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδύεται το σύγχρονο συμπεριληπτικό πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της εμπιστοσύνης των νέων στους θεσμούς.

Μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργούς συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη νέα γενιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να γίνουν οι νέοι κομβικοί παράγοντες αλλαγής και ζύμωσης στις χώρες τους και πέρα από αυτές.

Ενθάρρυνση της Συμπεριληπτικής Διαφορετικότητας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί ως πλατφόρμα για την συμπεριληπτική αντιπροσώπευση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιλέξουν εκπροσώπους που συμφωνούν με τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους. Με την αύξηση της συμμετοχής των νέων στις εκλογές, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές όλων των πολιτών αντικατοπτρίζονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό προάγει την πολιτική της συμπεριληπτικής διαφορετικότητας, εμπλουτίζοντας το δημοκρατικό ύφασμα της Ευρώπης και εξασφαλίζοντας ότι καμία φωνή δεν περνά απαρατήρητη.

Παρόλο που τα οφέλη της συμμετοχής των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι σαφή, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και οι αναδυόμενες προκλήσεις. Η πληθώρα πληροφοριών, οι πηγές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν πληροφορίες που προκαλούν ανασφάλεια κάνοντας τους νέους πιο σκεπτικιστές για την επίδραση της ψήφου τους. 

Από την άλλη η εκπαίδευση των νέων στη διαμόρφωση πολιτικής συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας. Θα πρέπει να οδηγεί στην αναγνώριση των όρων της γνήσιας και ανόθευτης πολιτικής συμμετοχής. Είναι σαφές ότι στις σύγχρονες δημοκρατίες, ενώ υπάρχουν ποικίλες μορφές πολιτικής συμμετοχής, οι εκλογές εξακολουθούν να είναι ο βασικός τρόπος που διαθέτουν τα άτομα για να επηρεάσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.


Ώρα για Δράση!

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, είναι η ώρα για δράση. Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, οι νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον τους με την ψήφο τους. Μέσω της συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία, δεν επιβεβαιώνουμε μόνο τη δέσμευσή μας, την πίστη μας στη δημοκρατία, αλλά στέλνουμε επίσης ένα σαφές μήνυμα για τις προτιμήσεις και τις προτεραιότητές μας.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτήν την κορυφαία δημοκρατική στιγμή για να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν, να υπερασπιστούμε αυτά που πιστεύουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές. Θυμηθείτε, η ψήφος δεν είναι απλώς ένα δικαίωμα· είναι μια ευθύνη και ένα προνόμιο που πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε.


Ο Χρήστος Λαγκαδιανός είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου Επισημονικών Συνεργατών της Βουλής των Ελλήνων