Στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου και στον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη έχουν προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει όχι μόνο για τα κόμματά τους, αλλά και για τους ίδιους, το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Εως και την τελευταία ώρα τα μηνύματα που λάμβαναν ήταν μάλλον αντιφατικά, με την έννοια ότι οι δημοσκόποι κρατούσαν επιφυλάξεις για το ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι αυτό που θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε να είναι το φαβορί, ωστόσο τα κοινά που εσχάτως έχει προσεγγίσει ενδέχεται να μην πάνε να ψηφίσουν. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετά οργανωμένη βάση, αλλά και βαθιές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια κ.λπ. καθιστά δύσκολη την τελική εκτίμηση.


Η ψαλίδα

Διαφαίνεται, πάντως, ότι η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελεγχόμενη. Οπότε το κάθε επιτελείο θα μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα κατά το δοκούν. Με όσες επιφυλάξεις μπορεί να υπάρχουν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί είναι πως τα δύο κόμματα θα κινηθούν στην κλίμακα του 14% έως 16%. Κάτι που σημαίνει πως αθροιστικά μπορεί να μην προσεγγίζουν το ποσοστό της Ν.Δ. Στην εξίσωση θα μπει και η Νέα Αριστερά, που δίνει τη μάχη της εκλογικής επιβίωσης και εμφανίζεται να βρίσκεται στο όριο του 3%.

Σύμφωνα με γνωρίζοντες το παρασκήνιο, το ποσοτικό στοιχείο θα είναι αυτό που θα κινητοποιήσει τις διεργασίες. Στη βάση του (πολιτικά) λογικού επιχειρήματος πως μόνο το άθροισμα των ποσοστών των τριών κομμάτων μπορεί να δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής των συσχετισμών έναντι της ηγεμονίας της Ν.Δ.

Από αυτό το σημείο αρχίζουν να μπαίνουν οι διάφορες μεταβλητές. Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του
ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει έως τώρα δηλώσει πως δεν τον απασχολεί η σχετική συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, ούτε δείχνει διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι με τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Χαρίτση. Μοιάζει να επιθυμεί να φτιάξει ένα άλλο κόμμα και ήδη έχει προαναγγείλει πως τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε καταστατικό συνέδριο, προκειμένου να νομιμοποιηθούν από τη βάση του κόμματος οι σαρωτικές αλλαγές που θέλει να κάνει. Στόχος, όπως
ήδη δηλώνει, η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2027.

Αφετέρου διότι η καρέκλα του ενδέχεται να τρίξει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάσει τη δεύτερη θέση είτε βρεθεί σε ποσοστά αρκετά πιο χαμηλά από το 17,8% που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές. Παραλλήλως, διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κόμματος φυγόκεντρες τάσεις μιας σειράς στελεχών, που δεν εξαρτούν τη στάση τους από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά από την ταυτότητα που θα έχει το κόμμα τους, αλλά και από τον ρόλο που θα διαδραματίσουν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από το βράδυ των ευρωεκλογών κορυφαία στελέχη θα μιλήσουν για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και θα θέσουν το ζήτημα της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος, αλλά και της ιδεολογικής του ταυτότητας.


Αμφισβήτηση

Την ίδια ώρα, η μάχη είναι κρίσιμη και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα υπάρξει κύμα αντιδράσεων ή ακόμα και κινήσεις αμφισβήτησης στην περίπτωση που το κόμμα κινηθεί σε ποσοστά κάτω του 13,5%. Διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας, και μάλιστα στα αυτιά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει πληροφορίες πως κάποιοι εξ αυτών έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις για να μετρήσουν τη δημοφιλία τους και να ανιχνεύσουν τις προοπτικές που μπορεί να έχουν στο μέλλον.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρκούντως αισιόδοξος, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από τις περιοδείες του και τις συγκεντρώσεις που κάνει κρίνονται πολύ ενθαρρυντικά. Μάλιστα, πραγματοποιεί συνεχώς ανοίγματα στις άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, αναφέροντας πως θα επιλέξει την οδό του προγραμματικού διαλόγου. Από τη ρητορική του είναι σαφές πως εξαιρεί τον κ. Κασσελάκη, για τον οποίο σχολίασε πως παραπέμπει σε κωμωδία! Αντιθέτως, δεν βάζει απέναντι μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει. Το ίδιο κάνει και με την πλευρά της Νέας Αριστεράς.

Την ίδια ώρα, στο κόμμα του κ. Χαρίτση είναι ανοιχτοί στον διάλογο, όμως προτάσσουν μια συγκεκριμένη ατζέντα, με δύσκολα θέματα, όπως είναι αυτό της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους κ.ά. Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, συνεπώς, είναι σαφές πως θα καθορίσει τις διεργασίες στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, που ούτως ή άλλως εδώ και εβδομάδες κυοφορούνται στο παρασκήνιο. Και όλα αυτά ενόψει και των κινήσεων που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζοντας μεθοδικά ένα comeback.

Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου στο Συνέδριο που οργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα είναι οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Δούκας!


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 8/6